JOHN WILLEMS – Er bestaan honderden onderlijntjes voor de kantvisserij; je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het wel eens geknoopt en ermee gevangen. En dat is nu juist wat onze hobby zo mooi maakt: je bent nooit klaar met experimenteren en nieuwe dingen verzinnen, want wat vandaag goed heeft gewerkt kan morgen op een grote blank uitdraaien. Toch heeft iedereen zo zijn of haar favoriete ‘altijd vangende’ montages, die dan ook nooit in de viskist ontbreken. Johns Willems neemt ons mee op twee recente sessies en gunt ons een blik op zijn top vijf voor het koude seizoen…
Als ik mijn auto bij valavond parkeer nabij het strand van Castricum weet ik het al: dit wordt genieten. Er is weinig wind en de eerste sterren doen me omhoog kijken, terwijl ik m’n strandkar voorttrek richting zee. Sommige sterren ken ik bij naam. Als het straks donkerder wordt, zal de Melkweg zichtbaar zijn. De lucht ruikt zilt en fris. Heerlijk, zo’n winters avondje op het strand. Eenmaal aan de zeereep zie ik dat het water behoorlijk helder is. Het zeetje is lekker rustig. Da’s mooi, want wijting is een liefhebber van een rustige zee en helder water. Ik kies voor diep water. In dit geval wil ik mijn kans wagen middenin een mui.
SCHAR IN HET VIZIER
De eerste onderlijn, die ik uit mijn viskist haal, is een voedselnijdlijntje. De drie haaklijnen zijn slechts 20 cm lang. De afstand ertussen bedraagt 25 cm; ze zitten heel dicht op elkaar dus. De staande lijn is 50/100 Invisible leader van Yuki, de haaklijn 35/100 Berkley Trilene fluoro carbon. De haak is een Gamakatsu LS-5213N nr. 8, 6, of 4. Ik kies steeds vaker voor dit type haak, omdat deze gezet is. Het is me opgevallen dat de vis vaak voor in de bek gehaakt is sinds ik deze haak gebruik. Regelmatig vind ik de haak ook aan de buitenkant van de bek. Een Luminous Oval Bead 5
mm (lichtgevend ovaal kraaltje) van Tronixpro maakt het geheel extra aantrekkelijk voor de nieuwsgierige wijting. Boven elk lichtgevend kraaltje komt ook een lichtgevend stoppertje. Nu zie ik wat wenkbrauwen fronsen: “huh, dat doe je toch alleen bij geclipte onderlijnen?”.
Dat klopt helemaal, maar ik doe het omdat ik in de winter veel wijting vang, en dat zijn vissen die met hun scherpe tandjes aan het aas plukken. Het stoppertje zorgt er dan voor dat het aas netjes bij de haak blijft. De gezette haak doet dan de rest – en zo komt het dat ik regelmatig wijting vang met de haak aan de buitenkant van de bek.
Bij het voedselnijdlijntje duurt het net zo lang als bij andere onderlijnen voordat de eerste vis bijt, maar dan gaat het voordeel van de haaklijntjes vlak bij elkaar werken: andere hongerige vissen zien de bewegingen van hun gehaakte vriendje en vinden direct de twee andere aasjes. Een kwestie van hangen, hangen en nog een keer hangen: in vaak slechts één minuut zijn alle haken bezet.
Je hebt er de handen aan vol en als je veel wil vangen, dan moet je vaart maken: ophalen, lijntje met drie vissen losclippen, reeds beaasde extra voedselnijdlijntje vastclippen, inwerpen en dan pas vissen onthaken. Dit alles gaat zo snel omdat aan de bovenkant van mijn onderlijn een rolling swivel zit en aan de hoofdlijn een casting snap nr. 4 van Spro, of Tronixpro. Daarmee wordt een onderlijn verwisselen echt secondenwerk! Ondertussen zie ik de top alweer rammelen. De zeepieren van mijn vertrouwde hengelsportwinkelier doen het prima vanavond!
|> Verder Lezen? “De vijf favoriete onderlijnen van..” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?
Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.