MARTIJN DEKKERS – We gaan het Ultracast Fishtival afsluiten met een prachtige dag. Vandaag moeten alle boten om 16 uur binnen te zijn. De bootvissers dienen de boten schoon te maken en gezamenlijk wordt het fileerhok even aangepakt. We laten het achter zoals we aangekomen zijn, wel zo netjes natuurlijk!

Onze Amelandse vrienden varen direct terug richting de diepe stek van gisteren, daar verwachten ze ook vandaag weer lekker te gaan vangen. Helaas voor hen is de ene dag de andere niet. Ten opzichte van gisteren is de wind 180 graden gedraaid. Op zich niet heel erg alleen moeten ze nu driften maken van diep naar ondiep en dat is vrij lastig. Ze komen regelmatig even vast te zitten en zijn wat meer tijd kwijt aan het knopen van hun materiaal.

Dikke koolvis voor Han

Daarnaast willen de vissen ook niet echt meewerken en vangen ze enkel wat lommen en een mooie pollak. Niet getreurd, de vakantie is al meer dan geslaagd.  Ze hebben ook nog een heerlijke terugreis op de planning staan. In drie dagen met de auto terug naar Nederland om onderweg nog wat bezienswaardigheden te gaan bezichtigen is absoluut geen straf.

De kantvissers hebben pech vandaag. Kees, meervoudig kampioen en kantvisser bij uitstek sluit ook aan bij de groep. Alleen zijn de vangsten niet waar ze op gehoopt hadden. Flinke pech voor hen.

Ondertussen is er op gebied van kantvisserij wel weer heel wat geleerd. Zo zijn er goede stekken die niet meer toegankelijk zijn of waar je niet meer mag komen, er zijn stekken waar je beter links dan recht kan vissen in verband met de bodemstructuur en er zijn stekken die we nog regelmatig zullen gaan bevissen in de toekomst.

Mehmet heeft vandaag een groep aan boord die achter de koolvis aan wil jagen. Ze zetten koers naar de brug en wachten daar op het juiste tij. Jan Brand is de man van de dag en vangt prima vis. Hij weet op deze laatste dag zowel het record koolvis als kabeljauw op zijn naam te zetten. De niet al te actieve vissen weten zijn langzaam geviste shad wel te appreciëren. Jan gaan we vanavond tijdens de prijsuitreiking wel naar voren zien komen.

Zelf heb ik een groep aan boord die graag achter de heilbot aan gaan. Dat is er afgelopen week niet veel van gekomen helaas. De visserij op heilbot is een alles of niets visserij en is enkel weggelegd voor volhouders. Beginnende vissers, waar deze groep vooral uit bestaat, willen actie. Begrijpelijk dat ze dan niet voor een visserij op heilbot kiezen.

Maar, na onze mooie dag van gisteren stelde ik de groep een vraag om aan het einde van de dag nog een driftje te mogen maken met die ene aasvis die in de bak lag. Binnen vijf minuten lag de eerste en enige heilbot gevangen vanaf de boot op het dek te klapperen. Vandaag heb ik ineens wel een groep die alles of niet wilt gaan…. We hebben gedrift van 9 uur tot 15.30 uur en geen enkele aanbeet gezien helaas.

Pollak uit de diepte

Didier en Geoff beginnen met het vissen op pollak. Deze visserij loopt prima. Na een paar uur heeft de groep van Geoff het wel gezien en kiezen voor een visserij op kabeljauw. Ze worden niet teleurgesteld, want ook de kabeljauwen werken goed mee vandaag. Didier en zijn groep blijven lekker doorvissen op de pollak en vangen nu en dan echt heel goed, ze weten dan ook het bootrecord van deze week scherper te zetten.

De uitblinkers van de dag waren Herman en Andres. Deze twee doorgewinterde kantvissers kozen ervoor met de spinhengels wat stekken af te vissen. Op advies van Didier begonnen zij onder de brug. Helaas bleek de stenen ondergrond spekglad en uit veiligheidsoverwegingen besloten ze een andere stek op te gaan zoeken.

