ARNOUT TERLOUW – Dat er mooie, grote brasems in het Lauwersmeergebied te vangen zijn is inmiddels wel bekend. Vorig voorjaar gingen we al eens een dag op pad met Klaas Mozes om dat met eigen ogen te kunnen zien (zie BEET juni/juli 2022). Dat was op het Dokkummer Diep, maar in dit uitgestrekte gebied liggen, naast het Lauwersmeer zelf, nog meer mooie vaarten en kanalen zoals het Reitdiep, zuidelijk van Zoutkamp. Zouden die dikke brasems ook daar te vangen zijn in de herfst, richting wintermaanden? Volgens Klaas moest dat wel goed komen… en zoals zo vaak kreeg hij gelijk!

In eerste instantie was het plan om op het Lauwersmeer zelf, bij Suyderoogh, te gaan vissen omdat Klaas daar kortgeleden nog goed gevangen had. Maar toen we hoorden dat Hét Visblad ook op die plek toevallig een reportage had gepland met Herwin Kwint, gingen we kijken naar een alternatief. Met ook de weersvoorspelling in het achterhoofd, met veel wind uit het (zuid) westen en grote kans op regen…

Het Zoutkamperril, op een van de speciaal aangelegde vissteigers, was een optie, maar daar zouden we op zeker vol in de wind zitten Maar Klaas wist nog een andere stek, op het Reitdiep in de kom bij het gemaal De Waterwolf. Daar had hij zelf echter nog nooit gevist, wel in het kanaal erachter. Het was in ieder geval een mooie locatie. Klaas zou Klaas niet zijn als hij niet vooraf even op verkenning ging en ook even een paar uurtjes ging voorvissen en gelijk wat mooie brasems ving en een dikke voorn. En ook bijna een hele grote snoekbaars die vol op een voorn dook vlak voor de kant. Dat zou goed moeten komen was de verwachting!

Prachtige brasem

WIJD OPEN

De weersvoorspelling zag er niet echt hoopgevend uit. In de ochtend zou een regengebied voorbijtrekken, maar daarna zou het even kortstondig opklaren voordat er eind van de middag weer een nieuw regenfront zou passeren met de nadering van storm Ciarán. Buienradar geeft aan dat het rond 12.00 uur droog zou moeten worden. De afgelopen week is het nat geweest, kletsnat en veel afwateringskanalen zijn daardoor heel troebel geworden. We zullen zien. Na dik twee uur rijden kom ik bij Zoutkamp aan. Een klein, historisch vissersdorp. Ik neem even een kijkje bij de Reitdiepsluizen en zie dat de sluisdeuren wijd open staan om al het regenwater af te voeren.

Ik zie ook een roofvissers met een bootje. Volgens Klaas wordt hier ook veel op snoekbaars gevist en daar kan ik me wat bij voorstellen. Terwijl ik wat foto’s maak krijg ik een belletje van Klaas. Hij is al een uurtje aan het vissen in de miezerregen, maar heeft nog niets gevangen. Wel net wat tikken op de top als indicatie dat er wel vis aanwezig is. Hij meldt ook dat het gemaal vol staat te draaien en dat het water nu heel bruin is, in tegenstelling tot een paar dagen geleden. Dat klinkt niet heel hoopvol, maar tien minuten later belt hij weer, nu met goed nieuws. Hij heeft net kort achter elkaar de eerste mooie brasems gevangen. Terwijl het ondertussen is opgehouden met regenen stap ik in de auto en rij gelijk naar hem toe. Het lijkt er zelfs op alsof de bewolking wat gaat breken.

Het gemaal

SCHILDERACHTIGE LOCATIE

Als ik over de dijk gluur zie ik Klaas verderop zitten. Het is een schilderachtig plaatje met het oude gemaal op de achtergrond en de prachtige wolkenlucht. Ook hier staat de wind vol op de kop, al is die gelukkig wel wat geluwd. Bij Klaas aangekomen zie ik dat het water inderdaad heel troebel is en dat het gemaal vol staat te draaien en een behoorlijk stroming veroorzaakt, zeker net achter de plek waar Klaas aan het vissen is. Maar dat deert de vissen blijkbaar niet, want terwijl ik een bakkie inschenk zie ik Klaas met een kromme hengel in zijn handen. Het bonken op de

 

|> Verder Lezen? “Het Reitdiep” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet februari  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.