MARTIJN DEKKERS – Woensdag zou onze eerste visdag moeten zijn, maar de SAS schrapt onze vlucht waardoor we pas woensdagavond kunnen aankomen in Bergsfjord. Aangezien woensdag wel een van de beste dagen van de week zal worden zet Joris alles op alles om ons toch nog op tijd bij de boten te krijgen. Het voorstel om in de nacht met een bus te reizen zodat we om 4.30 uur bij de veerpont kunnen zijn wordt unaniem aangenomen. Nachtrust blijkt minder belangrijk dan een visdag.

VISDAG 1

Cor en Patricia wachten ons in de vroege morgen op en brengen ons direct naar de accommodaties. Na een welverdiende bak koffie worden alle spullen in gereedheid gebracht. Om 10 uur gaat de plaatselijke supermarkt open, we halen wat proviand en staan te popelen om te gaan vissen. Na de uitleg over de boten en het uitvaren van de haven kan het dan echt gaan beginnen.

EEN UITGEBREIDE BREEFING VOORDAT WE HET RUIME SOP KIEZEN

Twee van de drie boten liggen al klaar, de derde heeft net onderhoud gehad en wordt met hoog water te water gelaten. Henk vaart op de ene boot, Roel op onze boot. Er wordt direct koers gezet naar een gebied op open zee, daar liggen mooie steile randen, drop off genoemd, waar de skrei vaak rondhangt. Helaas weten de beroepsvissers dat ook en alles staan vol netten. We krijgen geen enkele aanbeet. We zetten daarom snel koers naar het fjord een stukje verderop. Hier heeft Ruil zijn 29 kg vis gevangen en hebben ze zich verder prima vermaakt met vissen van ver boven de 15 kg.

Vol goede moet stomen we een half uurtje over het redelijk vlakke water, maar alles blijkt voor niets te zijn geweest. Arjan vangt nog een gulletje en zelf verspeel ik een iets betere vis, maar hier gaan we geen kromme hengels zien.

Stek drie ligt iets verder op zee en we hebben alle mogelijkheden, diep, ondiep, steile kanten en vlakke platen. Ergens tussen de 80 en 120 meter verwachten we toch wel een skrei en dat blijkt dan ook! Arjan is de eerste die beet krijgt op zijn roze shad. Met 108 cm en 12 kg is dit een mooie vis om te beginnen. Voor Arjan klaar is met drillen kan ik ook aan de bak. Op 110 meter diepte tegen de bodem wordt mijn shad ook gegrepen. Deze vis is ook exact 108 cm, we kunnen gezellig samen op de foto. Niet veel later word ik getrakteerd op een 109 cm lange kabeljauw, maar dan is de koek helemaal op!

Ook bij Henk en kornuiten verloopt het exact hetzelfde, ook zij weten een paar mooie vissen te vangen en ook daar komt niets meer aan boord. Henk stelt voor 2 mijl verderop te proberen. Hier krijgen we wat aanbeten, maar die blijven in eerste instantie niet hangen. Arjan vangt nog wel een koolvisje en een kleine roodbaars en die had hij nog niet. Altijd leuk een nieuwe soort.

ROODBAARSJE VOOR ARJAN

Roel heeft ondertussen wat last van de golven gekregen en is niet meer helemaal scherp. Dat kost hem helaas een goede vis, waarschijnlijk een mooie heilbot. Ook Johan klaagt een beetje, zijn shad wordt wel gepakt, maar die zetten niet door. Als hij bij de volgende aanbeet besluit aan te slaan giert de slip het uit, daar gaat een heilbot aan komen.

De eerste ooit voor Johan en met 124 cm gelijk een beste, gefeliciteerd Johan! Roel heeft nog nooit een heilbot in levenden lijve gezien, maar hij raakt in gevecht met de grootste kabeljauw van de dag. 120 cm en 18,5 kg voor Roel, wat een mooie vis zeg. Na al deze hectiek besluiten we dat het genoeg is geweest voor vandaag, de vermoeidheid slaat toe.

Bij Henk aan boord wordt nog een mooie zeewolf gevangen en ook zij besluiten de handdoek in de ring te gooien.

De boot waar Joris vandaag op staat heeft wat pech. Ook daar hebben ze last van de golven en vis kunnen ze niet echt vinden. Wat aanbeten en vissen die toch nog gelost worden is al dat zij vandaag beleefd hebben.

Gelukkig is het morgen een mooie dag, dan varen ook zij direct mee naar de goede stekken van vandaag. Gezellig met drie boten bij elkaar in de buurt gaan we het hele gebied uit kammen. De kans is groot dat ook morgen weer records gaan sneuvelen!

>| LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES