Grote kisten met scharnierend deksel en meestal in de kleuren zwart of blauw. Iedere zeevisser kent ze.  Ze zijn allang niet meer alleen maar van het merk Shakespeare. De kisten worden gesjouwd over de schouder, op de rug gedragen, of gereden op slimme strandkarren. John Willems probeert orde te scheppen in de chaos door de kisten van twee georganiseerde zeevissers onder de loep te nemen.

We openen de viskist van John Beun en dit bakje ligt bovenop. Deze bevestigt John meteen aan de zijkant van de viskist bij aankomst op de stek.

 

Tekst & foto’s: John Willems i.s.m. John Beun en Mark Nijman

 

Als je kijkt naar de indeling van mijn eigen viskist dan ga je niets leren. Het is meer een soort vergaarbak zonder vaste indeling. Steevast mik ik er in wat ik nodig denk te hebben – om er op de stek achter te komen dat het er al in zat, samen met een enigszins groen uitgeslagen boterham van de vorige sessie!

Gelukkig heb ik kunnen zien hoe het veel beter kan. De viskisten van Mark Nijman en John Beun zijn super georganiseerd. De mannen beoefenen ieder hun eigen visserijen, waardoor er totaal andere indelingen zijn. Beginnende zeevissers kunnen hier absoluut van leren, maar zo’n notoire rommelkont als ik ook…

 Onder de bak bevindt zich een platte tas.

 

Goed voorbereid

We beginnen met de viskist van John Beun. Deze wedstrijdvisser pur sang is ongelofelijk goed voorbereid. John vist meestal vanaf het strand, maar als lid van IJZZV ook regelmatig in het Noordzeekanaal. Nu de vangsten langs de waddendijken aantrekken is hij ook daar regelmatig te vinden.

Als we zijn kist open doen kijken we tegen een platte tas aan met daarboven een bak. De bak wordt direct aan de buitenkant van zijn kist gehangen. In de bak zien we hakenstekers, een goede schaar en dito tang, een rol pleisters (te gebruiken bij verwonding werpvinger) en een rol van z’n favoriete fluorocarbon. Ik ben blij om hakenstekers te zien. John en ik zijn uitgesproken voorstanders van het gebruik van hakenstekers, zodat de vis – die je niet ter consumptie mee neemt –  onbeschadigd terug gezet kan worden.

 

Platte tas

De platte tas blijkt molens en spoelen te beschermen tegen zand en zout. John vist het liefst met een nylon hoofdlijn. Getaperd, of voorzien van een getaperde voorslag. Gevlochten lijn vist gevoeliger bij actief zoeken van vis tot tachtig meter ver in een mooi zwin. In het deksel van de tas een aantal onderlijnen met afhouders. Deze gebruikt hij vrijwel nooit, maar ‘beter mee verlegen dan om verlegen’.

Tot zover een deel van het artikel over viskisten dat je kunt lezen in de Zeehengelsport 378 die momenteel in de winkels ligt. Abonnees hadden hem al in huis natuurlijk, en dat is ook de snelste manier om hem te lezen. Interesse in een abonnement? Klik hier.

De viskist van Mark Nijman is een plaatje om te zien. Je leest de indeling met uitleg in de Zeehengelsport 378 die nu bij de abonnees en in de winkel ligt.