Maandelijks een reportage van onze zeeviscorrespondent Martijn Dekkers van Dutch Fishing Stuff. Martijn is wat je noemt een echte allrounder en schuwt het zoete niet, maar een sterke voorliefde voor het zoute valt niet te ontkennen. Zeebaars, wijting, platvis, gul, haai,… hij neemt het allemaal op de zoute korrel. Dit keer zeebaars met de dobber. 

Zeebaars kan op verschillende manieren gevangen worden, vanaf het strand met lood op de bodem, met kunstaas en met de dobber in combinatie met natuurlijk aas. Persoonlijk vind ik die met de dobber de mooiste. Lekker stekhoppen langs de kust, in de havens of langs de kanten van de Ooster- en Westerschelde. Het Noordzeekanaal biedt ook diverse mogelijkheden om met de dobber op zeebaars te vissen.

Kies je voor kunstaas dan kan het best een dure bedoeling worden, dat is dit niet. Daarnaast is het ook nog eens erg simpel. Met een pakje stuitjes, wat kraaltjes, een dobber, fluorocarbon en wat haken ben je klaar. Inclusief aas, wat drinken en onthaakgereedschap past dit alles met gemak in een rugzakje. Een netje is geen overbodige luxe, het voorkomt een hoop geklungel bij het landen van een goede zeebaars.

Easy going op zeebaars.

Niet te licht

De montage ziet er als volgt uit: vanaf de hengeltop gezien komt er eerst een stuitje op de lijn. Gevolgd door een zacht kraaltje, dobber, kraaltje, stuitje, loodje, kraaltje en de wartel. Op deze manier kun je het lood fixeren tegen de wartel. Zo gooi je minder snel in de war dan wanneer het lood tijdens het inwerpen over de lijn kan schuiven. Vergeet ook je breekstaafjes niet wanneer je in het donker gaat vissen. Doe niet te moeilijk over het materiaal en ga zeker niet te licht vissen. Wordt er een zeebaars gehaakt, dan wil je hem er uit halen ook en dat valt niet altijd mee in de buurt van steenstort en golfbrekers.

Een net is zeker geen overbodige luxe bij dit slag krachtpatsers.

Standaard vis ik met een 30 grams dobber, gemaakt van schuim. Deze gaan niet te snel kapot tegen de stenen. Ik gebruik maar één soort haak: Gamakatsu F314. Maat 2 voor de grote steekzagers en krabben, maat 6 voor kweekzagers en reepjes inktvis. Standaard knoop ik deze aan een 40/00 fluorocarbon onderlijntje. Enkel wanneer het echt windstil is en er maar een lichte stroming staat schakel ik over op een 20 grams dobber en 35/00 fluor.

“Zeebaars heeft geen enkele moeite met wat zwaarder materiaal, doorgaans verdwijnt het geheel in een vloeiende beweging onder het wateroppervlak.”

Zeebaars heeft geen enkele moeite met wat zwaarder materiaal, doorgaans verdwijnt het geheel in een vloeiende beweging onder het wateroppervlak. Een karperhengel, liefst een lange penhengel, heeft de voorkeur, maar met een stevige spinstok kan het zeker ook. Het allerbelangrijkste vind ik een drijvende dyneema hoofdlijn. Deze wip je gemakkelijk in een rechte lijn richting de dobber wanneer de wind of stroming een bocht in je lijn hebben gemaakt. Met een te grote bocht in je lijn ga je veel aanbeten missen.

Zeebaars kan echt zo zijn aastijden hebben.

Zoeken van stekken

Stekken zijn overal te vinden, palen, steenstort, zandbanken en stroomnaden zijn de sleutelwoorden. Wie zoekt zal vinden. Baarzen azen niet de gehele dag, maar met momenten. Rond hoog of rond laag water is een goede uitgangspositie. Vis dicht tegen de blokken of palen of gooi ook eens een stroomnaadje dat wat verder uit de kant ligt aan, wedden dat het gaat lukken! In diepte kan je variëren. Beheers je wanneer je dobber onder gaat. Tel tot drie en zet de haak. Zorg dat de slip goed afgesteld staat, je zult hem nodig hebben.

 

Ontstaan uit pure passie voor de sportvisserij heeft Martijn Dekkers DutchFishingStuff opgericht. “Al decennia lang vissen wij op iedere vissoort die in Nederland te vangen is. Van voorn tot meerval en van wijting tot haai, het heeft allemaal aan onze haken gehangen. Naast het sportvissen op zich houden wij ons al jaren bezig met het verzorgen van vislessen op basisscholen, assisteren op beurzen en actieweekenden voor hengelsportzaken, het verzorgen van artikelen voor diverse hengelsportbladen enz. Vanaf 2018 zullen wij ons vooral gaan richten op workshops, gidsen en het assisteren bij groepsaangelegenheden!” Martijn geeft tal van workshops: