Wanneer je zelf geen vliegvisser bent, maar wel met een spinhengel en kunstvliegen, streamers of tubeflies wil vissen, is de bombarda een mooi hulpmiddel om de vliegen op afstand aan te bieden. Deze methode is in Denemarken heel normaal om zeeforel te vangen, maar je kunt er in onze Noordzee en op het zoete water ook aardig wat vissoorten mee vangen. In deze tutorial van kledingmerk Geoff Anderson wordt de opbouw van zo’n bombarda rig getoond.

 

Moeilijk is het niet met slechts enkele materialen op de rig…

Buisje

Henrik Qvirin Reiter is een liefhebber van het bombardavissen in Denemarken. Ook houdt hij van de slanke tubeflies die, gebonden rond een kunststof buisje, op de lijn worden geschoven. Met een soepele hengel van ongeveer 330 cm en een leader met de lengte van de hengel werkt dit het beste. De 25-grams bombarda gaat op de lijn en via een stoppertje en een warteltje komt de 27/00 fluorocarbon onderlijn eronder te hangen. De tubefly komt aan het einde.

Een effectieve methode voor zeeforel… 

Hook guide

Bekijk de video even goed hoe hij met behulp van een hook guide,  stoppertje en Rapala knoop het kleine dregje achter de vlieg monteert. Naast zeeforel kun je er natuurlijk ook prima geep en makreel mee vangen en in het zoete water ook roofblei.

Klik hieronder om de video te bekijken.