REDACTIE – De stokvisserij op vijvers wordt steeds populairder. Maar de veelal grote en sterke (kruis)karpers vragen om aangepast materiaal. Wat is een goede vaste hengel? Hoe vis je met de vaste hengel? Hoe tuig je zo’n vijverhengel op en welk elastiek heb je nodig en tot slot: welke vaste hengel voor karper heb je nodig? Genoeg vragen, tijd voor de antwoorden van Peter Urscheler!

Wat is een goede vaste hengel?

Voor het vissen op karper met de vaste stok heb je een degelijke en sterke vaste stok nodig. Dit omdat de karper een krachtige vis is en er veel kracht op de hengel komt te staan tijdens het drillen. Mijn voorkeur gaat uit naar een Euro Carp 11,5 meter of een 13 meter voor de visserij op afstand. Voor kortbij vissen of in de kant vissen naar gebruik ik graag de Preston Edge Monster Margin 8,5 meter.

vaste hengel karper

Voor het vissen op karper met de vaste stok heb je een degelijke en sterke vaste stok nodig.

Hoe vis je met deze hengel?

Met de vaste stok maak ik meestal meerdere visplekken. Zo maak ik vaak op 4 delen uit de kant een plek en op 11,5 meter of 13 meter een plek. We beginnen altijd op de bodem en naar mate het warmer wordt kun je de vissen ook op half water of zelfs boven in het water vangen.

vaste hengel karper

Vaak weten de grotere karpers dat de vissers aan het einde van de dag naar huis gaan en het voer in het water gooien. Vergeet daarom nooit het laatste vis uurtje van de dag nog even in de kant te vissen.

 

Hoe tuig ik een vaste hengel op?

Stap 1. Uiteraard zetten we eerst de hengel in elkaar, dit gaat vandaag de dag bijna door middel van insteek of oversteek.

Stap 2. Vervolgens monteren we een degelijke lij,n omdat de karper een sterke vis is en erg groot en zwaar kan worden. Als hoofdlijn gebruik ik altijd een 18/00. Maak je lijn bij voorbaat wat langer plus minus 3 tot 4 meter, dan kom je op de meeste vijvers goed uit. Je kunt makkelijker je lijn inkorten dan langer maken.

Stap 3. Als dobber neem ik vaak een robuust model met een glasfiber of carbon onder antenne en met een drijfvermogen van 0,5 of 0,6 gram.

Stap 4. Dan komt de loodzetting; hier gebruik ik meestal 5 of 6 loodjes voor. Mijn voorkeur gaat uit naar Stotz loodjes, dit omdat deze over een groter oppervlak op je lijn zitten en deze er eigenlijk nooit vanaf gaan tijdens het drillen van een karper. Dit gebeurd nog wel eens met gewone loodhagels.

Stap 5. Zodra het lood op de lijn zit maak ik een lusje waar ik de onderlijn aan vast maak. Mijn onderlijnen zijn altijd 15 cm. Zodra ik een haak kwijt raak kan ik snel een nieuw onderlijntje vervangen en vis ik gewoon door op de juiste diepte. De dikte van de onderlijn is naar eigen voorkeur. Op dagen dat de vis goed aast kun je prima met 16/00 onderlijn vissen en op dagen dat het moeilijker wordt ga je iets dunner vissen, denk dan aan 14/00.

[irp posts=”19428″ name=”Welke haken heb je bij commercial vissen nodig?”]

Welk elastiek bij vaste hengel voor karper?

vaste hengel karper

Wanneer je karper wil vangen met de vaste stok, dan heb je een schokdemper nodig om de krachtige uitvallen van de karper op te vangen. Wij gebruiken hier elastiek voor dat hol (hollo) is van binnen en daardoor meer rek heeft. Met een hollo elastiek van 2,3 mm (hollo 13) of 2,5 mm (hollo 15) heb je een redelijk allround elastiek en kun je zonder problemen karpers vangen tot 3 tot 4 kg. Ga je op kleinere karpers tot 1,5 kg vissen kun je ook goed uit de voeten met elastiek van 2,1 (hollo 11)

vaste hengel karper

De Preston Hollo Elastic in de maat 11, 13 en 15 zijn perfect geschikt voor een vijvervisserij op karper.