Hemmingodden is een gloednieuwe Noorse bestemming van Visreis.nl, in het midden van de Lofoten om de hoek van de bekende Nappstraumen. De naam van deze roemruchte ‘maelstrom’ doet veel vissersharten sneller kloppen! Met een getijdenverschil van zo’n 2,5 meter is het water altijd in beweging, daarom is het ook een trekpleister voor veel en grote vissen. Samen met mijn broer Joris Nieuwenhoff en Nathalie van den Berg bezochten we afgelopen oktober deze locatie voor een testreis van vier dagen.

Tekst: Lars Nieuwenhoff, foto’s Visreis.nl

Helaas is de weersverwachting niet ideaal; de yr.no – app geeft de eerste twee dagen een windkracht 2 tot 4 uit het zuiden aan en daarna twee dagen met meer wind, tot 6 bft, gelukkig zonder regen. ‘Het is nooit slecht weer, je bent hoogstens verkeerd gekleed!’ luidt een oud gezegde uit mijn commandotijd en zo denk ik ook over onze hobby: ‘Het vissen is nooit slecht, je bent hoogstens met verkeerd materiaal op de verkeerde plek!’

Een gebied dat veel vissersharten sneller doet kloppen!

Een gebied dat veel vissersharten sneller doet kloppen!

Na een korte instructie over de boot van de lokale gids Kato, varen we de haven uit in zuidelijke richting. Pal voor de monding van de haven liggen de eerste rotsen en we vangen binnen vijf minuten vijftien koolvissen en tien makrelen en de eerste zeearend komt al poolshoogte nemen. Omdat de wind uit het zuiden komt gaan we eerst in de Nappstraumen zelf vissen. We maken een paar lange driften langs de oostelijke oever, gebruikmakend van de stroming en de wind, om gericht op heilbot te vissen op dieptes van 15 tot 30 meter. Ideaal om een dobber met aasvis uit te zetten. Na een paar minuten zien we op de dieptemeter een ‘stijger’. Een heilbot die van de bodem af komt, de shad van Joris volgt en zich weer laat zakken. Ze zijn er dus wel, maar helaas hebben de heilbotten er nog geen zin in. Daarna varen we verder in noordelijke richting. De Nappstraumen mondt daar uit op een plateau van enkele kilometers dat zo’n 30 meter diep is. Langs de oevers zijn veel zones met ondiepere stukken waar de stroming behoorlijk overheen loopt. Ideale heilbotstekken dus.

Eilanden met ondieptes… en vrijwel altijd stroming!

Eilanden met ondieptes… en vrijwel altijd stroming!

AARDIGE START

Omdat het water meer dan 10°C is (normaal is het een graad of 7 tot 8), besluiten we dieper te gaan vissen. Noordwestelijk van de monding op zo’n acht kilometer afstand liggen een aantal eilanden boven en onder water, precies in de stroomrichting en daar vangt Nathalie al snel twee lengen en Joris en ik vissen met een kleinere shad en een inchuku (bottomship) ‘voor de boot uit’ en vangen leuk kabeljauw.

Op één plek is er ineens behoorlijk wat activiteit op de dieptemeter, dus laten we daar snel onze aasjes aan de lichte hengels zakken, met als resultaat voor elk een koolvis van zo’n 70 cm. Supersport op het lichte materiaal… maar nog steeds geen heilbot. Dus maar weer verkassen. Nu naar een plateau van zo’n 35 tot 50 meter. Daar vangt Nathalie de eerste, kleine heilbot van zo’n 75 cm. Leuk, maar nog niet goed genoeg. Al met al een schitterende dag, we hebben drie zeearenden gezien, het was droog, wind oké, zeven soorten vis (koolvis, kabeljauw, makreel, leng, lom, schelvis en heilbot) en de hele dag door vis gevangen. Best een aardige start.

 

De rest van het artikel lees je in de decemberuitgave van Beet die half december bij de abonnees op de deurmat lag en ongeveer vanaf dat tijdstip te koop is in de hengelsportzaken, boeken- en tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Beet – Magazine ga je naar shop.beet.nl/category/abonnementen/.