Vissen met jerkbaits; het is makkelijk gezegd, maar niet makkelijk gedaan. Ook John Smit heeft dat gemerkt. Waar hij jarenlang met een grote plons een jerkbait in het water liet vallen en die terugdraaide, begrijpt hij de laatste jaren pas goed hoe hij ze het meest effectief kan inzetten.

 De favoriet setup…

 

Tekst: John Smit, foto’s: John Smit & Leon Prins 

 

Dat inzicht wat ik noemde komt van meerdere kanten. Ook het gebruik van mijn (Raymarine) apparatuur aan boord is daar een grote rol in gaan spelen. Nu ik bovendien samen met Leon Prins, bouwer van handgemaakte jerkbaits, continu over jerkbaits praat en nadenk, is het de laatste tijd nog veel beter gegaan. Die ervaringen wil ik graag met jullie delen.

 

Drie typen jerkbaits

Anders dan bij pluggen, spinnerbaits of crankbaits, die hun eigen actie creëren bij het binnenvissen of trollen, moet je een jerkbait zelf in actie brengen. En dat is waar de bijzonderheden beginnen, want iedere jerkbait heeft zo zijn eigen karakteristieken.

In grote lijnen kun je drie typen jerkbaits onderscheiden: gliders, pullbaits en hybrides.

Gliders zijn jerkbaits die een zig-zag beweging maken, een beetje als het nummer van de Snollebollekes: ‘links-rechts’. En pullbaits trek je naar je toe, waarna ze duiken en waggelend weer omhoog komen, vaak een erg succesvolle techniek boven plantenbedden. Hybrides zijn jerkbaits die zeer wispelturig kunnen bewegen. Links of rechts, korte of lange uitslag, een waggeltje bij het zinken, alles is mogelijk.

 Hier zie je de hybrides, gliders en pullbait die ik het meest gebruik (van linksboven naar rechtsonder): Westin Swim sinking, PrinsBaits Backslapper XL, Strike Pro Buster Jerk, Salmo Fatso, PrinsBaits Seductor, Deel jerkbait glider, Salmo Sweeper en Salmo Jack.

 

Laat ik beginnen met het materiaal.

 

Reservekracht

Een solide werpreel, een stevige jerkbaithengel, gevlochten lijn, onderlijn en een stevige wartel eventueel met splitring, dat is de setup. De werpreel is nogal persoonlijk. Zelf vis ik graag met een zware reel met een langzame inhaalsnelheid voor jerkbaits, ongeveer 5,3:1, zoals de Shimano Tranx. Ik vind de snelheid van een reel al snel te hoog; je haalt dan soms net niet de juiste actie uit de jerkbait, zeker bij hybrides.

Tot zover een artikelen over jerkbaitvissen uit Beet Magazine die nu bij de abonnees en in de winkels ligt. Wil jij deze artikelen ook als eerste lezen, kijk dan eens naar een aantrekkelijk abonnement: klik hier.