JOSHUA RENOOIJ – Ondertussen is het al dag drie en de mannen zijn er klaar voor. Maar eerst nog het verslag van dag twee die gisteren is geweest. Het was een stuk beter qua weer en we konden alle gewenste locaties bereiken.

De een die ging wat verder dan de ander maar vis zat overal. Hier en daar wat heilbotten en op sommige plekken grote kabeljauw tot en met een meter dertien en ontelbaar veel koolvissen tussen de tachtig en honderd centimeter.

Ook de soorten werden vandaag weer aangevuld met leng, lom, zeewolf, schelvis en zelfs een roodbaars. We sloten allen de avond af met veel regen maar dat kon de pret niet drukken.

Vandaag op dag drie is het weer verbeterd en dit wordt de dag van de week om ver te gaan en dat hoefde ik niet 2 keer te zeggen. De meeste mannen waren dan ook al weer op tijd weg. Sommigen gaan door de Nappstraumen helemaal naar boven en gaan vissen aan de noordkant van de Lofoten. En anderen gaan helemaal naar beneden en gaan vissen op de Moskenesstraumen. Maar 1 ding is zeker, vandaag gaat de dag worden voor de grote vissen.

DAG 3

Vandaag, dag drie van de Nipro Noorwegen reis in Hemmingodden op de Lofoten. Het was een mooie dag, maar eerst wil ik het even hebben met jullie over de locatie waar we nou echt zitten. Het Hemmingodden lodge viskamp zit gevestigd in het midden van de Lofoten, aan de zuidkant, net naast de welbekende Nappstraumen. Het kamp heeft 8 perfecte aluminium visboten, waarvan 2 van 20 voet met 100 PK, 3 van 22 voet en 100 PK en 3 van 24 voet met 150 PK, die perfect zijn voor de visserij in en om de Nappstraumen.

Ook bevat het kamp meerdere huisjes, variërend van vierpersoons tot en met een negenpersoons huisje, die alles hebben: keuken, grote badkamer, goede bedden en een heel mooi uitzicht. Op de locatie zelf is ook een goed restaurant en een mooie visfileerruimte. Er zijn twee zeer goede visguides aanwezig, Kato en Stale, die je overigens heel veel tips en tricks kunnen vertellen. En op nog geen 5 minuten lopen zit een supermarkt met alles wat je nodig hebt. Kortom een prima viskamp voor de vakantievisser, maar ook voor de ervaren Noorwegen-visser.

Maar nu naar de visdag, want daarvoor zijn we natuurlijk hier gekomen. Dit was de dag om ver weg te gaan, en de meeste mannen hebben daar ook flink gebruik van gemaakt. Harm Prijs en Arjan Veijer zaten vandaag op de boot en waren de eerste mannen op het water. Want nog voordat de rest uitgevaren was, kwamen de eerste foto’s van hen al binnen. En ja hoor, een heilbot van 113 voor Harm Prijs, wat een geweldige vis. Uiteindelijk hadden de mannen twee heilbotten, veel kabeljauw en veel koolvis.

Coen en Jens van de Pol en Johannes en Nimrod de Wit waren samen op pad, en na een rustige start kwamen zij ook op gang, met uiteindelijk best wel veel vis. Niet de allergrootste, maar veel soorten en ook veel vis: leng, lom, zeewolf, koolvis, kabeljauw. Eigenlijk alles wat je wil voor een geslaagde visdag.

Ook de mannen Leo Pancras, Wilfried Duijs, Gert Jan de Zeeuw en Frans Glorie waren lekker op dreef, en ook bij hen bleef de vis niet uit. Grote kabeljauw, grote koolvissen, leng, lom en roodbaars. De mannen waren dik tevreden met de visdag. Er is zelfs een lom meegenomen, en ik zelf ben zeer benieuwd naar hoe dat gaat smaken, maar daar kom ik nog op terug.

Ik mocht zelf vandaag mee met de boot van Mark Breedveld, Joel Luyts en Aad Portegijs, en wat een goede dag was dit zeg. We vertrokken om negen uur richting de Moskenesstraumen, ongeveer vijf kwartier varen, maar het was het zeker waard. Voor twaalf uur lag de eerste heilbot op het dek, van een meter dertig, voor Joel. Wat een vis, en de toon was gezet, en het ging de hele dag zo door. De volgende was voor Mark op de shad, en weer een mooie heilbot.

De stroming viel er uit, en we gingen op zoek naar wat koolvis om te vissen met levend/dood aas, en het duurde niet lang tot we ze gevonden hadden. Na het terugkeren duurde het dan ook niet lang tot de volgende heilbot zich meldde, en deze keer op mijn hengel. Ik had een wens deze trip, en dat was een heilbot vangen onder de dobber, en ja hoor, je raadt het al, daar ging de dobber onder. Maar net op het moment dat ik niet keek, en bezig was met mijn andere hengel, zodat ik er niet op geattendeerd was dat mijn dobber weg was, schoot de vis ook nog los na 15 seconden. In ieder geval, het zat mij niet mee.

Maar het kwam goed voor de boot, want vijf minuten later was het weer raak voor Mark, maar deze keer op de koolvis, en ja hoor, weer een nette heilbot. En nog 15 minuten later was het weer raak voor Mark op de koolvis, het kon niet op. En na nog wat gemiste vissen op de shad, gingen we toch maar weer terug naar de koolvis. En met succes, want op het laatste moment kwam het ook nog goed voor Aad, een knappe heilbot op de koolvis. Dus tot zo ver een zeer zeker goed geslaagde dag voor alle boten. Morgen trekt de wind wat aan, en gaan we zien wat de mannen gaan doen, maar hoe dan ook komt het goed. Dat is hier een ding dat zeker is.