REDACTIE – Zeg nu zelf, als je voor een winkelschap met haken staat, kom je er dan nog uit? Welke type haak heb je voor welke vis(serij) nodig? Welk type haak voor welk type aas? Welk formaat haak en hoe bevestig je de haak aan de lijn? Wij vroegen Peter Urscheler om advies!

Welk formaat haak heb je nodig?

Het formaat haak is vaak een persoonlijk iets. Ook hangt het natuurlijk af van de grote van het haakaas. Doorgaans wordt maat 14 het meest gebruikt en op dagen dat het moeilijk is kun je een kleinere haak gebruiken om zo te kijken of dit meer beet oplevert. Wanneer je groter aas vist, bijvoorbeeld paste, dan wordt er vaak een haak 10 gebruikt. je hebt namelijk ook wat volume nodig om de paste aan de haak te houden. Wanneer je in de kant vist op de grotere vissen, dan wordt er doorgaans een grotere haak gebruikt om meerdere maden of maiskorrels op de haak te zetten.

Dril haken

De haak kies je op basis van het haakaas.

Welke type haak voor welke vis en aas?

Ten eerste is het belangrijk om te constateren dat je met verschillende diktes/sterktes van haken van doen hebt. Je kunt een onderverdeling maken in light, medium en heavy. Het spreekt voor zich dat je met een light type haak dunnere lijnen en vaak ook kleiner aas gebuikt dan met een heavy model haak. Wanneer je de volgende type haken bij je hebt, dan kun je op elke situatie en type aas inspelen:

Dundradige haak – visserij op witvis en kleine karper, F1.

Haken voor commercials

Onder sommige omstandigheden, lees moeilijke dagen, moet je soms lichter, dunner en met kleiner aas vissen om beet te krijgen. Denk niet dat op commercials  natuurlijks aas niet werkt… Soms werkt een enkele made of caster velen malen beter dan een pellet! Dan heb je een dundradige, maar toch sterke haak nodig. Een goed voorbeeld van zo’n haak is de Preston SFL-B.

Medium dikte haak – oog naar achteren gebogen – visserij met een pellet op de vaste stok, method feeder & pelletwaggler.

Haken voor commercials

Wil je aan de slag gaan met harde pellets als haakaas, dan ontkom je niet aan een montage met een hair en/of baitbandje. Zo’n montage knoop je het makkelijkst met de zogenaamde knotless knot. Het is erg belangrijk dat je dan een haakmodel kiest waarbij het oog naar achteren is geboden; de Preston KKM-B is een goed voorbeeld van zo’n haak. De verbinding onderlijn haak is zo’n type haak optimaal, waardoor de inhaking kansen toenemen!

Medium dikte haak  – oog recht op steel – visserij met een pellet op de vaste stok en zacht aas, zoals maden, mais, expanders of wormen.

Haken voor commercials

GPM-B eyed/ (medium dradige haak) voor de visserij met een pellet op de vaste stok, method feeder, pelletwaggler. Het oog van deze haak staat recht op de steel. en GPM-B spade end (medium dradige haak) voor het vissen met zacht aas, maden,mais, expanders of wormen.

Medium dikte haak – circkle hook – visserij met de method of loodje.

Haken voor commercials

MCM-B (medium dradige haak) voor de visserij met de method of loodje is deze circle haak uitermate geschikt.

Heavy dikte haak – grote vis – vissen in de kant – vissen met paste, mais en grote expanders.

Haken voor commercials

XSH-B ( heavy dradige haak) voor het vissen in de kant of voor het vissen met zacht groot aas paste,mais,expanders, maden of wormen voor het vangen van grote vis. Deze haak heeft een brede bocht en als deze haak vast zit gaat hij niet meer los.

De hierboven afgebeelde haken is een nieuwe serie van Preston. Deze haken zijn weerhaakloos (vaak verplicht op visvijvers) en in drie verschillende draaddiktes beschikbaar. Dit kun je terug te vinden in de derde letter van de haaknaam, te weten light (L), medium (M) en heavy (H). Met deze haken dek je alle mogelijke technieken die je op commercials kunt toepassen.

Hoe bevestig je de haken?

knoop haken knotless knot

De haken met een oog knoop ik door middel van een knotless knot aan de haak.

bledknoop haken

Haken met een bledje knoop ik door middel van een bledknoop.