Verreweg de meeste witvissers gebruiken tegenwoordig op de één of andere manier elastiek door het topdeel van hun hengel. Of nog beter, door de eerste twee delen van de vaste hengel. Vissen met elastiek; er geen betere manier ook de grootste gehaakte vissen veilig te kunnen landen met de vaste hengel.

VEEL GEMAAKTE FOUT: ELASTIEK HANGT ER UIT

Hoe vaak zie je het niet als je langs het water loopt? Bij zo veel vissers hangt er tijdens het vissen een stukje elastiek buiten de hengel. Echt niet te geloven!

De reden ervoor is eigenlijk heel simpel. Heel vaak is de binnendiameter van de hengeltop maar net ietsje groter dan de elastiekdiameter, waardoor het geheel gaat opstroppen. Het resultaat is dat het gebruikte elastiek gewoon niet meer maximaal werkt.

HOE LOS JE DIT OP?

Door simpelweg de hengeltop iets verder in te korten los je dit probleem op. Soms is er ook een andere reden en dat is dat de binnenzijde van de hengeltop vochtig blijft en/of iets vervuild is geraakt. Even thuis alles goed schoon maken en dat probleem is ook weer opgelost.

GEBRUIK HAIRCONDITIONER

Er zijn allerlei producten in de handel die je in de hengeldelen kan spuiten. Deze helpen om het gebruikte elastiek soepel door de hengeldelen te laten lopen. Ik heb ze ook altijd gebruikt en op zich is er helemaal niks mis mee. Enkele jaren geleden kreeg ik eens de tip om hairconditioner te gebruiken en vanaf dat moment heb ik nooit meer iets anders toegepast.

vissen met elastiek

Hair conditioner in sterk verdunde vorm is ideaal voor het geleiden van de elastiek in de hengeltop.

NIET PUUR GEBUIKEN

Wel heb ik de dosering ervan behoorlijk aangepast. Daarmee bedoel ik dat ik het meer en meer verdund ben gaan gebruiken.

Je kan hairconditioner niet puur gebruiken; dat wordt een viezigheid in de hengeldelen wat er in resulteert dat het allemaal juist contraproductief gaat werken. Bovendien wordt het elastiek zo glad dat je er geen knoop meer in kan maken zonder dat je die knoop meteen weer los trekt.

vissen met elastiek

Het originele product. Zo is het niet te gebruiken. Ik gebruik het tegenwoordig in een dosis van minimaal 95% water en 5% conditioner.

WELKE MIX?

Ik heb het nooit precies nagemeten, maar ik denk dat de vloeistof die ik tegenwoordig gebruik misschien bestaat uit 95 of 98% water en hooguit dus nog enkele procenten conditioner, dat ik eerst heb opgelost in warm water. Dat water koelt vanzelf af natuurlijk maar het is belangrijk voor het oplossen van de conditioner, dat veel dikker is.

HOEVEEL GEBRUIK IK?

Je mag gerust behoorlijk veel van het opgeloste eindproduct gebruiken. Ik zou zeggen, bij twijfel nog iets meer. De vloeistof moet over de gehele lengte van het elastiek zijn verdeeld en aan het topeinde mag er gerust wat vloeistof uit de hengeltop lopen.

Als daarna tijdens het vissen de elastiek toch eens iets gaat opstroppen voeg ik gerust nog iets meer toe. Een ding is zeker, mijn elastiek werkt altijd maximaal en geloof me, daarmee voorkom je zo veel verspeelde vissen.

ELASTIEK SOEPEL – STAP VOOR STAP

vissen met elastiek

STAP 1. Haal de topdelen uit elkaar.

vissen met elastiek

STAP 2. Wees niet te zuinig! Bij twijfel nog iets meer toedienen!

vissen met elastiek

STAP 3. Schuif de topdelen weer in elkaar.

vissen met elastiek

STAP 4. Het beste bewijs dat de conditioner-mengeling over de gehele elastieklengte in de hengeltop is verdeeld. Ik laat altijd wat uit de hengeltop lopen

 

MEER WITVIS TIPS & TRICKS? BEKIJK ZE HIER!