BRICE BROUWERS – In het prachtige afgelegen landschap van een betaalwater in Brabant maken twee enthousiaste karpervissers genaamd Nick en Brice zich klaar voor een mooi avontuur. In het voorjaar zullen wij drie nachten lang het water gaan bevissen, gedreven met de hoop op het vangen van een aantal mooie vissen. We weten dat hier hele mooie vissen zitten tot ver in de 20kg. Tijdens deze sessie worden er meerdere dikke vissen gevangen en er wordt zelfs een PB verbroken door Brice. In dit artikel is te lezen hoe wij deze sessie hebben aangepakt en geven wij jullie enkele tips over hoe “jij” van start kan gaan op een betaalwater.

Voordat we jullie meenemen in ons verhaal zullen we eerst iets vertellen over het water. Het water beschikt over ongeveer 4 hectare van het “oh zo mooie Brabant”. Kenmerkend aan het water is het variërende bodemverloop, wat kan variëren tot aan de 10 meter diepte. Dit water is verdeeld over drie stekken, die allemaal aan dezelfde kant van het water te vinden zijn.

De meest rechtse stek heeft het grootste wateroppervlak om te bevissen, maar is kaal zonder begroeiing van obstakels. Wel is er aan de overkant een mooie rietkop waar je tegenaan kan vissen en zijn er mooie taluds. 50 meter naar links, ligt stek 2. Dit is de kleinste stek, maar heeft wel veel mogelijkheden. Aan de overkant van het water liggen een aantal bomen en struiken, dit zijn mooie holdings waar de vissen zich schuil kunnen houden. Aan de beide eigen kanten liggen 2 rietkoppen waar je voor kan vissen. Deze stek heeft bijna geen variatie in bodemverloop.

Als we dan 150 meter verder naar links gaan, dan komen we uit op stek 3. Misschien wel de lastigste stek van het water met zeer veel obstakels waar je rekening mee moet houden. Overal waar je kijkt liggen de obstakels, zelfs het bodemverloop varieert hier heel erg wat het bevissen van deze stek heel lastig kan maken.

Wanneer er wordt gekeken naar het bestand dat er op dit water zwemt, dan is dit heel variërend. Voor elke type visser zit er wel vis op dit water, denk hierbij aan karpers tot ver in de 20 kg, verschillende soorten steuren, meervallen, metersnoeken en wat witvis. Dieper gekeken naar het karperbestand, dan zitten er ongeveer 300 vissen op dit water. Dit zijn vissen die allemaal uitgezet zijn door de eigenaar in de afgelopen 5 tot 8 jaar. Prachtige spiegelkarpers met allemaal een uniek patroon en ook een aantal mooi gebouwde schubkarpers. Ook zit er nog een oud bestand op dit water, maar niemand die weet hoeveel vissen dit zijn. Het gemiddelde gewicht van deze vissen ligt nu rond de 15/16 kg.

DE VOORBEREIDING

Voordat de sessie begint komen we samen om het een en ander te bespreken over hoe we deze sessie gaan aanpakken. Allereerst moeten we gaan bepalen welke stek we willen bevissen. Aangezien het nog voorjaar is willen we graag een stek hebben waar de vis zichzelf nog schuil kan houden, ook vinden we het belangrijk dat we een stek hebben met een variërend bodemverloop. Met deze 2 eisen komen we dus snel uit op stek 3, de meest linkse stek van het water die we beide ook al meerdere keren hebben bevist. Dit heeft als voordeel dat we precies weten hoe deze stek eruitziet en welke plekken een goede kans maken op het vangen van vis.

|> Verder Lezen? “Brabants betaalwater” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.