JORIS NIEUWENHOFF – Deze dag was flink anders dan de afgelopen dagen. Het begon nog zonnig maar dat veranderde snel. De wind kwam erbij en we waren met 2 boten naar een ver gelegen plateau gevaren om gericht op grote kabeljauw te vissen. Ik was vandaag te gast bij Mark, Henk, Ronald en Frans. Deze gelouterde vissers hoefde ik niets te vertellen waardoor het voor mij ook een dagje uit was.

Aangekomen op het plateau was de wind iets harder dan verwacht waardoor ook de drift net iets te snel was, ondanks een hele grote en sterke driftzak, op het plateau van rond de 40 à 50 meter vonden we grote scholen koolvis. Deel 1 was geslaagd. Normaal gesproken zijn er dan ook kabeljauw en heilbot en grote koolvis onder de scholen aasvis aanwezig. Maar dat was in dit geval helaas niet zo.

Iets verder op was nog een mooie drop-off dachten we maar helaas bleek dat een fout in de kaart te zijn. Die drop-off was er gewoon niet. Ondertussen was de wind redelijk aangetrokken en de bijbehorende golven maakten het vissen er niet beter op. Tijd om een ander plan te maken. Terug naar de Noordzijde van Sørøya en daar in relatieve rust vissen op heilbot. Daar aangekomen hebben we verschillende drifts gemaakt in een van de baaien maar de ondertussen bijkomende regen en een temperatuurdaling tot 10 graden maakte het er allemaal niet beter op. Uiteindelijk wist Mark een mooie heilbot van 120 cm netjes te drillen en te landen. De koolvis was met een circle hook bevestigd en die zat netjes voor in de bek en kon eenvoudig worden verwijderd.

oplus_3145760

De tweede boot met Sjoerd, Joost, Ferry en Mark hadden ook een lastige dag. Er werden een paar kabeljauwen en een stapel koolvissen gevangen maar het was niet erg bijzonder. De heilbot van Mark die hij ving was rond de 50 cm en was een leuke uitzondering. En daar volgde aan het einde van de dag nog iets bijzonders. Op weg naar hun laatste stop kwamen er opeens een aantal dolfijnen rond de boot zwemmen. En ze bleven maar aanwezig en ze voerden zelfs een uitgebreide show voor zich op. Met sprongen uit het water en dansen in de golven was dit een waanzinnig spektakel.

Arnoud, Ed, Marco en Allard zijn vandaag op pad geweest en hebben verschillende stekken afgevist aan de noord- en noordoostzijde van Hammerfest en daarbij hebben ze redelijk succesvol weten te vissen. Zij hebben geen enorme vissen gevangen maar wel een redelijk aantal tot zo’n 90 cm en hebben de dag zo lekker weten te vissen. Ook hier heel veel koolvis en duidelijk minder kabeljauw.

Ed, Walter, Aad en Erik zijn aan het einde van de dag nog even erop uit gegaan om op een nabijgelegen plateau wat kabeljauw te vangen zodat de vriezer opgevuld kan worden voor het thuisfront. Dat is ze aardig gelukt maar toen ze een kabeljauw van ongeveer 2,5 kilo omhoog aan het drillen waren klapte er een immense heilbot overheen. De vis nam een lange run die simpelweg niet te stoppen was. De hengels en molen waren er ook niet helemaal geschikt voor maar de vis werd uiteindelijk losgelaten en toen ze de kabeljauw, of wat er van over was, aan boord haalden was deze compleet vermorzeld en was deze aan alle zijden compleet open gescheurd. Ze zitten er dus zeker wel!

Met deze lagere temperaturen en minder zon hopen we dat het morgen allemaal weer een beetje loskomt qua visserij want het kan echt beter. We doen ons best en hebben natuurlijk ook veel plezier.