Als je tegenwoordig de verpakkingen van visvoer bekijkt, lijkt het alsof je er niet zonder kunt: hoogwaardig vismeel, aminozuren, een goede balans van eiwitten en voedingstoffen… Maar zonder twijfel is brood, ja een simpel wit brood, nog steeds één van de beste aassoorten op deze aardkloot.

 

Brood is een klassieker, die misschien door alle moderne aassoorten een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is echter een enorm breed inzetbaar aas. In dit artikel zal ik laten zien op welke manieren ik brood het meest gebruik.

 

BROOD ALS GRONDVOER

Stap 1 is een paar sneedjes witbrood in een keukenmachine stoppen. Ik gebruik bij voorkeur brood dat onder de noemer ‘casinobrood’ of ’toastbrood’ wordt verkocht.

Het resultaat is een prachtig luchtig broodmeel, dat in deze toestand feitelijk al klaar voor gebruik is. Dit moet je niet verwarren met broodmeel dat je in zakken kunt kopen, en veel droger is.

Brood absorbeert erg veel vocht. Degene die hun broodmeel van een geurtje willen voorzien kunnen naar hartenlust experimenteren.

Het vers gemalen brood bezit naast absorberende eigenschappen ook veel kleefkracht. Je kunt er vrij makkelijk een balletje van kneden en het ook in een voerkorf stoppen. De bindkracht is echter niet te vergelijken met een grondvoer, daarom gebruik ik een plastic korf in plaats van een gaaskorf.

Ruisvoorn en brood is letterlijk en figuurlijk een gouden combinatie.

 

BROODPAP – DAAR LUSTEN DE VISSEN WEL PAP VAN

Door expres teveel water aan het gemalen brood toe te voegen verkrijg je een broodpap. Nu bindt het voer niet meer en je zal er dus geen voerballen van kunnen maken.

Zo’n aanlokkende wolk krijg je met een broodpapje! Je kunt dit perfect met een cup op de stek droppen.

Deze prachtige winterbrasem ving ik met een feedermontage waarbij de korf was gevuld met versgemalen brood. Als haakaas een stevig aangedrukte broodvlok.

EXTRA TIPS

  • Ik maal in één keer een grote hoeveelheid brood, verpak dit in zakken en gooi het in de diepvries.
  • De fijne brooddeeltjes lokken eerst kleine vis naar de stek, die op hun beurt weer grote vissen aanlokken.
  • De broodpap en broodmeel als basisvoer zijn voor wedstrijdvissers ook perfect te combineren met haakaas als een deeg op basis van brood of een schijfje brood dat je met een zogenaamde ‘breadpunch’ kunt maken.