JOHN WILLEMS – Vissen in Noorwegen is enorm populair, en dat is niet voor niets. Het is niet alleen een overweldigend mooi land, maar ook nog eens heel visrijk. Hoe noordelijker je komt, des te visrijker de wateren zijn. Een aantal gerenommeerde visreisbureaus maakt het je tegenwoordig wel heel makkelijk om je droomvakantie waar te maken. De focus ligt daarbij vrijwel altijd op bootvissen, en kantvissen gebeurt dan alleen als de wind het niet toelaat om uit te varen. Dat was voor John Willems ook lang het geval, maar na zijn meest recente vakantie naar Noorwegen is dat voor hem toch wel anders geworden. In deze reportage lees je heel veel tips over de voorbereiding en organisatie van een prachtige visvakantie in Noorwegen.
‘Nu wil ik ook een keer naar Noorwegen’. Al die jaren zag ze mijn foto’s van visvakanties, maar nooit wilde ze mee. Ria heeft niet zoveel met vissen, maar houdt wel enorm van de natuur en natuurlijk van mijn kookkunsten met vis. Ze heeft gelijk: we ‘moeten’ nu echt samen een lange vakantie gaan doorbrengen in Noorwegen.
Het vakantieplezier begon al bij de voorbereiding. We besloten om een camper te huren: niet de goedkoopste optie, maar je kunt dan zo’n beetje overal staan. Dus ook op de mooiste visplekjes. Overigens kun je ook prima met een gewone auto gaan, want zelfs in het hoogseizoen waren er volop hutten (‘Hytter’) te huur. Een tent kan natuurlijk ook, maar we zijn een beetje verwend…
Het vissen vanaf de kant vergt ook zo z’n voorbereiding. Waar wil ik vissen? Welke vissoorten wil ik vangen en hoe wil ik erop vissen? Welk materiaal heb ik daarvoor nodig? In ons geval: wij zouden vanaf Trondheim en noordelijker vissen, en alleen op zout water. En we hoopten op pollak, koolvis, kabeljauw, leng, zeeforel – en heel misschien een heilbot. We zouden er alleen met kunstaas op vissen, en zo licht mogelijk.
Op de socials zag ik dat Jelle Visser (hij werkt bij Hengelsport IJmuiden en is prostaffer voor Fiiish) heel goed vanaf de kant had gevangen in Noorwegen. Jelle en zijn vissende vriendin Pristine waren op pad gegaan met eigen auto. Grofweg ging de reis van Kristiansand naar Trondheim, met als noordelijkste stek het Leirfjord.
Ik ga alvast maar verklappen dat Jelle daar een mooie heilbot ving vanaf de kant. Ik heb voor ons vertrek dus veel informatie gekregen, tijdens gezellige dinertjes en bbq’s (met vis uiteraard). We vertrokken goed geïnformeerd op avontuur!
In de hele vakantie hebben we maar twee tijdstippen gepland (behalve de heen- en terugreis met de boot natuurlijk). Twee dagen verblijven we op de boerderij Ütigard Melland, en een kleine week staan we aan het Leirfjord op een camping. Een echte vakantie dus. Niets moet, alles mag en soms deden we ook werkelijk een dagje niets.