Tip 1 t/m 5 van totaal 50 tips.

LEES | ALLE ZOMERSE KARPERTIPS

GERARD SCHAAF, ARNOUT TERLOUW, RICHARD GANS – De zomermaanden gelden algemeen niet als de beste maanden voor de visserij op karper. Overvloed aan natuurlijk voedsel, warm water met weinig zuurstof; het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op om de karpers aan de schubben te komen. Zeker niet als je statisch achter je hengelopstelling blijft zitten. Nee, de zomerperiode leent zich bij uitstek om de karpers struinend te belagen, in de kantjes en in de hogere waterlagen. En dan is er altijd nog de graskarper; een vis voor wie het niet warm genoeg kan zijn!

1- OPPERVLAKTEVISSEN

Kenmerkend voor de zomer is het struinend vissen met drijvend aas. Gelokt door zon, watervlooien en hoge watertemperaturen bevinden veel karpers zich nu op half water of aan de oppervlaktelaag. Vis daar waar de karper zwemt. Zoek ze bij voorkeur aan de windkant, zoek ze daar vooral in de buurt van drijfvuil; kroos, ingewaaid gras, drijfplanten, plastic zakken etc. Juist op die plekken kun je prachtig je broodkorst of brokje aan de rand van zo’n vuilplakkaat presenteren. Zorg dat je lijn over het vuil loopt en geen karper zal er van schrikken!

2- BROODVERSLAVING

Op cultuurwatertjes, parkvijvers en sierwateren is het geweldig om met een penhengel te gaan struinen. Gewoon één hengel, tas met spulletjes, net, matje én zonnebril met polariserende glazen. De broodkorst is vanaf oudsher een aas dat vrijwel nooit door een karper genegeerd zal worden, zeker niet zolang er mensen zijn die de eendjes voeren… In parken en stadswateren, waar dagelijks eenden met brood worden gevoerd, blijft drijvend brood bij karpers in trek. Zie je een oma met een kleinkind en een zak brood door het park lopen, ga er gerust achteraan want je kunt er donder op zeggen dat de karpers liggen te wachten op een makkelijke maaltijd. Niet zelden komt het voor dat de eenden door de karpers worden weggeduwd!

3- WEG VAN DE DRUKTE

Ook plekken waar mensen dagelijks oud brood en andere etenswaren aan de eendjes komen voeren zijn ware hotspots voor een berg witvis en karper. Maar je zal vaak niet de eerste zijn die hier een poging komt wagen een karper te vangen aan de korst. Vandaar dat de karpers hier op scherp staan. Doorgaans is het al beter om een kleine broodkorst te laten drijven in de luwte van zo’n voerplaats. Een eindje verderop in de kant bij die overhangende takken of dat stille hoekje.

4- VLOKVERRASSING

Het kan stijf liggen van de karper rond bruggen of steigers waar watervogels worden gevoerd. Karpers die je gewoonlijk niet meer spontaan aan de oppervlakte ziet, maar die zich onder de brug verschuilen, of zich op half water ophouden en de zinkende stukjes meepakken. Daar kun je soms geweldige vangsten boeken door daar een langzaam zinkende vlok te presenteren. De eerste meters lijn vet je dan een beetje in met vaseline of ander vet, dit om de vlok en de lijn nog trager te laten afzinken. Geen loodjes of dobbers, maar je vist puur op de lijn. Een slappe lijn die je bij de aanbeet ineens ziet strak lopen… Of rijg eerst een korst op de lijn en vis er 20 cm met een vlok onder!

Op plekken waar de vissen gewend zijn dat eenden gevoerd worden zul je merken dat de korsten vaak wild worden aangevallen. Dit doen ze om de korst uiteen te slaan en de naar beneden dwarrelende stukjes tot zich te nemen. Laat daar nu net zo onder het oppervlak een mooi vlokje zweven!

 

5 – VERANKERDE BROODKORST

Wat ook heel succesvol kan zijn is een zogenaamde verankerde broodkorst; een vrij schuivend wartelloodje van 25 tot 50 gram, welke gestuit wordt op 50 cm van de haak. Dit werpt prima en door lijn te geven verschijnt het brood aan de oppervlakte. Bij naderende watervogels kun je de korst even onder water trekken. Dat is soms ook het moment dat een karper toeslaat! Karpers die kennelijk het drijvende brood weigerden, maar die het tot een stukje onder de waterspiegel getrokken brood wel pakten. Je kunt ook zo doelbewust gaan vissen met de hengel in de steunen en een waker die zwaar genoeg is om de korst onder water te houden. Het idee van de ‘zig rig’ werd zo geboren.

LEES OOK| Zomerse Karpertips – 2 | Zomerse Karpertips – 3 

LEES | ALLE ZOMERSE KARPERTIPS