MARTIJN DEKKERS – Uiteraard kan ik dit verslag weer beginnen met het weer of hoeveel zin de deelnemers weer in de nieuwe dag hebben, maar deze keer wil ik eerst mijn complimenten uiten richting de gidsen van deze trip! Zelf heb ik al meer ervaring met het gidsen van groepen in Noorwegen, maar voor Mehmet, Kees, Filip, Geoffrey en Didier, die tevens de organisator is, is dit de eerste keer gidsen. Als je dan op dag vier ziet hoeveel de deelnemers hebben opgestoken van de dagen dat ze met de gidsen hebben gevist neem ik er mijn pet voor af!

Team Ultracast

Voor de meeste deelnemers is dit de eerste keer Noorwegen, daar is ook het concept van dit Ultracast Fishtival op gebouwd. In samenwerking met Visreis.nl is er geprobeerd niets aan het toeval over te laten, ik denk dat dit meer dan gelukt is.

80 jaar en nog steeds zeer fanatiek

Je kan en mag er niet van uit gaan dat een groep first-timers alle materialen perfect in orde heeft, dat hadden wij ook niet op onze eerste tripjes. Het is dus regelmatig passen, meten en improviseren. Gelukkig hebben de gidsen genoeg reservematerialen bij zich om iedereen op de best mogelijke manier te laten vissen en dat er wat geleerd is bewijzen de vangsten op dag 5.

Beloond voor hard werken, een dikke leng uit de diepte

Gisteren zagen we al dat de visserij op pollak gewoon lekker loopt en naar verwachting zal dat vandaag en morgen ook lekker blijven lopen. Onderwaterbergen die oplopen van 25 tot 5 meter blijken favoriete stekken te zijn. De HTO Axia mighty minnow in de kleuren ayu en green shirasu en de Hart Manolo naked in de kleuren bleu silver en green silver zijn veruit de favoriet.

Dikke koolvissen bij de brug

Tergend langzaam gevist op een 30 grams loodkopje zijn ze onweerstaanbaar voor onze felle vechters. De verwachting is dat onze eigen zeebaarzen hier ook groot fan van zijn, de eerste resultaten zijn al erg positief.

Ook de visserij op koolvis is prima in kaart gebracht. De grote koolvissen blijken bij voorkeur rond de grote brug te azen. Het beste tij is twee uur voor hoog water tot net over het hoge water heen. Op dieptes van 50 tot 70 meter laten ze zich prima vangen, de meeste boten zijn rond dit tij dan ook hier te vinden. Met koolvissen tot 85 cm is iedereen meer dan tevreden.

De koolvis brug bij nacht

Ook hier wordt weer redelijk traag gevist. De shad dient naar de bodem te zakken en met korte tussenpozen vis je hem langzaam binnen. De aanbeten zijn onmiskenbaar, regelmatig worden de toppen uit het niets onder water getrokken. Op deze diepte dien je wel iets zwaarder te vissen en vooral de sandeels waren erg in trek.

Wouter met een Spaanse hondshaai

De kantvissers zijn vandaag een nog niet beviste stek aan het bevissen. De eerdere sessies leek het er steeds meer op dat het opkomende water wat meer vis opleverde dan het afgaande, vandaar dat zij nu van laag naar hoog vissen. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert plakt Filip er vanavond een sessie in het donker aan vast, hij wil de deelnemers immers laten proeven van de visserij zoals hij het hier kent.

Heilbot vanaf de kant

Het opkomende water blijkt inderdaad wat beter te zijn, maar nog niet zoals gehoopt. Wat botten, kabeljauw en uiteraard weer de schelvissen komen er wel op de kant, maar het kan beter. Er staat dus een avondsessie op de planning.

Mooie schelvis voor Edwin

Vanavond krijgt Filip wel waar hij op gehoopt had, zijn idee dat de donkere uurtjes wellicht beter zouden zijn blijkt geheel te kloppen. Filip, Herman, Andres en Noël weten met regelmaat hele mooie wijtingen op de kant te krijgen. Veel wijtingen gaan de 50 cm grens vlot over en zorgen voor een hele leuke avond. Het is Filip die op de kabeljauw zit, hij weet echt hele mooie kabeljauwen te vangen en heeft een topavond.

Wouter, Jos en Edwin hebben gekozen voor een ander stekje en ook zij profiteren van de duisternis. De wijtingen blijken hier niet actief, de grote krabben wel. Dat is overigens geen straf want Edwin maakt er een heerlijke krabsalade van! Als de stroom er in komt weet Wouter al snel een mooie koolvis én een Spaanse hondshaai te vangen. Ook zij hebben zich dus goed weten te vermaken.

Zelf ben ik op pad met Donald, Niels en Chris. Wij kiezen ervoor om op dieper water met aas te gaan vissen. We monteren een paar verschillende montages en gaan op zoek naar stekken tussen de 80 en 100 meter diep. Hier hopen we op leng. Leng is een prima vis om te eten en een paar mooie filets kunnen er nog wel mee naar huis bij de heren. De visserij loopt behoorlijk naar wens en we weten wat mooie lengen te vangen. Afgewisseld met wat lommen mogen we niet klagen over de visserij.

Het zijn Jarno, Helmer en Peter die vandaag naam maken met een ongelofelijke partij lengen! Samen met gids Kees besluiten ze op een diepte van maar liefst 180 meter te vissen. Dat is hard werken, maar de beloning is daar.

Driftend van ondiep naar dieper water kunnen zij hun natuurlijk aas perfect aanbieden en de lengen weten er wel raad mee. Lengen tot over de meter en zo dik als een rugbybal komen vanuit de diepte omhoog. Met daarnaast nog een hoop lol op de boot hebben zij een dag om in te lijsten.

Vanavond maken we ons klaar voor de laatste dag en het aansluitend diner, het Fishtival nadert zijn einde.

MARTIJN | VISREIS.NL

|> Lees alle verslagen