JANWILLEM NIJKAMP – Ieder jaargetijde kent zo haar charmes en vereist een specifieke benadering voor wat betreft techniek of tactiek. Waar de koude periode vraagt om zuinig vissen en soms veel geduld, is dat in de zomer vaak precies omgekeerd. De watertemperaturen zijn inmiddels flink opgelopen en de vissen zijn aanzienlijk actiever op zoek naar voedsel…

Op commercials is dat vanzelfsprekend niet anders dan op het open water. De vijverkarpers houden zich bij hogere temperaturen graag op in de hogere waterlagen. Jeroen Andernach is één van de meest ervaren commercial vissers van ons land en doet in deze bijdrage uit de doeken hoe je karpers kunt vangen op een wel heel spectaculaire manier: met matchhengel en pellet waggler.

VOEDSELNIJD

Vijverkarpers azen graag op pellets en de vissen zijn gewend dat door de waterkolom vallende aasbrokjes het signaal vormen om voedsel te gaan zoeken. Wanneer de vissen in de gaten krijgen dat het voedsel van boven komt, zullen ze niet wachten tot die lekkere brokjes op de bodem zijn beland. Eerder zullen ze de vallende pellets actief tegemoet treden, ook al vanwege een zekere voedselnijd die ontstaat doordat meer vissen geïnteresseerd zijn in de pellets. Daarnaast worden ze getriggerd door het geluid dat in het water vallende pellets veroorzaken. Afhankelijk van watertemperatuur, lichtinval en het aantal aanwezige vissen, komen de vissen zelfs tot dicht onder het ­wateroppervlak.

‘DIKKE DOBBERS’

Wat houdt het vissen met een ­pellet waggler precies in? Om vissen in de hoogste waterlagen te kunnen vangen, dien je een aasaanbieding te ­creëren waarbij vissen de kans krijgen om het vallende aas te onderscheppen. Een stil ergens ­tussen water en wind hangend aasje, is niet erg natuurlijk en zal de nodige ­argwaan wekken.
Een pellet waggler is een dikke, wat stompe dobber met een enkele bevestigin aan de onderzijde van de pen. Bij de meeste modellen zit de verzwaring reeds in de dobber gemonteerd. Om een natuurlijke val van het aas te bewerkstelligen, wordt er geen lood tussen dobber en haak op de lijn geplaatst. Het aas, doorgaans een harde pellet, valt dus alleen onder invloed van het eigen gewicht door de waterkolom.
De dobber moet wel verschoven kunnen worden. De afstand tussen haak en dobber bepaalt uiteindelijk tot hoever het aas vrij kan vallen. Vissen bewegen zich gedurende de dag op verschillende dieptes en door te variëren in diepte kun je inspelen op veranderende omstandigheden.

Het vast clippen van de lijn om héél secuur op een klein voerplekje te kunnen vissen, heeft bij deze aanpak weinig nut…

SET UP

Voor deze visserij gebruikt Jeroen een 12 voets Preston MiniPlus pellet waggler hengel. Dit is feitelijk een robuuste matchhengel van 3,60 meter lengte. Op de molenspoel vist Jeroen met een 23/00 nylon hoofdlijn. De dobber is een 13 mm dikke Dura Pellet Waggler. Deze dobber is voorzien van zogenaamde plonsplaatjes en afneembare schijfgewichtjes. De plonsplaatjes voorkomen dat de dobber na de worp te diep onder water schiet, want dat zou een negatief effect op de aasaanbieding hebben.

Jeroen monteert de waggler aan een ‘big float waggler adaptor’, een handig hulpmiddel om de dobber te fixeren op de lijn terwijl deze toch nog gemakkelijk te verschuiven is. De haak is een maat no. 14 circle hook, geknoopt aan een 40 cm lang onderlijntje van 19/00. De gehele montage is eenvoudig en robuust. Dat is belangrijk bij deze visserij, omdat je tijdens een sessie veel worpen maakt en je te maken hebt met sterke vissen.

Wat een uitkomst, die baitbandjes…

GEEN LIJNCLIP

In tegenstelling tot bij het vissen met een methodfeeder maakt Jeroen geen gebruik van de lijnclip op de molen om de visafstand te fixeren. Een belangrijke reden daarvoor is dat je voert door met behulp van de katapult regelmatig losse pellets te schieten. Deze pellets verspreiden zich daarbij over een wat groter oppervlak, waardoor het vast clippen van de lijn om héél secuur op een klein voerplekje te kunnen vissen weinig nut heeft.

Bijkomend voordeel is dat je een dikke vis gemakkelijk de ruimte kunt geven bij een plotselinge aanbeet en run. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en kies een afstand die je gemakkelijk kunt gooien en -belangrijker nog- goed kunt bereiken met de te schieten voerpellets. Omdat je veelvuldig moet inwerpen en nog vaker pellets dient te schieten, is een comfortabele visafstand erg belangrijk. Met een klein beetje oefenen, is het vissen op enkele vierkante meters echter prima te doen. Gericht pellets bij de dobber schieten, is veruit het meest essentiële onderdeel bij deze stijl van vissen, aangezien je zo doende de vissen richting je haakaas lokt.

RITME BEPAALT HET SUCCES!

HARDE PELLETS

Zowel als haakaas als om te voeren, zijn droge harde pellets veruit het meest gebruikte aas. Jeroen’s voorkeur gaat uit naar de 6 mm variant. Kleinere pellets zijn te licht om grotere afstanden mee te schieten en geven een te grote spreiding wanneer je ze schiet met een katapult. Een eventueel alternatief is een 8 mm pellet. Deze zijn wellicht het makkelijkst te schieten, maar vallen door het hogere gewicht daarentegen weer sneller door de bovenste waterlaag. In situaties met meer wind komt de 8 mm variant beter tot zijn recht. De pellets kunnen rechtstreeks uit de zak gebruikt worden zonder deze eerst te hoeven weken of iets dergelijks. Een droge pellet laat zich het beste schieten met de katapult zonder aan elkaar te kleven.
Dezelfde pellets die je gebruikt om te voeren, dienen tevens als aas op de haak, of beter gezegd: onder de haak. Jeroen gebruikt zogenaamde baitbandjes op een hairmontage. De pellet hangt in het kleine elastiekje onder de haak.

