MARTIJN DEKKERS – Al jaren zwemt hij door mijn gedachten, die ene 20kg+ kabeljauw, die enorm dikke skrei. Waarom hij daar nog steeds rondzwemt weet ik eigenlijk niet, onbereikbaar is hij zeker niet! Zeker nu niet meer. Visreis.nl organiseert het Cinnetic skreifestival, een groepsreis voor twaalf vissers die worden begeleid door Joris zelf.

De vraag wie zin heeft de kou te trotseren is snel beantwoord, Roel, Arjan en Johan gaan ook mee. Met Roel heb ik al een eerdere poging gewaagd, met Arjan en Johan sta ik regelmatig op de boot. Samen met acht andere vissers vissen we dit skreifestival in het hoge noorden. We vliegen naar Alta en reizen dan nog een stuk verder naar het dorpje Bergsfjord. Hier runt het Nederlandse echtpaar Patricia en Cornelis de Wilde het viskamp Loppa seafishing.

Drie accommodaties en drie boten, allemaal gereserveerd voor dit festival. De mooie walk-around boten worden door Cornelis zelf gemaakt. In oktober 2019 was ik ook hier, toen werden we hier getrakteerd op een heerlijke visserij. Veel heilbotten en grote kabeljauwen, afgewisseld met koolvis tot ver over de meter, zeewolf en nog wat soorten zorgen dat voor een prima visserij, ondanks het minder goede weer.

Op de bijeenkomst zie ik bekende en minder bekende gezichten. We horen alle info over deze reis zodat we ons goed kunnen voorbereiden op de reis en de visserij. Op de bijeenkomst spreek ik Henk van Kempe, ik ken Henk alleen van Facebook, maar ik weet dat hij al vaker op deze bestemming heeft gevist. Het is altijd fijn om iemand mee te hebben die de omgeving goed kent. Henk kent ook al een heel aantal goede stekken. Die deelt hij graag, ook hij weet dat iedereen hier met hetzelfde doel naartoe gaat en gunt ons allemaal die droomvis

Maar het beste nieuws komt nog, Edwin en Yvon van Kempe gaan samen met Ruilof van Putten al voor ons uit. Zij vissen hier twee weken eerder en hebben hetzelfde doel, dikke skrei. Edwin (Ed Joy) is beheerder van de facebookgroep vissen rond Loppa en daar vind je echt alles wat je moet weten wanneer je gaat vissen in Loppa. Wat zij gaan ervaren, lezen en zien wij elke dag en dat is interessant!

In het kort gezegd hebben die berichten voor veel opwinding gezorgd binnen onze groep. We zagen vooral vissen van 15kg+, maar er kwamen ook foto’s voorbij met vissen van ver over de 20 kg tot zelfs 29kg toe, oei, oei, oei.

Daarnaast zagen we ook ruige en besneeuwde bergtoppen, witte fjorden, kromme hengels, korte video’s en het mooie Noorderlicht.

Alsof dit nog niet genoeg was om iedereen nog zenuwachtiger te krijgen worden er wat vangsten die door beroepsvissers gedaan zijn gedeeld op de groepsapp. Bij de visafslag van Bergsfjord worden vissen tot 40kg aangeland. Het gebeurt niet vaak dan een vis van dit formaat aan de hengel wordt gevangen, maar het kan wel.

Iedereen heeft er nu al erg veel zin in, maar eerst moeten we nog even afreizen richting Bergsfjord…

>| LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES