De Waal is onze meest ruige rivier: breed met heel veel scheepvaart en een sterke stroming. Die constante stroming maakt dat de barbeel zich hier prima thuis voelt, zeker op de stukken met een grindbodem. Maar het vissen op barbeel op de Waal is vaak wel uitdagend. We gingen een dag mee met Djon Okkerse, een echte ‘Waal-specialist’. En toeval of niet, twee weken voor de geplande dag wist Djon op zijn thuisrivier een barbeel te vangen van 89 cm, een nieuw Nederlands record!

Tekst: Arnout Terlouw – Foto’s: Arnout Terlouw en Djon Okkerse

Wanneer ik met het eerste licht aankom bij de krib, zie ik dat Djon al bezig is om zijn rodpod op te zetten. Het zomerse najaarsweer heeft plaatsgemaakt voor een koeler weertype met de wind recht op de kop. Kijken hoe de barbelen reageren op deze plotselinge weersverandering. Maar Djon is er vrij zeker van dat er wel vis op de mat komt, al kan het misschien wel even duren. Alhoewel… een week geleden ving hij vrij snel twee dikke zeventigers. “In het najaar is eind september tot half november een toptijd voor grote barbeel, net als de mooie, ‘warme’ dagen in maart en april.”
Terwijl ik met de opkomende zon wat foto’s schiet van het prachtige decor, maakt Djon zijn hengels en montages klaar en een kwartier later liggen er twee lijnen in de stroming te dansen. Tijd voor een bakkie!

De week ervoor liep het vanaf het begin al lekker.

De week ervoor liep het vanaf het begin al lekker.

HOOPGEVEND BEGIN

Als eerste vraag ik Djon wanneer hij begonnen is met het vissen op de Waal. Dat blijkt eigenlijk nog niet eens zo heel lang: “In 2015 ben ik gestart met barbeelvissen op de Waal en ving dat eerste jaar meteen al exemplaren van 85 en 86 cm. Ik was direct verslaafd! Daarna volgden nog vele 80 cm+ vissen en in 2018 zelfs twee maal de evenaring van het voormalige Nederlandse record, wat op 88 cm stond.”
Terwijl we gebiologeerd naar de toppen kijken vraag ik nog wat verder.

“Wat maakt in jouw ogen de Waal tot een ‘grote vissen rivier’, zo speciaal voor grote/zware barbeel?”

“De Waal is niet per se een betere ‘grote vissen rivier’ dan de IJssel. Wel denk ik dat grotere rivieren met meer stroming ook grotere vissen kunnen opleveren.”

“Kun je gericht op die grote barbelen vissen? Zo ja, hoe doe jij dat?”

“Ik denk van wel met daarbij de kanttekening dat er altijd uitzonderingen zijn. Vis met groter aas en zorg dat je aas gebruikt wat lang aan de hair kan blijven. Ik vis uit ervaring met de verst weg gelegen montage gericht op de grotere exemplaren. De dichterbij gelegen montage vis ik met kleiner haakaas en door deze vaker opnieuw te werpen is dit tevens de aanvoerhengel voor het voerspoor.”

Prachtig decor in de opkomende zon; dat verveelt nooit!

Prachtig decor in de opkomende zon; dat verveelt nooit!

Lang hoeven we niet te wachten op de eerste aanbeet, want vanuit het niets trekt de ‘verweg hengel’ krom. De koffie moet even wachten! John pakt de hengel op, maar in plaats van gelijk druk te zetten loopt hij naar het midden van de krib en probeert vanuit daar de vis uit de stroming te leiden, zodat deze niet onderaan de kribkop in de sterke stroming gaat lopen mokken met kans op lijnbreuk. Dat werkt ook nu weer prima en even later glijdt zonder problemen de eerste barbeel het net in. Niet de gehoopte 70-plusser, maar een hoopgevend begin.

De vis wordt snel onthaakt op de mat, even een fotootje en dan mag de vis eerst even bijkomen in het net alvorens Djon hem weg laat zwemmen. “Gebruik een goed gecoat en groot schepnet, laat de vis na de dril en zeker bij het terugzetten eerst goed bijkomen en geef de vis pas de vrijheid wanneer ze zelf uit het net wil zwemmen”, aldus Djon.

De rest van het artikel vind je in BEET november 2023. Het magazine verschijnt half november en is dan verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op witvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.