REDACTIE – Op het prachtige viscomplex Toms Creek bekeken we samen met Peter Urscheler de mogelijkheden aan de wedstrijdvijver. Dit keer komen de vaste hengels uit het foedraal en tovert hij lichte dobbers uit zijn box. Welke van de vele details zullen vandaag doorslaggevend zijn?

Op commerciële visvijvers als deze zwemt plenty vis, daar hoeven we verder niet over uit te weiden. Je kunt er veel vangen. En mede daardoor is ook de hengeldruk groot, met alle gevolgen van dien. De vissen gaan op hun passen letten, zeker later in het jaar. Peter neemt op een doordeweekse dag buiten de vakantieperiode plaats aan de wedstrijdvijver. Hij kan een plek naar keuze uitkiezen, want hij heeft het water voor zich alleen. De vis hoeft vandaag niet ‘gedeeld’ te worden met collegavissers maar om dan gelijk te zeggen dat het een makkie wordt, nee dat zeker niet!

In zo’n situatie, met merkbaar minder drukte langs de oever, verwacht je misschien dat de vis hier ook op reageert. Met andere woorden, zijn ze op een dag als vandaag wat makkelijker vangbaar dannormaal gesproken?

LASTIG UIT TE LEGGEN

Bij een succesvolle visserij spelen allerlei factoren een rol. Noem ze maar op: het materiaal, aas en voer, maar ook de stekkeuze, de techniek en de kunde van de visser zelf. Daar binnen zijn de nodige, bijna ontelbare details te vinden. Bij de echte kleppers zie je vaak dat de optelsom van de details het verschil maken tussen vangen en veel vangen. En vaak is het op een dag zoeken
naar die details…

Allereerst is de visserij op een commercial erg actief. Je bent continue aan het switchten wat het beste werkt. Je moet je aanpassen naar hetgeen dan het beste werkt. De visserij kan elke keer weer anders zijn. Wanneer mensen mij na een wedstrijd aanspreken is dit één van de lastigste dingen om uit te leggen. Het ‘kunnen switchen’ wordt duidelijk wanneer we de verschillende topsets onder de loep nemen. Vandaag vier stuks, inclusief degene op de hengel, en dat is nog relatief bescheiden.

De eerste is een bodemmontage voor een pelletvisserij op open water. De tweede betreft een tuigje voor het ondiep vissen met maden, ook voor op het open water. De derde en vierde topsets zijn toegespitst voor het vissen onder de eigen kant. Deze laatste twee verschillen niet qua opbouw, enkel worden ze anders uitgepeild, zodat Peter links en rechts van de steiger een plek kan bevissen.

BODEM- MADEN MONTAGE

  • Als hengel kiest Peter de Preston Respons XS90, met ghost kits. “Deze zijn grijs gekleurd, minder zichtbaar voor de vis, speciaal voor bovenin vissen gemaakt”.
  • De bodemmontage bestaat uit:
  • Hoofdlijn: 18/00 Accu Power
  • Dura hollow 12 elastiek
  • Dobber: Des Shipp Carp pellet 4×14
  • Onderlijn 15 cm van 13/00 gpm-b met oogje, met klein formaat baitband

Madenmontage voor hoog in het water:

  • Hoofdlijn en elastiek: 18/00 Accu Power en maatje 10 Dura Hollow
  • Visdiepte 40 cm diep, als dobber een Dibber 4×12
  • Montage: 5 stotz loodjes verspreid over de lijn, een 13/00 kant-en-klaar lijntje van 15 cm met GPM-B haak in maat 14.
  • Als haakaas 3 maden, elke 30-40 sec cupje maden bijvoeren

De Dibber is ideaal voor het vissen hoog in het water.

START OP OPEN WATER

De stek op 11 meter produceert in het begin al kleine karpers en mooie F1’s. In eerste instantie vooral op de pellet op de bodem, maar later wordt ook het ondiep vissen met maden goed beloond. Elke 30 tot 40 seconden gaat er een klein cupje maden in om de vissen omhoog te trekken. Bij de afwezigheid van andere vissers verwacht Peter al eerder op de dag activiteit in de kant. Toch blijft
het hier langer dan gehoopt visloos.

Aangezien we de nodige trucjes en materiaal op de foto zetten voor online BEET items “Hoe vis je op een commercial“, is het niet fair om hele harde conclusies te trekken op het vangstresultaat. Het ritme van voeren en vissen wordt daarvoor te vaak onderbroken.

De Preston Soft Cad Pots ‘knijp’ je makkelijk op de hengeltop. Met de verschillende typen dekseltjes, of zonder kan ook, kun je regelen hoe snel je het losse aas op de plek wil cuppen.

MEER VIJVERTIPS? | LEES HET HELE ARTIKEL IN BEET OKT/NOV

BEET OKT/NOV LIGT NU IN DE WINKEL OF BESTEL  EEN VOORDELIG JAARABONNEMENT