Vissen op Commercials Special

Het vissen op visvijvers wint al jarenlang aan populariteit. Op dit soort betaalwateren is de vangkans groot en de locaties zijn van alle gemakken voorzien. Ideaal voor een gezellig dagje vissen met je maat, met nagenoeg vanggarantie. Op sommige visvijvers kun je op forel, steur en meerval vissen, maar in deze special richten we ons op de visserij op vijvers die ingericht zijn op de visserij op witvis en karper(tjes), zogenaamde commercials

In Engeland, een land met een hele matige visstand op de natuurlijke wateren en tevens een land met enkele miljoenen sportvissers, ontstond in de jaren ’90 een nieuw soort visserij: de commerciële visserij op privéwateren. Die wateren werden heel goed gemanaged door de eigenaren, met grote hoeveelheden verschillende vissoorten. Ook werd alles extra klantvriendelijk gemaakt door er soms een restaurant en een hengelsportwinkel bij te plaatsen. Tel daarbij op dat het altijd veilig en makkelijk parkeren was en je begrijpt al snel het grote succes van deze visserij. Zoals bij veel zaken in het vissen waaide ook dit fenomeen over naar het vaste land en werd in Nederland en België de commercialvisserij op speciaal aangelegde vijvers geboren.

HOE IS HET ZO VER GEKOMEN?

In Nederland en België ligt veel water, waar je tegen weinig geld een jaar lang kunt vissen. Waarom zou je dan je geluk zoeken op visvijvers? Om te begrijpen waarom visvijvers in Nederland en België steeds meer vissers mogen verwelkomen, zetten we een aantal ontwikkelingen op onze openbare water op een rij. In België is al veel eerder een cultuur van visvijvers en clubs ontstaan, deels door oorzaken welke eerder begonnen dat in Nederland. In een notendop: de witvisvisstand is, door een aantal oorzaken, op een groot deel van onze openbare wateren de afgelopen 20 jaar veel kleiner geworden.

  • Het water is schoner geworden. Dat klinkt positief, maar een gevolg is wel dat de hoeveelheid voedingsstoffen is afgenomen en daarmee ook de draagkracht van wateren achteruit is gegaan. De biomassa aan vis wat een water kan verdragen is daardoor afgenomen. Kortom, er zwemt minder vis.
  • Het water is helderder geworden. Op veel wateren kun je soms meters diep kijken, zonder iets van leven te zien. Dit heldere water heeft ook gevolgen voor het aasgedrag, bijvoorbeeld brasems die overdag heel schuw worden. De vis zwemt er zeker nog, maar ze hebben hun aasperiode verlegt naar de nacht. Maar heel weinig witvissers gaan in de donker uren op pad.
  • Daarnaast zijn er regio’s, neem het ‘benedenrivierengebied’, waar de overbevissing door de beroepsvisserij de visstand heeft gedecimeerd, zowel roofvis als witvis. Wat er in deze omgeving al aan vis is weggevangen is werkelijk met geen pen te beschrijven.
  • En dan de enorme hoeveelheden aalscholvers die overal aanwezig zijn. Prachtige en superintelligente vogels, maar de aantallen zijn tegenwoordig zo groot dat ze de visstand aantasten. Bovendien jagen ze de vissen zodanig de stuipen op het lijf dat ze amper of niet normaal azen. Afgelopen winter in het landelijke Nederlandse nieuws: aalscholvers jagen in Enkhuizen voorns in een gracht bijeen. Ze worden opgegeten en zo massaal bijeen gedreven dat ze allen dreigen te sterven door zuurstoftekort…
In visvijvers en commercials weet je dat er genoeg vis zwemt… en nooit ver weg is.

 

STROEVE START

Commerciële visvijvers werden in Nederland in eerste instantie met de nodige scepsis ontvangen. De heersende opinie was dat dit soort typisch Engelse visserij hier niet populair zou worden. Daartoe behoorde ook Jan van Schendel: “Ik dacht simpelweg dat het wel van de grond zou komen, maar op een hele kleine schaal. Nou, dat heb ik dus zeker niet goed ingeschat. Een reden voor mijn twijfel was dat onze VISpas, waarmee je een jaar zowat in ons hele land kan vissen, niet veel meer kost dan hooguit twee of drie dagen vissen op een visvijver. De vissers willen maar wat graag het extra geld betalen, zeker nu blijkt dat een visdag op zo’n commercial bijna vangstgarantie biedt.

Jammer dat er in ons land relatief weinig ruimte is. Daardoor valt het hier bepaald niet mee om een vergunning te krijgen voor het aanleggen van dit soort wateren. Als we nog wat meer vijvers zouden hebben in ons land voor dit soort visserij, dan zou dit nog veel populairder worden.”

|> DIT IS EEN PREVIEW UIT DE BEET ‘VISSEN OP COMMERCIALS‘ SPECIAL

Dit ‘Vissen op Commercials Special’ kun je vinden in BEET mei. Vanaf 26 april los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.

 

 

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram