Zilveren sprinters, mini marlijnen; niet voor niets heeft geep bijnamen die refereren naar snelheid en spektakel. De visserij op geep is dat dan ook; snel en spectaculair. Niet veel mensen weten hoe veelzijdig je op geep kunt vissen. Vaak wordt er alleen gedacht aan de dobber met daaronder een natuurlijk stukje aas. Tijd om daar eens verandering in te brengen!

 

METHODE 1 – Kunstaasvissen

Ben jij een actieve visser? Dan zou juist de geep wel eens hoog op je verlanglijstje kunnen komen te staan! Struinend op bijvoorbeeld een strekdam langs de kust met kunstaas. Met slanke (zeeforel)lepels die je relatief snel binnen mag vissen. Het liefst kies je deze lepels niet te zwaar; een gram of 20 is echt wel genoeg om je missie te doen slagen.

5 geep opties

Kleine lepels kunnen goed werken, pas de kleur aan aan de omstandigheden.

Qua kleurstellingen is er natuurlijk een hoop mogelijk. Hierbij geldt wel dat felle kleuren beter scoren in troebel water en met weinig licht en vanzelfsprekend scoren natuurlijke kleuren beter in helder water of met veel licht. Om ervoor te zorgen dat deze langwerpige snaveldragers het kunstaas – en dan met name de haak – goed tussen de snavels nemen, knoop je het best een 5 cm lang stukje 30/00 nylon tussen haak en aas.

5 geep opties

Een kort stukje nylon tussen lepel en haak verhoogt de kans op succes.

Hierdoor belandt de haak automatisch wat dieper in dat zilverkleurige bekje! Houd er overigens wel rekening mee dat deze zoute rovers puntige tandjes hebben. Het kan dus geen kwaad om na iedere vangst het stukje nylon op schade te controleren!
Zelf vind ik een hengel van ongeveer 3 meter met een werpvermogen van rond de 40 gram het prettigst vissen. Daaronder hang ik een werpmolen in formaat 3000, deze is gevuld met 12/00 gevlochten of 25/00 nylon. De beste omstandigheden om actief te vissen? Een aflandige wind en een situatie met (hard) stromend water!

METHODE 2  – Sbiroli… Wat?

Gepen zijn kieskeurige vissen. Waar je op dag één enorm scoort met bijvoorbeeld een streamer, kan het zijn dat ze diezelfde streamer op dag twee compleet negeren. Het is dus handig als je van meerdere markten thuis bent! Daar is een sbirulino ideaal voor. Achter dit doorzichtige werpgewicht kun je immers van alles (garnaalimitaties, stukjes vis, streamers, etc) vissen met weliswaar de tussenkomst van een transparante 25/00 nylon voorslag van 2 tot 3 meter lang. Het fijnst is een (langzaam) zinkende sbirulino van 15 tot 25 gram. Met deze doorzichtige werpgewichten kun je erg mooi variëren met je inhaalsnelheid. Door hier wat mee te experimenteren kom je er al snel achter welk aasje op welk tempo het beste werkt. 

5 geep opties

Zinkende sbirulino’s zijn ideaal om in diverse tempo’s te vissen.

Omdat je met een lange onderlijn vist kun je maar beter voor een langere hengel kiezen. Mijn hengel is drie en halve meter en heeft een erg gevoelige top zodat ik elke aanbeet kan waarnemen. Verder bezit de hengel nog wel over voldoende ruggengraat! Het liefst vis ik met gevlochten lijn omdat de aanbeten dan goed doorkomen.

Toch is gevlochten lijn ook niet heilig. Een inline sbirulino zal door het veelvuldig heen en weer schuiven de gevlochten lijn beschadigen. Niet zelden leidt dit tot lijnbreuk! Om die reden monteer ik een tussenstuk van slijtvast 35/00 nylon waar de sbirulino over kan schuiven. Denk er wel aan om een stoppertje te gebruiken, anders kan het werpgewicht toch nog op je gevlochten hoofdlijn terechtkomen. Doordat je sbirulino’s zo veelzijdig kunt inzetten, kun je er vrijwel altijd geep mee vangen. Het meest succesvol ben ik tijdens zonnige dagen geweest.

METHODE 3 – Vliegvissen

Een van de vele bijnamen van geep is mini marlijn, die bijnaam verdient deze vissoort met recht! Deze pijlsnelle rovers springen na de aanbeet vaak spectaculair uit het water! Of ze ‘tailwalken’ op hun staartvin over het wateroppervlak.

