PIETER – BAS BROECKX – In mijn ogen zijn er weinig kunstaasjes zo veelzijdig als shads. Dit is voor mij dan ook het meest gebruikte kunstaas wanneer ik achter de grote baarzen aan ga. Werden de grote baarzen vroeger nog met relatief kleine kunstaasjes gefopt. Tegenwoordig ik er niet meer voor om shads van 10 tot wel 14cm te gebruiken. We willen tenslotte grote baarzen vangen en die zijn niet vies van een forse prooi.

DUIZENDEN 

Nu zijn er honderden, zo niet duizenden verschillende shads op de markt. Welke zijn nu goed voor die grote baarzen? Welnu… Bijna allemaal! Ik denk daar als volgt over: de meeste shads zullen wel vis en ook zeker grote baarzen vangen… het is ook vooral de manier hoé en waar ze gevist worden. Vooral dat maakt jouw kunstaas succesvol of niet. Vergeet ook het vertrouwen niet. Kunstaas waar je onvoorwaardelijk vertrouwen in hebt vangt nu eenmaal meer vis.

GEWAPPER EN GEFLANK 

Natuurlijk kan de ene shad beter zijn dan de andere, maar is dat deels ook persoonlijk. Voor mij zijn bij het werpend vissen de shads met schoepstaart het meest favoriet. Ik wil toch graag wat gewapper en geflank onderwater. Aan de hand van de diepte en de structuur onderwater pas ik de vorm van de shad, de kleur en het gewicht en soms ook de vorm van de loodkop aan. Hiernaast experimenteer ik ook met voorzet spinnerblaadjes en zelfs spinnerbait constructies. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

MERK:              Profiblinker.

NAAM:             Attractor shad.

LENGTE:            10 cm.

PLUSPUNT:         Mooie staart- en flankactie.

MINPUNT:          Nauwelijks tot geen minpunten.

De Attractor shad van Profiblinker, die al meer dan 20 jaar in onveranderde vorm bestaat, is mijn absolute favoriet. Als ik maar één shadje zou mogen gebruiken, dan is dit hem. Een shadje dat een mooi kwispelende staart en een licht flankende actie heeft. Omdat ik al zoveel met deze shad gevist heb, weet ik precies hoe deze zich gedraagt bij welk loodgewicht. Zodoende vis ik hem dan ook met veel vertrouwen. Ik gebruik hem met name op nieuwe stekken of als er door wind en/of stroming moeilijk controle te houden is.

MERK:              Fox.

NAAM:             Zander Pro Shad.

LENGTE:            10 cm.

PLUSPUNT:         Goed i.c.m. zwaardere loodkoppen.

MINPUNT:          Nauwelijks tot geen minpunten.

Deze shad is nog maar kort op de markt, maar heeft nu al een vast plaatsje in mijn kunstaasdoos weten te veroveren. Met name door de hele fijne fire tiger kleurstelling en het feit dat deze shad zich op een wat zwaardere loodkop (10-14 gram) heel goed en nauwkeurig laat vissen in de diepere waterlagen. Als ik taluds tussen de 4 en 8 meter uitwerp dan grijp ik graag naar deze shad.

MERK:              Little Creeper Baits.

NAAM:             Baby Trashfish.

LENGTE:            10,16 cm.

PLUSPUNT:         Mooie flankactie en gedetailleerd.

MINPUNT:          Nogal zacht materiaal.

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik een zwak heb voor exclusieve aasjes. Menig avond ben ik achter de computer te vinden, surfend op zoek naar buitenlandse kunstaasfabrikanten die dat ene aasje maken dat net even anders is dan de rest. Zo ben ik ook bij deze shad uitgekomen. Een fantastisch mooie gedetailleerde shad met een heerlijk flankende actie. De staart is behoorlijk fors waardoor je je loodkop net even zwaarder moet kiezen. Dit is een aasje dat ik graag op de wat ondiepere plekken vis. Enig nadeel aan dit aas is dat ie nogal zacht is, maar dat geeft hem ook die unieke actie.

MERK:              Savage Gear.

NAAM:             Soft 4Play.

LENGTE:            9,5 cm.

PLUSPUNT:         Geschikt voor het peuterwerk.

MINPUNT:          Net iets te klein.

Door zijn vorm en specifieke actie is dit shadje prima in te zetten als andere aasjes weinig respons krijgen. Door het ontbreken van een schoepstaart kun je dit aasje met zeer lichte loodkoppen van 1 tot 4 gram inzetten. Een aasje dat ik graag inzet voor peuterwerk op plekken, waarvan ik gewoon weet dat ze er liggen. Echte nadelen heeft dit aasje niet, al had ik wel graag een 11 cm uitvoering gezien.