Herman met twee kabeljauwen in één draai

Een stukje verderop lag een haven waar het toegestaan is te vissen. De spinstokken worden ingeruild voor de light rock fishing stokjes. De 1-7 gram en 7-20 grams hengeltjes worden opgetuigd met een 2500 molentje en een 8/00 dyneema lijntje.

Herman gebruikt een verenpaternoster met drie haakjes en weet al snel wat koolvisjes te vangen.

Andres vist met een loodje van 5 gram onderaan met aan dezelfde lus een haaklijntje van 20 cm waar een haakje 6 aan zit en 2 fluor kraaltjes zodat hij onder het lood viste. Als aas gebruikt hij slikzagertjes, steekzagers, garnaal en klein kunstaas.

Plots roept Herman, die ondertussen is overgestapt op dezelfde manier, dat hij hulp nodig heeft met een beste vis. Na een mooi gevecht op de LRF-hengels komt er niet een maar twee beste kabeljauwen boven. Ruim een meter vis in een draai.

Als Andres dan zijn aas weer laat zakken wordt er direct aan zijn slikzagers gekabbeld. Dan krijgt hij een flinke dreun op de hengel en mag het gevecht aan gaan met een kabeljauw van 59 cm. Op een LRF hengeltje is dit wel echt een topvisserij natuurlijk.

In de loop van de middag vangen ze nog veel meer mooie vissen. Kliplipvissen, koekoek lipvissen, koolvis, stuk voor stuk mooie en prachtig gekleurde vissen.

De grootste lipvis was voor Andres. Met 41 cm een hele beste vis die voor veel sport zorgden.

Gevlekte Lipvis

Wanneer de klok 15 uur slaat besluiten ze de handdoek in de ring te gooien, maar niet voor Andres nog even een stukje steekzager laat zakken op het plekje waar hij eerder de kabeljauw ving, een schot in de roos! Een goeie vis bonkt er lustig op los, maar komt al kopschuddend toch naar boven. Met 62 cm de grootste kabeljauw van de dag, heel de haven kon meegenieten van zijn spontane vreugdekreet.

Dit fishtival is nu echt ten einde. Vanavond pakken we in en kunnen we genieten van een super goed verzorgd einddiner. We wisten in totaal 27 verschillende vissoorten te vangen. Er zijn prijzen voor de grootste kabeljauw, koolvis en heilbot. Zowel vanaf de kant als vanaf de boot zijn er prijzen te verdienen, zes stuks in totaal dus.

Vanaf de kant zijn de prijzen gewonnen door:

Koolvis:  Lars Timmer 64 cm

 

Kabeljauw:  Andres Monna 70 cm

 

Heilbot: Edwin Rojer 70 cm

 

Vanaf de boot zijn de prijzen gewonnen door:

Koolvis: Jan Brand winnaar Boot Koolvis en Kabeljauw

Heilbot: deze is er helaas maar één gevangen vanaf de boot. Die werd gevangen door een gids en telt dus niet mee in het klassement. Als alternatief voor de prijs heeft de organisatie gekozen om de prijs door te schuiven naar de visser die de langste vis van dit Ultracast Fishtival wist te vangen.

Een dikke leng van 105 cm bracht Peter Span een prijs die niet voorzien was, maar wel gewaardeerd werd! Alle winnaars krijgen een flink prijzenpakket met materialen van o.a. Hart, Cinnetic, Tronixpro, HTO en Cyanski. Van harte gefeliciteerd!

In deze laatste blog wil ik alle deelnemers bedanken voor het vertrouwen in Ultracast.nl en Visreis.nl. Ik hoop dat jullie allemaal genoten hebben van deze trip.

Ook wil ik alle lezers van dit dagelijks blog bedanken voor het lezen en de vele complimentjes. Uiteraard komt er van onze volgende trip ook weer een leuk blog….

MARTIJN | VISREIS.NL

|> Lees alle verslagen