Steeds vaker hoor je dat de zomertijd is geen snoektijd is. Wat zijn we met z’n allen toch in een rare wereld terecht gekomen. Iedereen maakt voor een ander uit wat wel en niet kan zonder ook maar goed te hebben nagedacht over wat gezegd wordt. Social media kan zo mooi zijn om ervaringen op een positieve manier te delen, maar het lijkt erop dat negatief denken het weer wint. Op het risico af dat ik iets schrijf wat door anderen verguisd wordt, waag ik het toch om wat over het snoeken in de zomermaanden te hebben. Is het voor de snoeken slecht om daar in de zomer op te gaan vissen?

In de zomer zijn we al snel bang voor te weinig zuurstof in het water. In een poldervaartje kan ik me daar wat bij voorstellen, maar op groot water? Behoudens op echt windstille dagen is daar het water altijd beweging door wind en/of bootverkeer wat voor extra zuurstof zorgt. Gek genoeg hoor ik nooit iemand over het snoekvissen in de winter.

Koud water bevat een maximum aan zuurstof en een gehaakte snoek kan extra veel zuurstof opnemen waarmee hyperoxide in het bloed van de snoek kan optreden met caissonziekte (zoals bij duikers) tot gevolg Er is dus altijd wel wat te vinden dus moeten weer steeds alert op zijn zo goed als mogelijk met de snoek om te gaan.

SNEL HANDELEN

Dat is in de eerste plaats snel handelen en dat gaat niet lukken wanneer je na het landen van de snoek eerst nog zoeken moet naar onthaakmateriaal en eventueel een camera. Een vis als snoek zou niet langer als vijf minuten het water uit mogen en dan moet het ook wel weer klaar zijn. In dit geval is korter natuurlijk beter en dat lijkt weinig, maar klok het maar eens.

Als je al genoeg snoekervaringen hebt kan je er ook voor kiezen, als dat kan, om de snoek naast de boot te onthaken. Het heeft naar mijn idee niet zoveel zin op een en dezelfde dag met een snoek van 80 cm, en daarna een van twee centimeter meer op de plaat te moeten, toch?

Bij voorkeur met de hand…

Misschien is het ook wel goed om zoveel mogelijk snoek met de hand te landen. Misschien denk je nu ‘Ja, maar dan moet die snoek goed uitgedrild worden en dat duurt veel langer.’ Dat is absoluut waar. Een snoek die je met de hand landt moet wel goed uitgedrild zijn. En ja, met een net in de boot kan dat net er sneller onder. Om vervolgens een snoek die een beetje prematuur geschept is in dat net te laten uitrazen? Dat maakt dus geen verschil. In tegendeel!

Schubvis wat in een aalfuik terecht komt heeft maar een kleine overlevingskans. De belangrijkste oorzaak hiervan is ontslijming van de vis. Dit gebeurt natuurlijk ook in een schepnet waarin de vis vele malen minder lang in verblijft maar in de razernij toch schade oploopt. Tel daarbij de ellende op dat haken en vis muurvast in dat net kunnen komen te zitten. Je bent dan vaak lang bezig de vis van de haak of haken te ontdoen, wat weer veel tijd kost.

Wel of geen net? Als het niet anders kan of echt moet gaat het net eronder.

Nog een stapje verder: als het om een grote vis gaat wil je ermee op de plaat. Logisch, en om dat goed te doen lift je de vis via de kieuwdekselgreep het net uit. Daarna het handje onder de buik en schieten maar. . Een handlanding kan best langer duren, maar eenmaal uitgedrild lift je zo een snoek ook makkelijk uit het water. Kleinere snoek eerst in de nek, net achter de kieuwdeksels fixeren, en dan met de andere hand via een van de kieuwdeksels het water uit.

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – ‘Oppervlaktekunstaas’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET juni/juli. Vanaf 14 juni los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.