Vastgeroest in je visserij en behoefte aan nieuwe input? Nieuwe aassoorten, technieken, producten, etc? Houd de Beetsite in de gaten. Wekelijks bij ons een tiptop toptip van een specialist uit de witvis-, karper, zee- of roofvisscene. Dit keer van roofvisspecialist Sander Paans van Rozemeijer.

Nog heel eventjes en wij worden als roofvissers gedwongen om voor even de kunstaasbakken dicht te laten, de verplichte rusttijd komt met rasse schreden naderbij. Die laatste weken staan altijd garant voor mooie vissen en bij mij de laatste twee jaar vaak in het teken van grote baarzen en snoekbaarzen. De watertemperatuur loopt momenteel erg achter, begin maart lag ik met mijn bellyboat in het water met een watertemperatuur van 1 graden. Normaal ligt dat al hoger in deze tijd van het jaar. De komende twee weken belooft de temperatuur te gaan stijgen en daarmee zal de temperatuur van het water langzaam aan gaan oplopen.

Roofvis op het ondiepe

Dit is het moment dat de witvis de ondiepe plekken weer gaat opzoeken en zich te goed doet aan het kleine onderwaterleven dat door het lentezonnetje weer wakker wordt geschud. Ook de roofvis weet dit maar al te goed en gaat de ondiepe platen op, zich voorbereidend op de paai. En voorbereiden voor de paai houdt ook in dat er gevreten moet worden. Nu zijn de grote baarzen op hun mooist, vol van kleur en tonnetje rond. Beter kan het niet worden.

Snoekbaars shad jiggen sander paans

Ook de snoekbaars komt nu ondieper te liggen.

De aanpak die mij het meeste succes heeft opgeleverd is die met shads, werpend met een loodkop. Pak deze niet te zwaar en kies het gewicht afhankelijk van de omstandigheden. Probeer zo licht mogelijk te vissen, maar wel contact te houden. Als het even kan vis ik met kopjes van rond de 7 gram en naar gelang het harder waait of stroomt wordt dit verhoogt naar 15 gram.
De afgelopen weken heb ik erg goed gevangen op kleinere shadjes en dan met name de 9 cm Westin Shad Teez in de kleur Bass Orange, een bruin/witte shad met een rood staartje. Een geweldig mooi aasje met een verleidelijke actie voor grote baars. Voordeel van de kleinere shadjes is dat er geen stinger nodig is, alleen de jigkop is genoeg. Shads tussen de 9 en 12 cm hebben mijn voorkeur, zijn ze groter dan 10 cm dan kies ik vaak wel voor een extra stinger. Is het water helder, dan kies ik vaak voor een natuurlijke kleur. In troebel water mag er best een fel kleurtje gebruikt worden.

Snoekbaars shad jiggend sander paans

Vissen met een loodkopje heeft nu mijn voorkeur.

Denk nu niet dat alleen de baarzen hun heil ondieper zoeken, ook snoek en snoekbaars gaat graag de ondiepte op. Vanwege de snoek is het daarom raadzaam een staaldraadje te monteren, er zijn al genoeg grote snoeken gevangen op kleine shadjes. Vanwege de oplopende temperaturen begint er onder water van alles te leven en te krioelen. Misschien is dat wel juist de reden dat kreeftachtige softbaits in deze periode ook heel goed kunnen werken. Vis ze met een Carolina/Texasrig of juist met een Cheburaska montage, in ieder geval rustig over de bodem met kleine hupjes en je zult versteld staan vande aanbeten.

grote baars, jiggen, voorjaar sander paans

De baarzen zijn nu tonnetjerond. Prime time!

Pak nu je kans nog even voordat het seizoen er weer op zit. De vissen zijn op z’n mooist en de aanbeten het hardst. Zet ‘m op de laatste dagen en succes met het wachten tot de opening!