Het Lauwersmeer, op de grens van Friesland en Groningen, gelegen tegen de Waddenzee aan, is een prachtig, vrij ondiep water met een prima bestand aan vis, ook in de aangrenzende waterlopen. In BEET juni/juli kon je al lezen over de prachtige brasems die er in dit gebied zwemmen. Dit keer ging ik met Tamme Smit op pad, vissend op roofvis. Vanuit de boot, maar ook vanaf de kant. Tamme kun je met recht een ambassadeur van dit uitgestrekte gebied noemen. Hij vindt er alles wat zijn hartje begeert; van prachtige snoekbaarzen, dikke baarzen tot metersnoeken. Zelfs roofblei!

Tekst: Arnout Terlouw, foto’s: Tamme Smit & Arnout Terlouw

Wanneer ik nog in het donker van huis vertrek voor een rit van ruim twee uur, via de Afsluitdijk, wordt er gewaarschuwd voor mist. Dat lijkt in eerste instantie mee te vallen maar net voorbij Leeuwarden, wanneer het net een beetje licht begint te worden, word ik getrakteerd op een sprookjesachtig decor met ‘witte wieven’ zwevend boven de uitgestrekte weilanden. Ik zie een bordje Buitenpost, en zo voelt het ook. Ver weg van de drukte, alsof ik in het buitenland ben terwijl het voor mij minder ver is dan bijvoorbeeld Zuid-Limburg. Ik geniet van de rit en het vooruitzicht van een mooie dag op het water… en dat zou het ook worden!

Het belooft een mooie dag te worden…

Het zou een mooie dag worden…

AMBASSADEUR

Mijn navigatie dirigeert mij naar de nieuwe, openbare trailerhelling in Esonstad aan de westkant van het Lauwersmeer. Tamme is ook net gearriveerd en staat geanimeerd te praten met een andere roofvisser. Het heeft de afgelopen tijd flink geregend, maar vandaag belooft een droge, zonnige dag te worden. Een kwartier later varen we rustig het kanaaltje op en worden we, wanneer we de brug onderdoor varen, verwelkomd door een fel zonnetje, heerlijk!

TAMME SMIT
Leeftijd: 25
Huidige werk: junior onderzoeker vismigratie aan de Hogeschool Van Hall Larenstein
Favoriete visserij: per periode verschillend. In de regel vis ik zomerdag graag werpend op snoekbaars, in het najaar, winter en voorjaar richt ik mij graag met doodaas en kunstaas op snoek.
Favoriete aasje: De Shad Clone. Helaas wordt deze niet meer gemaakt, maar kreeg ik voor elke snoek die ik hier op gevangen heb een euro…

Tamme vaart direct naar een stek die vaker mooie snoekbaarzen en af en toe een snoek oplevert. Werpend met shadjes wordt de stek, waar zo’n vier meter water staat, uitgekamd, maar actie blijft uit, al zijn op het scherm genoeg mooie signalen te zien. Ze liggen er wel maar staan (nog) uit. Ook finesse technieken helpen niet, maar we genieten van het zonnetje en het bijna spiegelgladde water. Het water is met een doorzicht van nog geen meter niet echt helder, maar dat is het hier eigenlijk nooit volgens Tamme. “Het Lauwersmeer is het állermooiste viswater en -gebied van Nederland wat mij betreft. Voor mij een extra aantrekkelijk gebied omdat het praktisch naast mijn huis ligt. Mosselbankjes en harde zandplaten van soms maar enkele vierkante meters groot zijn vaak de plaatsen waar de vis zich schuilhoudt. Het is beslist niet een meer waar je van moet verwachten dat je altijd in de ‘dubbele cijfers’ terug komt, maar tref je het… Dan kun je er prachtige en vooral grote vissen haken, vooral met name grote snoekbaarzen”, zo vertelt Tamme met een grote glimlach.

Prachtig, wijds viswater…

Prachtig, wijds viswater, rijk aan baars…

 

De rest van het artikel lees je in de decemberuitgave van Beet die half december bij de abonnees op de deurmat lag en ongeveer vanaf dat tijdstip te koop is in de hengelsportzaken, boeken- en tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Beet – Magazine ga je naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.