Het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel is voor veel vissers een bekende stek en dat is niet voor niets. Je kunt er prima uit de voeten en dit stuk kent een gevarieerde visstand met kolblei, brasems tot over de 2 kg, blankvoorns van 1 kilo en soms hele grote, dikke baarzen. Een super eerlijk wedstrijdwater ook, zo weet Jan Renes ons te vertellen. We gingen begin oktober een ochtend met hem op stap, aan de oostkant van het kanaal.
Tekst & foto’s: Arnout Terlouw
We hebben afgesproken bij de golfbaan, net voor de brug richting Tiel. Jan is er al en is bezig de afstand uit te passen met twee distance sticks. Jan kent dit stuk, en deze specifieke stek, op zijn duimpje en weet op welke afstand hij nu het meeste kans op succes maakt… en een schone bodem voor zich heeft.
Het belooft een mooie najaarsdag te worden en het zonnetje doet al zijn best om door de sluierbewolking heen te breken. Aan de overkant, aan de andere kant van de brug zijn ook al wat vissers neergestreken, maar verder is het rustig op deze doordeweekse dag. Dat is in het weekend vaak wel anders, zeker als er een wedstrijd wordt gevist. Dit is een populair stuk water en dat is niet voor niets. Volgens Jan zijn de vangsten dit jaar uitzonderlijk goed, zeker vergeleken met de laatste twee tot drie jaar.
WIE IS JAN RENES?
• Leeftijd: 58 jaar
• Woonplaats: Geldermalsen
• Favoriete visserij(en): Witvisserij in havens, grote rivieren en kanalen. Vaste hengel heeft de voorkeur omdat je daar meer mogelijkheden mee hebt.
Vanaf 2001 werkzaam geweest bij Spro en Preston Innovations. Sinds 2022 werkzaam in de healthcare-sector. Nu prostaffer bij JV Baits – verdeler van o.a. Free Spirit, NuFish en Championfeeds. Sinds 2001 nagenoeg ieder weekend aan de waterkant te vinden voor wedstrijden, zowel in het binnen- als het buitenland. In Nederland zijn vooral de Oude Rijn, de Amstel, Vlaardingse Vaart en het Amsterdam-Rijnkanaal zijn favoriete wateren. Je kunt er met de vaste hengel én de feeder terecht. In het buitenland vooral gevist in Ierland, België, Engeland, Duitsland, Denemarken, Italië en Frankrijk, met een verdienstelijke 6e plaats in Bouafle 2022. Ook in Nederland staat Jan zijn mannetje gezien zijn 3e plaats afgelopen jaar tijdens de 2-daagse in de Vlaardingse Vaart.
WISSELENDE STROOMRICHTING
Terwijl ik een bak koffie inschenk, heeft Jan verder al alles klaarstaan om te beginnen met vissen. De hengels zijn geclipt op 30 meter, volgens Jan een prima afstand om hier te beginnen. Daar is het zo’n 5,5 meter diep, zo vertelt Jan terwijl hij een paar proefworpen maakt. Ik zie dat het nu licht naar rechts stroomt, maar dat kan ook zomaar weer omkeren, afhankelijk of er geschut wordt in de sluizen naar de Waal toe bij Tiel, of juist aan de andere kant, richting Amsterdam En ook als er een groot schip passeert. Dat is de reden dat Jan twee feedersteunen heeft opgesteld, eentje links en eentje rechts, zodat hij gemakkelijk kan wisselen naar gelang de stroomrichting.
Ik zie ook dat hier, op dit stuk kanaal, de kant niet bestaat uit grote keien zoals verderop, maar een wat glooiende oever met steenstort dat opgevuld is en waar je prima kunt zitten. Dat is mooi meegenomen, want dat maakt het werk van de fotograaf wat gemakkelijker, ik kan zelfs zonder al teveel problemen een stukje in het water gaan staan. Super! Wat meteen opvalt is het broed wat je in de kanten ziet. Het lijken alvers, of zijn het kleine roofbleitjes? Waar geen twijfel over bestaat zijn de vele grondeltjes die we overal tussen de stenen zien. Die zitten er genoeg! Maar volgens Jan zijn die niet meer zo talrijk als enkele jaren geleden. Je vangt ze af en toe nog wel, maar gelukkig wel een stuk minder.
“Het Amsterdam Rijnkanaal bij Tiel is je favoriete (wedstrijd)water, waarom is dat?”
“Dit gedeelte is favoriet omdat je er te allen tijde vis kunt vangen. Je hebt er mooie visstekken en je kunt nagenoeg op alle plekken een wedstrijd winnen. Vissen doe je wel vooral met de feeder op zo’n 35 – 40 meter (bij een schone plek). Zijn ze daar niet te vangen, dan verleng ik meestal naar zo’n 55 meter. De beste periode voor dit stuk kanaal is van half september tot eind maart, wanneer veel vis van de Waal het kanaal optrekt om er te overwinteren. Wat opvalt is dat we dit jaar ook beduidend meer kleine vis vangen. Het zou me niet verbazen dat je nu ook weer met de vaste hengel een mooie visserij zou kunnen beleven. Ik ben overigens bestuurslid bij de plaatselijke hengelsportvereniging, wat ook een beetje mijn voorkeur beïnvloedt.”