5 geep opties

Garnaalimitaties zijn vaak favoriet.

Dat is natuurlijk sowieso al spectaculair om te zien, maar helemaal wanneer ze aan de vliegenhengel gedrild worden. Dat is echt show van de buitencategorie! Een uitrusting voor de lijnklasse #5 is perfect geschikt voor deze snelle jongens. Met je haakaas kun je overigens prima variëren! Vis-, garnaal- en vlokreeftimitaties zijn bij mij favoriet. Je kunt het ook nog helemaal zonder haak proberen met de Deense Silkekrogen, een bosje zijde waar de tandjes van de geep in verstrikt raken. Lees hier meer over het gebruik van Silkekrogen.

5 geep opties

Deze bos draadjes kan zeer effectief voor geep.

METHODE 4 – Gezellig dobberen  

Een stoeltje, goed gezelschap,  zonnebrandcrème en vissen maar! Het kan als je op geep wilt vissen. Vanaf mei kun je op zonnige, rustige dagen al dobberend prima snavels vangen. Dit zijn dé dagen om met natuurlijk aas te vissen. Bijkomend voordeel: je vriendin/ familie gaat vaker mee. Het is een eenvoudige manier van vissen en je hebt er niet veel voor nodig. Een hengel van drie meter met een werpmolen, een makreeldobber of bolle dobber, natuurlijk aas, wat haakjes en klaar ben je!

5 geep opties

Een fraaie dobberstek voor het hele gezin.

Gepen zwemmen hun rondjes doorgaans erg ondiep. Om die reden maak ik mijn onderlijnen nooit langer dan een meter. Deze onderlijnen maak ik van 30/00 nylon en een langstelige haak in maat 2. Beazen kan met zagers, garnalen en/of stukjes vis. In de diepvries van de supermarkt vind je waarschijnlijk al genoeg aassoorten die gepen zeker niet links laten liggen! Wel is het handig om een kleine koelbox mee te nemen zodat het aas vers blijft. 

METHODE 5 – Strandhengel

De tweede ‘relaxmanier’ waarmee je geep kunt vangen en tegelijkertijd kunt relaxen in de zon is met strandhengels en natuurlijk aas. Wel moet je een paar extra items meenemen; een driepoot om de hengel tegen af te steunen en een kistje met wat onderlijnen en lood. Dat is alles!

Het is wel belangrijk dat het haakaas op een maximale diepte van 1 meter wordt aangeboden, dieper komen gepen in de zomer nauwelijks. Dit kun je gemakkelijk doen door drijvende kralen op je onderlijn te gebruiken. Als aas gebruik je het best een reepje vis, zagers of garnalen.

5 geep opties

Garnaal of makreel of allebei, het kan allemaal werken.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het haakaas niet te zwaar weegt, anders zou het geheel alsnog kunnen zinken. Om te checken kun je voor de zekerheid natuurlijk even de montage in het water voor je voeten laten zakken. Zo weet je snel genoeg of de kraal nog blijft drijven, of niet! Als je bang bent dat het zachte haakaas misschien niet blijft zitten dan kun je ervoor kiezen om het met baitelastiek te zekeren. Je aas simpelweg een paar keer omwikkelen met dit elastiek is genoeg, dan blijft het wel zitten! Op rustige dagen kun je deze visserij zelfs met je karper- of zware feederhengels doen. Echt een aanrader!

5 geep opties

Veelzijdig en spectaculair, met licht materiaal het meest plezier!

Wat is een geep? Hoe groot wordt geep? Wanneer paait geep? Hoe oud wordt geep?

Uiterlijk: Een langgerekt smal lichaam met sikkelvormige rug- en anaalvin kort voor de staartvin. Aan het uiteinde van zijn spitse kop vind je een langwerpige snavel die gevuld is met kleine, maar erg scherpe tandjes! Opmerkelijk: deze vissen hebben groene graten!
Afmetingen: Geep wordt maximaal 100 cm lang en weegt dan 1,5 kilo. De meeste exemplaren zijn 70-80 centimeter.
Leeftijd: Maximaal zes jaar.
Paaitijd: Mei tot juli.
Diepte: Gepen zwemmen op half water rond in scholen, in de zomer hoog in het water op maximaal een meter diepte.

LEES OOK : vissen op geep