MARTIJN DEKKERS – De regen van gisteren is in de avond terug overgegaan in sneeuw. Voor we onze warme bedden op zoeken ligt er al ruim 10 cm. Morgen zal de temperatuur niet boven het vriespunt uit gaan komen. We krijgen de gehele dag neerslag, maar die bestaat dan gelukkig wel uit sneeuw. Sneeuw is lang niet zo vervelend dan regen.

Gelukkig zijn we allemaal goed voorbereid op de kou, onze dikke pakken zorgen voor voldoende warmte. Het enige wat wel koud zal worden zijn onze handen en dat kan wel eens vervelend zijn. Handschoenen bieden een oplossing en als de handen echt koud zijn neem je gewoon vijf minuten pauze en warm je de handen op aan je handwarmers.

Joris staat vandaag bij ons op de Grumpy, hij neemt de taak van schipper op zich. We zetten direct koers naar Loppabaan. Daar gaan we op zoek naar de skrei die we eerder deze week hier ook vonden. De Lissi vaart ook deze kant op om nog eenmaal op de dikke skrei te vissen.

De Nicky vaart richting de kop van Silda om net noordelijk daarvan in het drop-off gebied te gaan vissen. We hebben een niet al te lange visdag, rond 13 uur moeten we terugvaren en inpakken. We hopen dan ook wat geluk te hebben en snel de betere vissen te vinden.

Op de Lissi lukt dat heel goed, zij vangen prima kabeljauwen tot 128 cm en zo wordt op de laatste dag het klassement nog gewijzigd. Over de lengte van de kabeljauwen kunnen ze op de Lissi echt niet klagen, de aanbeten zijn ook geweldig. Helaas zitten er nu geen typische skrei tussen. Het zijn over het algemeen wat slankere vissen, al dan niet afgepaaid.

DIKKE KABELJAUW VOOR FRANS

Op de Nicky hebben ze een beetje pech, het gebied noordelijk van Silda ligt weer vol met netten. Dan wordt het wel lastig om je ding te doen. Hier en daar vangen ze wel een kabeljauw, maar niet echt van het formaat dat gezocht wordt. Als dan ook de wind nog aantrekt besluiten ze om het hoekje op de heilbotstek te gaan vissen.

Wij vangen ook lekker. Met vissen tot ongeveer 110 cm hoor je ons niet klagen. Ook bij ons komen er geen zwangere kabeljauwen uit, de echte dikke buiken ontbreken helaas. We varen van stek naar stek in de hoop deze wel tegen te komen. De Lissi kiest ervoor om het over een andere boeg te gooien, zij varen naar het Frakkenfjord. Daar blijkt het nog steeds leeg te zijn.

Het sneeuwt al de gehele ochtend stevig, maar het blijkt nog gekker te kunnen. Nu valt de sneeuw met bakken uit de lucht. Ons wereldje wordt kleiner en kleiner. Het zal wat gek klinken, maar we genieten volop van deze omstandigheden. Wellicht maken we dit maar eenmaal in ons leven mee.

GELUKKIG HAD ROEL ZIJN SKIBRIL MEE….

Ondertussen neemt de stroming flink toe en begint de sneeuw zich zelfs op zee op te stapelen. We zien kant noch boot en moeten actie ondernemen. We zijn niet de enige die hier varen en als wij hen niet zien zien zij ons ook niet. We zetten koers richting de fjorden en besluiten uit te buiken op de stek waar Joris gisteren de heilbotten heeft gevangen. Daar aangekomen blijkt de kou dieper doorgedrongen dan gedacht. Na één drift houden we het voor gezien en gaan aan de warme koffie. De Nicky heeft zijn laatste meter ook al gemaakt en de Lissi volgt vlak achter ons, het zit erop!

ARJAN EN JOHAN

Vanavond genieten we van een heerlijk barbecue verzorgt door Visreis.nl. Cor is onze gastheer en Patricia heeft heerlijke gerechten gemaakt.  De innerlijke mens wordt goed verzorgd, tijd voor Joris om de uitslag van dit festival bekend te maken.

Voor eerste drie plaatsen liggen er zowel een Cinnetic hengel als Cinnetic molen klaar. Uiteraard zijn dit ideale setjes om mee te nemen naar je volgende Noorwegentrip.

De 128,5 cm lange kabeljauw van Frank is goed voor de eerste plaats. Een kabeljauw die maar een halve centimeter korte is levert Frans de tweede plaats op en Sjoerd sluit het podium met zijn 125 cm vis. Dit festival zijn er twee heilbotten gevangen van 145 cm, één door Roel en één door Martijn. Toch was die van Roel wel wat specialer, zo ontzettend dik zie je ze zelden. Ook die vis verdiend een prijs vindt Joris. Roel gaat ook met een Cinnetic boothengel naar huis.

1E PRIJS VOOR FRANK

Mij rest niets anders dan een paar dankwoorden. Dankwoorden aan Joris voor de uiterst goed verzorgde organisatie, ook deze trip lijkt niets hem te veel. Joris heeft ons de gehele trip voorzien van alle benodigde informatie, valkuilen vooraf aangepakt en problemen in de kiem gesmoord.

Ook Cor en Patricia van Loppa Seafishing hebben ons verblijf zeer aangenaam gemaakt. Zij waren deze trip niet alleen zeer behulpzaam, maar stonden ook altijd klaar voor een praatje.

Last but not least de complimenten aan de gehele groep. Iedereen heeft erg fijn samengewerkt, gelachen en elkaar goed op weg geholpen naar de droomvis die iedereen toch wilde vangen. Dat die gevangen zijn is duidelijk, haast iedereen heeft een of meerdere records gebroken!

We kunnen concluderen dat het eerste Cinnetic Skreifestival meer dan geslaagd is! In 2023 zal er weer een nieuw festival op het programma staan, uiteraard op dezelfde locatie…

|LEES ALLE SKREIFESTIVAL UPDATES