MARTIJN DEKKERS – Vandaag wordt het een druilerige dag, sneeuw in de ochtend, regen in de middag. Gelukkig zijn de temperaturen niet heel slecht en in de fjorden hebben we ook weinig last van de wind. Buiten de fjorden staan flinke golven, dat gaat het vandaag niet worden.

Gisterenavond hebben we al een plan de campagne gemaakt. We gaan eerst diep in het fjord aasvissen vangen om deze vervolgens voor te schotelen aan de heilbotten op de stek waar Roel zijn heilbot ving. We hebben het vermoeden dat er daar meer moeten liggen.

De Nicky waar Joris vandaag op staat heeft eigenlijk hetzelfde idee, maar dan op andere stekken. Ook de Lissi kiest voor dezelfde aanpak. Dat we allemaal dezelfde keuze maken is niet verwonderlijk natuurlijk. Buiten kunnen we niet komen en binnen zitten de heilbotten en de grote jongens hebben deze week min of meer de voerkeur voor natuurlijk aas.

We stomen op ons gemak naar de viskwekerij en driften over een berg van 80 meter hoog, deze loopt af naar 120 meter. De stroming en wind zijn gering, wie wil kan dus prima met een spinhengel aan de gang. Al snel komen de eerste gullen en schelvissen aan boord, wanneer we onderaan de berg komen verschijnen er plots ook twee roodbaarzen aan dek.

TWEE PRACHTIGE ROODBAARZEN VOOR ROEL

De volgende drift verloopt exact hetzelfde, alleen kom ik er weer niet aan te pas. Alle drie de heren staan met een bottomship te vissen. Ik heb voor de shad gekozen, hopend op een grotere vis. Wanneer er bij de derde drift weer drie hengels krom gaan en de mijne recht blijft zal ik er ook aan moeten geloven. Arjan leent me een bottomship. Ik kan er een heel mooi verhaal van maken, maar ondanks dat Johan mij uitlegt hoe hij met de bottomship vist krijg ik niets te pakken. Uiteindelijk weet ik nog wel een flinke lom te vangen, de redder van de dag voor mij.

We komen erachter dat aan de voet van de berg best veel roodbaarzen liggen, we passen de driften aan om deze supermooie en lekkere vissen gericht te gaan bevissen. Ik heb er nog nooit een gevangen en dat vinkje wil ik graag op mijn lijstje. Roel vangt ze haast iedere worp, zelfs drie tegelijk. Arjan en Johan vangen ze ook geregeld, maar ik, nee hoor!

Na een ochtend vol actie en plezier besluiten we de heilbotten lastig te gaan vallen. De stevige hengels worden voorzien van een fireball en de aasvissen gemonteerd.

Ondertussen hebben de mannen op de Nicky een berg koolvisjes waar we allemaal jaloers op zijn gevangen, prachtige aasvissen. Helaas liggen ze net te ver weg om deze op te gaan halen. Wij doen het met wat gulletjes en een enkele koolvis.

De Lissi ligt noordelijk van onze stek en daar zijn de eerste heilbotten al gevangen, Frans mag op de foto met een heilbot van 132 cm, beste vis hoor.

FRANS MET ZIJNHEILBOT

In onze eerste drift is het al snel raak voor Johan, zijn koolvis wordt gegrepen, maar de vis gelost. Ik krijg nog een zwakke aanbeet, maar die zet niet door. De aanbeten krijgen we weer op de 32 meter waar Roel gisteren ook zijn aanbeet kreeg. Als we de drift opnieuw maken krijgt Johan weer twee kansen en de tweede vis is echt een goeie, maar beide vissen worden gelost helaas. Daarna krijgen we geen enkele aanbeet meer en ook op de Lissi blijft het rustig.

Op de Nicky is het Joris die uiteindelijk de grootste van de dag weet te vangen. Werpend met een shad mag hij zijn 120 grams spinhengel kromtrekken. Na een stevig gevecht kan Joris poseren met een magnifieke heilbot van 144 cm en dat op de spin hengel. Mijn complimenten!

JORIS

De onophoudelijke regen doet ons besluiten terug te varen, we blijken de laatste te zijn voor vandaag. Morgen is het onze laatste dag, met wat geluk kunnen we de zee op en onze trip afsluiten met wat dikke kabeljauwen.

|LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES