Hebben we het over karpervissen en onderlijnen, dan kun je als beginnend visser tussen de bomen het bos niet meer zien. De multi rig, withy pool rig, 360 rig, stiff rig, chod rig en combi rig; zo maar slechts een kleine greep uit de vele typen onderlijnen die karpervissers gebruiken. Wanneer gebruik je welk type onderlijn, waarom en hoe knoop je deze? Wij laten je stap voor stap de bottom bait rig en de chod rig zien!

 

1 – De Bottom Bait Rig

De kans is groot dat de eerste rig die jij ooit zelf maakte niet ver van deze rig verwijderd zal zijn. Zoals alle rigs is ook de Bottom Bait Rig te verfijnen met een line aligner of een stukje krimpkous. Ook het aanbrengen van een klein beetje putty of een loodhagel op de onderlijn kan werkelijk wonderen verrichten. In dit artikel zullen we de Bottom Bait Rig iets ingewikkelder maken door het toevoegen van een line aligner en een stukje putty. Deze combinatie zorgt ervoor dat het geheel sneller en effectiever zal prikken en draaien, precies in de onderbek, daar waar we de haak willen hebben!

Hoe je deze rig knoopt? Bekijk het hier!

 

2 – De Chod Rig

Hoe werkt het – Chod Rig

Het feit dat de chod rig momenteel zo in trek is, is eigenlijk heel logisch. Om te beginnen is deze rig perfect geschikt voor het vissen boven plantenbedden en modder. Maar kan hij voor elk bodemtype worden gebruikt. Daarnaast is de chod rig nagenoeg niet in de war te werpen. Ook blijkt het voor een karper bijzonder lastig om zich van de haak te ontdoen. De chod rig kan het beste in combinatie met pop-ups worden gebruikt.

Hoe je deze rig knoopt? Bekijk het hier!

 

Lees ook:

[irp posts=”5377″ name=”5X alternatief aas voor karper”]

[irp posts=”5855″ name=”Statisch op grazende grassers”]