LARS NIEUWENHOFF – Spiegeltje glad is het water in de haven als ik om 06.00 uur naar buiten kijk. En betoverend is de aanblik van de besneeuwde bergen aan de andere kant van het fjord tegenover Bergsfjord. Vandaag wilde iedereen het rustig aandoen na de slopende dag van gisteren, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

In de weerapps zagen we dat de wind gedurende de ochtend zou gaan aantrekken en in de middag weer wat zou gaan liggen. Ik zou vandaag met Joost, Sjoerd, Henk en Bart meevaren en we hebben het besluit genomen om vroeg te vertrekken zodat we met wind in de rug de oversteek konden maken naar Sørøya en met ‘minder wind’ later in de middag terug konden varen. Dat plan heeft goed uitgepakt.

Het idee was om eerst een uurtje te gaan proberen op gevlekte zeewolf, ten westen van Sørøya. Op een diepte van zo’n 60 tot 80 meter moet je dan proberen een visflapper aan te bieden en gecontroleerd over de bodem te laten stuiteren, zonder vast te raken. Dat alles is gelukt, zelfs met resultaat – maar het verkeerde: 5 lommen hebben zich in mijn aas verslikt. Het was een leuk experiment maar dit moet beter een volgende keer.

Een illusie armer hebben we ons toen weer op de skrei gericht en dat wierp zijn vruchten af. Ik ving op 60 tot 70 meter diep water precies 46 kabeljauwen tussen 9 en 14 uur. En doe dat keer 5 dan is duidelijk hoeveel kabeljauwen we in de boot hebben gehad. Vang je dan nog iets anders? Yes! Henk ving één heilbotje toen we besloten om het eens op wat ondieper water te proberen, zo’n 40 tot 50 meter. En uiteraard bleven we kabeljauwen vangen. Het nadeel was dat er maar één grote bij zat, die van Joost van 108,5 cm.

’s Middags zijn we nog gericht op heilbot gaan vissen, en dat is gedeeltelijk met een botje van zo’n 60 cm voor mij.

De boot met Jeantino, Frank, Greg en Serge is westelijk van Loppa gaan vissen. Zij kozen ervoor om later te vertrekken en wat uit te slapen om de stramme lichamen wat rust te gunnen. Uiteindelijk hebben zij een voortreffelijke dag gehad met diverse mooie kabeljauwen, een heilbot van 80 cm en de uitschieter van Greg, een kabeljauw van 114 cm.

Maar spekkoper was het team van Arie, Gerard, Rob en Frank. Ook zij zijn achter Loppa gaan vissen en hebben een hele afwisselende dag gehad, met meerdere mooie zeewolven, 1 kleine heilbot en heel veel kabeljauw, waaronder ook de klapper van de dag: het exemplaar van Gerard van 119 cm. Daarmee voert hij direct het klassement aan.

De stand in de wedstrijd is daarmee compleet op zijn kop gegaan: eerste is nu Gerard met 119 cm, tweede is Greg met 114 cm en nog net in de top drie staat Sjoerd met 110 cm.