De opkomst van de commerciële karpervisserij op visvijvers is niet meer weg te denken en bovendien worden er ook op veel natuurlijke wateren steeds meer grote vissen gevangen. Om dit soort vissen ook daadwerkelijk te kunnen vangen is wel wat aangepast materiaal nodig. Het is zeker niet voor niets dat bijna alle toppers onder de vaste stokken die op de markt zijn, zijn voorzien van topkits met zogenaamde Side Puller systemen. Tevens is er een verschuiving gaande van dunnere maten vol elastiek naar wat dikkere maten hol elastiek.

Grote vissen binnenhalen; met het juiste elastiek…

Met name voor het vissen op de commerciële karpervijvers maar ook net zo goed voor bijvoorbeeld het vissen op grote brasems en zelfs barbelen op grote en vaak stromende natuurlijke wateren is er bij Browning Stretch 7 Hollow Elastic ontwikkeld. De naam zegt het al, dit elastiek is rekbaar tot een lengte van 7 x de lengte van het gebruikte product. Je bereikt die maximale lengte vrijwel nooit en juist dat is het perfecte aan dit materiaal. Als je de goede lijndikte gebruikt in combinatie met de juiste maat van dit elastiek zal je vrijwel nooit een goed gehaakte vis verspelen door lijnbreuk omdat je simpelweg nooit dat maximum aan rek bereikt.

Kies de juiste diameter… 

Het is bijna onmogelijk om voor ieder soort visserij de exact beste elastiekmaat te omschrijven. Ieder water is weer anders qua diepte en ook qua visbestand. Stretch 7 Hollow Pole Elastic is verkrijgbaar in de maten 1,7 mm. (paars), 1,9 mm. (blauw), 2,1 mm. (geel), 2,3 mm. (wit), 2,5 mm. (groen, 2,7 mm. (oranje), 3,1 mm. (rood) en 3,5 mm. (licht blauw). Deze maten zorgen ervoor dat voor iedere visserij de juiste maat elastiek te vinden is. De dunnere maten zijn bedoeld voor de visserij op F1’s en kleinere karpers. De middenmaten zijn bij uitstek geschikt voor de visserij op wat grotere karpers en ook de barbelen en grote brasems op natuurlijke wateren en de dikste maten zijn bedoeld voor de visserij op redelijk extreme vissen die je tegenwoordig op sommige commercials tegen komt zoals steuren en echt grote karpers. Voor iedere omstandigheid de juiste maat. Alle maten worden geleverd met een lengte van 3 meter, ruim lang genoeg voor iedere tweedelige topkit van welk hengelmerk dan ook.

Mandy met een dikke brasem.

 

TIP MANDY:

HAIR-CONDITIONER

Soms wil elastiek nog wel eens opstroppen in de hengeltop en als dat gebeurt dan werkt het elastiek vaak niet optimaal. Allereerst moet het elastiek volop ruimte hebben in de hengeltop. De binnendiameter van de hengeltop moet altijd aanmerkelijk groter zijn dan de diameter van het gebruikte elastiek.

Ik ben bovendien steeds meer gaan geloven in de werking van Pole Elastic Allignment Bushes. Die moeten worden geplaatst in het tweede hengeldeel daar waar het topdeel over het tweede hengeldeel gaat, aan het ‘dunne’ einde dus. Hierdoor wordt het elastiek maximaal door het centrum van de binnenzijde van het hengeldeel geleid waardoor het vastplakken van de elastiek aan het hengeldeel zoveel mogelijk wordt beperkt.

Volgens mij het allerbelangrijkst is het gebruik van een heel klein beetje hair-conditioner dat opgelost is in water. Hair-conditioners zijn meestal op siliconen basis gemaakt en dat zorgt absoluut voor het beter glijden van het elastiek aan de binnenzijde van de hengeldelen waarin het is gemonteerd. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de gebruikte hoeveelheid conditioner ten opzichte van de hoeveelheid water echt minimaal is, misschien niet meer dan 0,5%. Als je teveel conditioner gebruikt gaat het na een tijdje juist zorgen voor opstroppingen in de hengeltop, precies het tegenovergestelde dus van wat je wilt bereiken. Bovendien is er dan bijna geen knoop meer te maken in het elastiek die vast blijft zitten.

Tenslotte nog één belangrijke aanvulling. Check altijd even voor iedere vissessie of het stukje elastiek bij de bevestiging bij de gebruikte connector of kraaienpoot (dus daar waar de gebruikte vislijn aan het elastiek wordt bevestigd op welke manier dan ook) niet een beetje verweerd is geraakt. Juist dat precieze punt is altijd weer de zwakste schakel bij iedere elastiekmontage. Als de elastiek ooit breekt dan is het altijd daar. Als je ook maar n beetje twijfelt altijd meteen even opnieuw een bevestiging maken en het stukje elastiek waaraan je twijfelt verwijderen!

Twan drilt een grote vis… 

TIP TWAN:

ELASTIEK BUITEN DE HENGEL

Hoe vaak komt het niet voor dat je ergens aan het vissen bent en dat je een veel grotere vis haakt dan je had verwacht of dat je bijvoorbeeld een vis ‘pikkelt’, dus in het lichaam haakt. Bijna altijd zijn die vissen dan extra sterk en zijn ze veel moeilijker te landen dan normaal. Een extra hulpmiddel is dan vaak het extra stuk elastiek dat buiten de hengel hangt, daar waar je Side Puller systeem zit. Als je dat extra stuk elastiek gebruikt tenminste.

 

Waarom zou je zo’n extra stukje elastiek niet gebruiken? Het zit je absoluut niet in de weg tijdens het vissen en de extra rek vergroot absoluut de kans om zo’n grote of op een bijzondere manier gehaakte vis toch geland te krijgen. Wel moet je een stopkraaltje gebruiken waar het extra stukje elastiek doorheen schuift wanneer er extra veel kracht op het elastiek staat. Wat gebeurt er in de praktijk? Het extra elastiek schuift door het stopkraaltje heen de hengeltop in en je hebt gewoon meer rek juist wanneer je dat nodig hebt. Nadat de vis is geland simpelweg de kraal terug in de juiste positie terug schuiven en verder vissen.

Ik heb zo al verschillende keren vissen geland die ik met standaard elastiekmontages waarschijnlijk verspeeld zou hebben en zeker in de wedstrijdvisserij gaat het juist om dat soort vissen vaak. Probeer het maar eens!

Een heel ander slag vissen met een fijnere elastiek…