RITME OPBOUWEN

Om vissen in de hogere waterlagen getriggerd te houden, is het belangrijk om middels een vast patroon pellets in het water te laten vallen. Zodra een opgebouwd ritme wordt onderbroken, zal het niet lang duren voordat de vissen zich naar elders verplaatsen, op zoek naar voedsel. Jeroen bedient zich daarom van een vast ritme van vissen en voeren. Na het inwerpen, grijpt hij onmiddellijk de katapult om een aantal (één tot maximaal vijf) pellets bij de dobber te schieten. Na een tiental seconden volgt een tweede serie pellets en na een derde keer schieten, draait Jeroen de dobber binnen en werpt opnieuw in gevolgd door weer drie salvo’s pellets. De activiteit van de vissen bepaalt min of meer hoe snel achter elkaar er wordt gevoerd.

Vissen met de pelletwaggler is zondermeer een spektakel!

Wanneer de vis gretig aast, ligt de frequentie hoger dan wanneer ze nog niet los zijn. Dit constante ritme van inwerpen en pellets schieten, houdt de vissen bezig en je zult zien dat de karper het aas zonder enig argwaan opneemt. Vaak gebeurt het dat een vis de pellet onmiddellijk pakt zodra deze het wateroppervlak raakt. Dit resulteert in spectaculaire aanbeten, waarbij het zetten van de haak niet meer nodig zal zijn. De vis haakt zichzelf en laat niet zelden de molenslip al lopen voordat je er erg in hebt. Een goede afstelling van de slip is dus wel van belang om lijnbreuk te voorkomen. Om een beeld te vormen: je ziet de dobber in het water landen, gevolgd door een flinke draaikolk en een tikkende slip. Dat is vissen met de pellet waggler in optima forma. Spektakel!

Om in het ritme van voeren te volharden, is het goed om tijdens de dril al weer enkele pellets op de stek te schieten. Dit vergt enige oefening, maar herstelt de rust op de stek nadat je een vis hebt gehaakt. Uiteindelijk kan dat weer resulteren in een snellere aanbeet van een volgende vis. Bij deze visserij draait het helemaal om een constant ritme van inwerpen en voeren.

“De activiteit van de vissen bepaalt min of meer hoe snel achter elkaar er wordt gevoerd

VAN ONDER AF

Op de dag dat we met Jeroen hebben afgesproken aan de vijver op de Vossekuil is het nog relatief vroeg in het jaar. De vis begint los te komen, maar vanwege de nog wat lage watertemperaturen houden veel vissen zich nog in de buurt van de bodem op. Jeroen geeft aan dat dit geen probleem is; met de juiste strategie zullen de vissen vanzelf naar hogere waterlagen gelokt worden.
Jeroen start echter niet met de pellet waggler maar met een feederhengel in combinatie met een werploodje. De bedoeling is om de vissen eerst op de bodem te benaderen en gaandeweg de dag de vissen hoger in het water te lokken. Voeren doet Jeroen uitsluitend door het schieten van pellets rondom de plek waar het loodje op de bodem ligt.

 

De eerste periode vanaf de start verloopt vrij rustig. Regelmatige lijnzwemmers verraden wel de aanwezigheid van vis, maar daadwerkelijke aanbeten zijn vooralsnog spaarzaam. Om de paar minuten schiet Jeroen een aantal pellets richting voerstek om de vissen te triggeren en de voerstek op te bouwen. Na twee uurtjes te hebben gevist met het loodje lijkt de vis mede onder invloed van een tevoorschijn komend zonnetje actiever te worden.

Jeroen voert derhalve de frequentie van schieten op en schakelt vervolgens over op de pellet waggler. De vissen lijken de weg omhoog in het water gevonden te hebben. De eerste zes worpen verdwijnt de dobber binnen luttele seconden onder water! De vissen die Jeroen vangt, zijn daarbij gemiddeld groter van stuk dan de vissen die op de bodem gehaakt werden.

Het spel van gooien en schieten is nu serieus begonnen. Vissen met de pellet waggler is een intensieve bezigheid; veel tijd voor andere zaken dan daadwerkelijk vissen is er niet. Jeroen gooit in, schiet twee keer pellets, draait enkele slagen aan de molen om de pellet een opwaartse beweging te laten maken en schiet opnieuw een keer pellets. Wanneer er dan niet binnen enkele seconden een aanbeet volgt, draait hij de waggler binnen om opnieuw in te werpen en het proces van voeren herhaalt zich.

De beloning kan groot zijn

Deze manier van vissen is zowel attractief als effectief. Zeker op dieper water zullen karpers gedurende de warmere periodes van het jaar niet veel in de buurt van de bodem te vinden zijn. Dan blijft er weinig anders over dan vissen in de hogere waterlagen om vis te blijven vangen. Met de pellet waggler kun je relatief ver uit de kant vissen en dat is nou juist de zone waar vissen zich veilig wanen wanneer er voortdurend vissers langs de waterkant zitten. Tijdens onze ­sessie wist Jeroen als bonus naast ­schub- en spiegelkarpers ook nog twee fraaie graskarpers te vangen.
Mocht je als liefhebber van het ­vissen op commercials nog niet bekend zijn met deze manier van vissen, dan is het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen. Spektakel ­gegarandeerd!