Browning is een naam die staat in de hengelsportwereld en dan met name in de witvisserij. Er zullen weinig vissers zijn die dit merk niet kennen. Mandy en Twan Swart zijn een heuse vis-tweeling en dat zie je niet zo vaak in onze sport. Zowel Mandy als Twan zijn allebei sinds een aantal jaren verbonden aan het hengelsportmerk Browning en zijn belangrijke adviseurs en ambassadeurs voor het merk. Allebei fantastische wedstrijdvissers die ondanks hun nog jonge leeftijd al heel wat ervaring hebben opgedaan zelfs tot op het hoogste niveau bij jeugdwereldkampioenschappen. Mandy is ook al enkele jaren lid van het Nationale Damesteam. Bij de rubriek Tips & tricks lees je geregeld hun tips die je kunnen helpen bij jouw eigen visserij.

 Vertrouwen in je lijn

Als visser en al helemaal als wedstrijdvisser moet er natuurlijk volledig vertrouwen zijn in het gebruikte materiaal. Iedere vis aan de haak kan het verschil maken tussen winst of verlies en welke twijfel dan ook aan het materiaal wat je gebruikt is dan ook totaal geen optie. Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren dat je een gehaakte vis verspeelt maar dat mag nooit liggen aan het gebruikte materiaal. Zo simpel is het eigenlijk.

Vertrouwen in je materiaal…

Allebei gebruiken we al heel lang het Cenex Classic Mono voor al onze vastestok vislijnen. De reden is simpel. Het is een soepel nylon met een voor zijn diameter hele grote trekkracht en het is bovendien verkrijgbaar in iedere diameter die we nodig kunnen hebben voor welke type visserij dan ook. Juist dat soepele is zo belangrijk voor een perfecte aaspresentatie. Vissen zijn vaak heel slim en laten zich zeker niet eenvoudig zomaar vangen. Het aas op de haak moet zich dus zo natuurlijk mogelijk gedragen tussen al het aangevoerde lokaas en aas. Lukt je dat niet dan zullen de in de buurt rondzwemmende vissen je haakaas gewoon negeren.

Cenex Classic Mono wordt geleverd in 06/00, 07/00 mm en 08/00 mm op 50 meter spoeltjes en in 10/00, 12/00, 14/00 en 16/00 mm op 100 meter spoeltjes. De dunste maten worden vooral gebruikt als onderlijnmateriaal.

Mandy vist net als Twan al wat jaartje op internationaal niveau…

 

Mandy: gebruik onderlijnen

Ik gebruik altijd onderlijnen. Ik snap de vissers die het hebben over twee lusjes en enkele knoopjes vrij dicht bij de haak en het nadeel daarvan. Het voordeel van het ‘georganiseerd’ vissen met allerlei extra mogelijkheden al naar gelang de vissituatie en dat op exact dezelfde manier vind ik echter veel groter en belangrijker.

Enkele simpele voorbeelden uit de praktijk. Je verspeelt enkele vissen en twijfelt aan de scherpte van de haakpunt of tijdens het vissen blijkt de visserij veel slechter dan gedacht of juist veel beter dan verwacht. Allemaal zijn het mogelijke redenen om van haak te wisselen. Wanneer je onderlijnen gebruikt is zoiets binnen enkele seconden gedaan en vis je op exact dezelfde manier verder. En wat gebeurt er als je geen onderlijnen gebruikt?? Eerst een nieuwe haak op de vislijn knopen en opnieuw peilen. Tijdsverlies en veel gedoe voordat je weer op exact dezelfde manier verder kan vissen. Vaak is dat rampzalig tijdens een vissessie of wedstrijd. Voor mij dus altijd onderlijnen!

Licht, scherp en sterk, dat zijn de eigenschappen die je graag in een haak terugvindt… 

Ik gebruik altijd een onderlijn die op zijn minst 0,02 mm. dunner is dan de hoofdlijn. Als je dan een keer vast raakt aan de bodem of een grote vis zorgt voor lijnbreuk dan breekt altijd de onderlijn waardoor je binnen enkele seconden weer op exact dezelfde manier kunt verder vissen.

Fluorocarbon in helder water heeft zeker voordelen…

Normaal gesproken gebruik ik hetzelfde nylon voor zowel onderlijnen als de hoofdlijn. Het enige verschil is de dunnere diameter voor de onderlijn. Steeds vaker echter krijgen we te maken met kraakhelder water. Juist dan gebruik ik de Cenex Fluoro Carbon Hook Line. Het is namelijk onomstotelijk bewezen dat fluorocarbon voor de rondzwemmende vissen minder zichtbaar is in het water dan gewone nylon. Fluorocarbon is dan misschien ietsje minder sterk maar er zijn echt omstandigheden tegenwoordig dat je gewoon fluorocarbon wel moet gebruiken om aanbeten te krijgen. Een andere keer meer hierover!

Zebco Europe

Zebco Europe is een hengelsportgroothandel die is gevestigd in het Duitse plaatsje Tostedt. Van daaruit wordt zo ongeveer heel Europa voorzien met allerlei soorten hengelsportmateriaal die geschikt zijn voor elke manier van vissen. Quantum, Magic Trout, Black Cat, Radical, Rhino en Zebco, allemaal zijn het merknamen die via Zebco Europe in onze hengelsportwinkels terecht komen. Ook Browning is een merk dat via Zebco Europe wordt verdeeld. Klik hier voor meer info.