FIJNE VISSERIJ
De aastafel is goed gedekt met (drijvende) maden, pinkies, casters en wormen. Zijn voer voor vandaag is heel simpel en bestaat uit 2 delen Canal, 1 deel Etang en 1 deel Gardon Noir van Champion Feed. Een donker voertje, wat vooral bedoeld is als transport voor het aas. Als voerkorf een 30 grams gaaskorf met een dichte onderkant. Dat is zwaar genoeg voor deze afstand.
Jan legt uit dat het hier vaak wel een fijne visserij is met haakjes 16 en 18 en dat is ook de reden dat hij twee identieke hengels – een 11 ft Free Spirit Hi-S Feederlite, zijn favoriete hengel voor deze visserij op vrij korte afstand – heeft klaargemaakt met twee verschillende systemen. Eentje met een vaste montage met de voerkorf op een zijlijntje en de ander met een schuivend systeem tussen twee lijnstoppers.
Hij begint met het vaste systeem met twee maden op een haakje 16 en lang hoeven we niet te wachten op de eerste aanbeet. Jan heeft niet aangevoerd, dus het is duidelijk dat zijn stekkennis zijn vruchten afwerpt. De eerste bliek is een feit die al snel gevolgd wordt door een kleine blankvoorn en nog meer blieken. Het is duidelijk dat de vis beter aast als er wat stroming staat, of die nu van links of van rechts komt, dat maakt niet uit. Jan legt de hengel zo neer dat er weinig druk op de feedertop komt te staan, zodat hij elke aanbeet feilloos ziet. Een aanbeet die zich soms manifesteert door een niet te missen, resolute kromtrekker, maar vaak ook door kleine tikjes. Dat zijn vaak kleinere vissen, maar niet altijd!
Dat blijkt wel als hij ineens een beduidend betere vis haakt en een lichtgekleurde platte van zo’n 1,5 kg vakkundig richting schepnet loodst. Vanwege die soms grotere vissen (brasems van 2 kg+, maar ook baksteen van voorns en soms ook hele dikke baarzen) en een stenen rand voor hem, vist Jan niet al te licht, meestal met een onderlijn van 14/00. Zijn hoofdlijn bestaat uit 8/00 braid met daaraan een getaperde voorslag geknoopt die van 18/00 naar 32/00 loopt. Die is standaard 15 meter lang, maar Jan heeft hem met 4 meter ingekort.
EXCLUSIEVE HENGELS
“Wat maakt het dat je fan bent van de hengels van Free Spirit, wat is er zo bijzonder aan die (feeder)hengels? Welke types gebruik je het meest voor jouw feedervisserij?”
“Voor mij zijn dat de zeer goede werp- (en dril)eigenschappen, de dunne blank met juiste verdeling van de ogen en de uitgebalanceerde feedertoppen. Een genot om mee te vissen! Het meest gebruik ik de feederhengels uit de CTX en Hi-S serie. In de CTX-serie gaat mijn voorkeur uit naar 11 en 12 ft Feederlite en bij de Hi-S serie de 11 ft Feederlite.”
In de Free Spirit range aan feeder- , match- en specialisthengels heb je de keuze uit drie series: naast de top end HI-S range en mid-range CTX range nu ook de Helical range met een ongekende prijs/kwaliteitsverhouding. In alle drie de series vind je o.a. Commercial/Carp Feeder, Multi-Feeder, Power Feeder (voor extreme afstanden), Short Range Feeder, Feederlite en Commercial/Carp Waggler modellen, in diverse lengtes en werpgewichten met voor de Hollandse visserij ook glastoppen (‘silvers’). In de Helical range ook een Specialist hengel, die voor vele visserijen inzetbaar is, mede door de twee topdelen. Met zijn parabolische buiging is het een prachtige hengel voor bijvoorbeeld de penvisserij op karper en zeelt. Met de ‘Avon’ feedertop een perfecte hengel voor, bijv., de visserij met de method, of voor de lichte visserij op de rivier voor barbeel en winde.
De Free Spirit hengels, gebouwd op exclusieve Japanse blanks, worden grotendeels in Engeland afgebouwd met hoogwaardige componenten en zijn afgewerkt met een unieke ‘perdurable’ blank finish’ en fijne detailpolish voor een subtiele glans, en hebben 12 maanden garantie. De Free Spirit hengels worden in Nederland & België verdeeld door Jack Valkenburg van JV Baits. Website: www.freespiritmatch.co.uk.
MOOIE VISSERIJ
Al met al wordt het een heerlijke oktoberochtend met prachtig weer en een mooie visserij met constant actie. Heel af en toe valt het even stil als de stroming eruit gaat en dan grijpen soms de grondeltjes hun kans, maar verder blijft Jan goed in de aanbeten zitten. Wanneer de beten even wat minder goed doorkomen, schakelt hij over op het schuivende systeem en dat lijkt prima te werken. De hoofdmoot van de vangst blijkt voornamelijk uit blieken van zo’n 300 gram te bestaan, met af en toe een uitschieter die de lichte feederhengel mooi krom trekt, en een enkele voorn. Maar er komt ook nog een hele dikke platte voorbij, eentje die Jan niet zomaar in zijn net kan krijgen en natuurlijk even uitgebreid mag poseren voor een foto.
In een paar uur tijd vangt Jan een best netje vis bij elkaar wat nog maar eens aangeeft dat het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel een visrijk water is, met de kans op een mooie verrassing.
Dit artikel vind je in de BEET van november 2023. Het magazine is nu verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op witvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.