Kinderen zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en avonturen. Veel kinderen vinden het leuk om mee te gaan vissen en door de coronacrisis is het vissen nog populairder geworden. Tijdens het vissen kan je geduld echter op veel manieren op de proef worden gesteld. Het vissen op snoek vormt nog een extra een risico, zeker bij het onthaken. Met deze tips leer je jouw kind veilig op snoek vissen.

Wees erbij om kinderen te begeleiden bij het snoekvissen.

 

Het juiste materiaal

De scherpe tanden van de snoek zijn niet mis. Om deze vis uit het water te krijgen is dan ook het juiste materiaal nodig. Zo is er onthaakgereedschap nodig in de viskoffer en de juiste kennis met betrekking tot het onthaken van de snoek. Laat je kinderen niet zelf op snoek vissen als ze hier geen verstand van hebben, maar wees in de buurt om je kinderen te begeleiden. Als je kind op snoek gaat vissen heeft hij of zij een grote en stevige onthaaktang nodig. Ook een solide en groot schepnet en een onthaakmat zijn onmisbaar. Het schepnet zorgt ervoor dat het landingsbereik aanzienlijk makkelijker is. De onthaakmat houdt zowel de snoek netjes en onbeschadigd en zorgt ervoor dat het onthaken een stuk minder risicovol is. Willen de kinderen er zonder jou op uit om te gaan vissen? Zorg dan dat ze een eigen telefoon met mobiel abonnement bij zich hebben, zodat ze indien nodig hulp in kunnen schakelen.

Een snoek gevangen. En nu? Wees goed voorbereid!

 

Kieuwgreep aanleren

Als beginnende roofvisser is het zaak om de kieuwgreep onder de knie te krijgen. Dit is een gevreesde handeling voor veel kinderen, omdat de tanden van de snoek vlijmscherp zijn en flink zeer kunnen doen. Vissen op roofvissen is niet zonder gevaar! Ook kan je de vis verwonden als je de kieuwgreep verkeerd toepast. Voor het toepassen van de kieuwgreep is het belangrijk dat je allereerst goed kijkt waar de haak zit. Als je kind op snoek wil vissen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er een ervaren persoon meegaat die je kind de kieuwgreep kan leren. Door zo lang nodig begeleiding te geven, kan je kind een goed idee krijgen van hoe het vissen op snoek in de praktijk verloopt. Waar ervaren vissers de snoek met de kieuwgreep uit het water trekken, is het beter voor kinderen om de snoek eerst te landen met een schepnet en daarna de kieuwgreep te oefenen om de vangst te fotograferen en weer veilig terug te zetten.

Praat met andere vissers

Laat je kind eens een praatje maken met andere vissers aan de waterkant. Wat zijn hun ervaringen met het vissen op roofvissen? Hebben ze tips of advies? Vaak gaat het niet over feiten, maar over persoonlijke ervaringen. Dit kan je kind helpen om meer te leren over de snoek zelf, bepaalde technieken en omstandigheden.

Opgepast: scherpe tandjes!