Tijdens de zuigende aanbeet van snoekbaars of baars moet het aas zo gewichtsloos mogelijk zijn. Deze eigenschap beïnvloeden we meestal via het gewicht van de jigkop. Daarnaast zien we graag dat de vis ons aas zo lang mogelijk in de bek houdt, zodat wij de tijd hebben succesvol op deze aanbeet te reageren. Veel modern rubber kunstaas is daarom voorzien van een geurtje, waardoor de vis ons bedrog later pas opmerkt. Johannes Radtke en Pieter Beelen bedachten een foamkraag die twee voordelen toevoegt aan de jigkop…

Een jigkop met een kraagje; het mes snijdt aan twee kanten…

 

Lokstof

Een goede remedie tegen voorzichtige vissen is dus shad met een lokstof aan zo licht mogelijke jigkop. Veel van mijn rubber aas is niet vooraf voorzien van lokstoffen en dit achteraf zelf aanbrengen is lastig. De aasjes die wel een luchtje hebben, ruiken allemaal ongeveer hetzelfde. Ik wil graag zelf kunnen bepalen hoe mijn aasje ruikt! Er zijn goede flavours op de markt. Ik ben er van overtuigd dat deze in lastige omstandigheden het verschil kunnen maken.

Foamkraagje

De oplossing heb ik inmiddels gevonden: ik voorzie mijn shads op de jigkop van een kraag van foam! Het bleek dat een grotere foamkraag ook de afzinkfase duidelijk beïnvloedt. Ten eerste remt een wijder uitstaande schuimkraag het afzinken als een valscherm, en ten tweede geeft de kraag wat opwaartse druk. Deze twee eigenschappen verlengen dus de afzinkfase en maken het de vis makkelijker het aas naar binnen te zuigen. Tegelijkertijd kunnen we een zwaardere jigkop gebruiken, waardoor we niet in werpafstand hoeven in te leveren.

Test vooral eerst even, bij de eerste keer vissen met de foamkraag, of de bewegingen van het aas niet te sterk wordt beïnvloed. Knip hem daarom mooi rond. Afhankelijk van het gebruikte soort foam krijgt het aas onderscheidende eigenschappen. Hoe weker en meer open het materiaal is, hoe meer water het zal opnemen en des te minder opwaartse druk het biedt.

Vissig

Als ik vooral een drager van lokstoffen bij de shad wil, die de actie weinig beïnvloedt, dan is zacht materiaal het best geschikt. Ik gebruik dan een klein stukje. Er is niet veel schuim en lokstof nodig, om het aas de intensieve geur tot een uur te laten houden. Een pannensponsje – je kent ze wel, die geelgroene – is prima basismateriaal om een stukje foam uit te knippen. Dit materiaal neemt ook goed lokstoffen op. Er zijn natuurlijk tal van lokstoffen op de markt om uit te proberen. Kies voor een ‘vissige’ flavour en niet voor zoete geurtjes zoals scopex of tuttifrutti!

Een leuke Tips & Tricks om eens in elkaar te knutselen in deze ‘gesloten tijd’. Des te beter ben je straks voorbereid op die laatste zaterdag van mei…