HENDRIK – JAN VERHEIJ – Ik weet nog goed hoe ik vroeger als systeembeheerder de batterijen uit de afgeschreven UPS systemen van onze servers zat te slopen om er de eerste generaties monochrome fishfinders mee te voorzien van stroom.

Nu werkte dat destijds prima op de apparatuur van toen omdat dit vrij weinig stroom verbruikte. Een dag vissen vanuit je bellyboat/floattube hield je er wel mee vol. Enige grote nadeel was dat je je een breuk sjouwde aan die lood calcium accu’s.

Met de nieuwe apparatuur zijn die afgeschreven accu’s geen optie meer. Het stroomverbuik als gevolg van heldere en vooral grotere kleurenschermen, hogere definitie transducers, snellere processoren en gps heeft ervoor gezorgd dat je toch echt een deftige accu nodig hebt om het langdurig vol te houden.

Om een juiste keuze te maken bij het selecteren en aansluiten van accu’s is het mijns inziens zaak om met een aantal dingen rekening te houden;

  • Gebruik bij voorkeur een aparte accu voor je fishfinders. Dit om storing te voorkomen van elektromagnetische velden van bijvoorbeeld elektromotoren.
  • Gebruik voldoende dikke kabels die netjes zijn afgemonteerd (geen blote draden) en vermijd daar waar mogelijk ook hier dat ze in de buurt van je elektromotor bekabeling komen.
  • Neem een accu met voldoende capaciteit. Een Dragonfly 4 (4.2 Watt) trekt ongeveer 360mA wat bij een 7Ah droge cel accu die tot 50% ontladen kan worden ongeveer 10 uur capaciteit zou moeten geven. Let hierbij op dat lood gebaseerd accu’s het niet zo fijn vinden om volledig ontladen te worden. Grotere units zoals een Element 9 trekken al 20 Watt dus dat gaat een stuk harder.
  • Als het voltage daalt wat door je accu wordt afgegeven kun je ook onvoorspelbaar gedrag krijgen. Je krijgt dan mogelijk storingen, je fishfinder start telkens opnieuw op of ander ongemak.
  • Afhankelijk van je wensen ten aanzien van visduur en hoe vaak je wilt opladen ben je vaak beter af met een lithium accu. Deze hebben als voordeel dat ze een continue stroomafgifte hebben en dat ze diep ontladen kunnen worden zonder verdere schade. Bijkomend voordeel is dat ze relatief weinig wegen wat vooral voor de bellyboaters een groot voordeel is.

Besteed ook aandacht aan de stroom toevoer, hou het vooral ook veilig

Doe jezelf dan ook een plezier en besteed aandacht aan de stroomtoevoer richting je fishfinder. Je wilt tenslotte vissen en vangen en dan helpt het niet als je ‘blind’ op het water zit.