MERK:              Reins.

NAAM:             Fat Bubbling Shad.

LENGTE:            10,16 cm.

PLUSPUNT:         Attractieve herrieschopper.

MINPUNT:          Heeft een relatief zware loodkop nodig.

Reins is nog relatief nieuw op de shadmarkt, maar heeft waanzinnig mooie shads in zijn pakket die goed doordacht zijn. De Fat Bubbling Shad is een van de grootste herrieschoppers in mijn shadbox. Vele ribbelingen en een lekkere dikke schoepstaart zorgen voor de nodige commotie. Dit heeft als consequentie dat dit kunstaas veel weerstand heeft in het water. Hierdoor vis ik hem met een relatief zware loodkop en zet ik hem voornamelijk in op bijvoorbeeld ondiepe platen en oevertaluds.

MERK:             Lake Fork Tackle

NAAM:            Live Magic Shad

LENGTE:          10 en16 cm

PLUSPUNT:      Mooie glij-actie.

MINPUNT:      Moeilijk verkrijgbaar.

Een voor velen relatief onbekende shad. Door zijn specifieke vorm heeft deze shad al bij de minste beweging een verleidelijke actie. De vorm zorgt ervoor dat deze met zeer lichte loodkoppen kan worden gevist of met iets zwaardere koppen zeer nauwkeurig vist in diepe waterlagen. Met name wanneer ik lange glijvluchten langs taluds wil maken gaat dit shadje aan mijn speld. Vooral de kleurencombinatie van donkere rug en oranje buikje vind ik bij dit aasje een hele mooie.

MERK:      Lunkercity

NAAM:     Saltshaker

LENGTE:    11,5 cm

PLUSPUNT: Ideaal voor ondiepe stekken.

MINPUNT: Geeft veel weerstand onder water.

Een klassieker onder de shads die bij velen, en ook bij mij, een vast plekje in de kunstaasdoos heeft verworven. Een grote schoepstaart in combinatie met een plompe voorkant die veel weerstand heeft in het water, maakt deze shad erg geschikt om met lichte loodkoppen effectief op ondiepe plekken te vissen, zoals ondiepe platen waar soms niet meer dan 1,5 meter water staat. En reken maar dat daar vaak de dikke baarzen liggen. In natuurlijke kleuren is dit aasje goed, maar vergeet ook de atomic chicken en limetreuse varianten niet.

MERK:  Profiblinker

NAAM:  Turbotail

LENGTE: 13 cm

PLUSPUNT: Veel actie en dus attractie.

MINPUNT: Veel weerstand.

Ik ken geen enkel andere twister die zoveel kabaal maakt als de Turbotail van Profiblinker. Deze heeft net weer even een andere actie dan de gemiddelde shad en dat kan op sommige dagen het verschil maken. Ik vis deze twisters op een relatief zware jigkop aangezien de staart behoorlijk wat weerstand heeft. Probeer deze twisters ook eens in combinatie met een spinnerblad of aan een spinnerbait, het zal je geen windeieren leggen!

MERK: Manns

NAAM: Curly Tail

LENGTE: 13 cm

PLUSPUNT: Allround te gebruiken.

MINPUNT: Moeilijk te verkrijgen.

Eens een zeer populair aasje, maar tegenwoordig vrijwel niet meer te verkrijgen. Ik heb er gelukkig nog een aantal in voorraad en mag deze bij tijd en wijle graag in de speld hangen. Eigenlijk een-niets-mee-aan-de-hand twister die het prima doet en in vele situaties te gebruiken is. Vele mooie baarzen hebben zich reeds vergist in deze gouwe ouwe en doen dat nog steeds wanneer ik met dit aasje vis.

MERK:  Storm

NAAM: Hot Craw

LENGTE: 10 en16 cm

PLUSPUNT: Goed te gebruiken bij ruige omstandigheden.

MINPUNT: Minder geschikt om baars mee te zoeken.

De laatste jaren verandert er veel in onze wateren. Een van de nieuwkomers in onze wateren zijn rivierkreeftjes. Ook onze rovers hebben deze nieuwe voedselbron ontdekt en geloof me, ze zijn er verzot op! Het grote voordeel van deze aasjes is dat je ze gerust een paar seconden op de grond mag en vaak moet laten rusten. Dit is wel lekker als de omstandigheden erg ruig zijn! Als je je aasje na een paar seconden dan weer optikt kunnen de aanbeter spijkerhard zijn!