De Overijsselse Vecht is een prachtige rivier die zich slingerend door een landschap van weiden en bossen kronkelt. Niet alleen een prachtig water om te bevissen, de Vecht is ook nog eens een heel visrijk water met dikke brasems, grote windes, mooie karpers en een prima roofvisbestand, waaronder ook roofblei. De redactie ging een dag op stap met topvissers Frans van Berkel en Nick Eestermans, vissend vanaf het terrein van Resort de Arendshorst.

Op weg naar het Resort de Arendshorst is duidelijk dat je hier in een landelijke omgeving zit waar de natuur de overhand heeft. Na een kronkelige, doodlopende weg arriveren we bij
de slagboom van het resort. Even later worden we hartelijk ontvangen door Michael Snoek, de eigenaar. Na een kop koffie wijst Michael ons de weg naar de Vecht, die hier over een
paar honderd meter langs het terrein stroomt. Je kunt hier zo vanuit je tent, camper of huisje vissen. Ideaal!

We kiezen op aanraden van Michael een stek helemaal aan het einde van het laatste kampeerveld, zodat we de andere gasten die ook graag vissen, niet in de weg zitten. Bovendien
kunnen we dan de auto’s voor deze gelegenheid ongestoord achter ons in het weiland parkeren. Wel zo handig als je ziet hoeveel materiaal de mannen hebben meegenomen!
Tijdens het uitpakken van alle spullen en het neerzetten van de visplateaus en kisten, wordt de grijze lucht even wat lichter en stopt het zowaar met regenen, al is de voorspelling dat het later op de ochtend niet droog zal blijven.

We zien ook dat de Vecht behoorlijk stroomt door de regenval van de afgelopen dagen. Hoe anders dan een week geleden toen Frans en Nick hier ook een dag
visten en de Vecht toen zo goed als stilstond. De vraag is wat die stroming voor de visserij betekent… Vorige week hadden de mannen een topvisserij beleefd met de ene na de andere grote brasem, dus de verwachtingen zijn hooggespannen!

VERS DE VASE

Vorige week kregen ze brasems goed aan het azen op een stokafstand van 13 meter, dus het plan is om daar eerst wat ballen te voeren en vervolgens die lijn met rust te laten om dan eerst wat dichter in de kant te vissen op zo’n 6 meter afstand in de hoop op wat voorns en windes. Maar voordat het zover is moet natuurlijk eerst het voer en het aas in orde gemaakt worden. Nou, dat kun je wel aan de beide heren overlaten! Casters, (dode) maden, wormen… en de nodige vers de vase die met de grootste zorg behandeld worden.

Zowel Frans als Nick zijn een groot fan van het gebruik van vers de vase, zeker als het gaat om de visserij op brasem. Frans vist stroomafwaarts van Nick, die op 13 meter en op 6 meter een stek aanvoert. Er worden 12 ballen gecupt op de lange hengel en 8 ballen op de korte, rijkelijk voorzien van vers de vase en ander aas. Gezien de sterke stroming kiest Frans ervoor om dit keer iets korter te vissen op de lange stok, op 11,5 meter lengte. Zal de stroomafwaartse stek van Frans op den duur meer vis opleveren? Dat is de vraag die aan het eind van de dag beantwoord zal worden.

VLAGDOBBERS

Al tijdens de eerste inzet op de korte afstand komt er vis boven, dat belooft wat voor vandaag! De eerste voorns en kleine windes melden zich in rap tempo en dan wordt na een goed half uurtje tijd om te kijken of de brasems al op de lange lijn zijn gearriveerd. Het blijkt echter al snel dat de omstandigheden toch echt wel een pak lastiger zijn dan vorige week toen er op dezelfde plek met 0,5 gram kon worden gevist. De Vecht stroomt nu matig tot behoorlijk en het is daardoor vrijwel onmogelijk om het aas stil aan te bieden, zelfs niet met vlagdobbers van 3-4 gram.

Frans en Nick hadden hier niet echt op gerekend en hadden geen zwaardere stroomdobbers meegenomen. Een 5-grams vlagdobber was niet overdreven zwaar geweest…
De techniek bij het vissen met de lolly of vlagdobber vraagt om een stabiele controle over de hengel. Zo geleidelijk mogelijk wordt de lijn met overdiepte door de stroming geleid of zelfs volledig geblokt. Blokken doe je door de hengel in een vaste positie te houden en dan komt de unieke stroomlijn van de dobber optimaal tot zijn recht. De vlag ‘wappert’ dan stabiel in de stroming, de aquadynamica is voor deze visserij optimaal.

INTERESSANT? LEES HET HELE ARTIKEL IN BEET MAGAZINE

Nu verkrijgbaar in de boekhandel of neem een extra voordelig jaarabonnement