Geen gemakkelijk jaar, maar tóch mooie vissen

Het was dit jaar geen seizoen zoals andere seizoenen. Het voorjaar was erg warm en de zomer was zelfs heet. Dat betekende dat het niet meeviel om de vis te vinden en te vangen. John Willems gaat gelukkig geen uitdaging uit de weg en wist er toch een mooi en succesvol seizoen van te maken.

Tekst en foto’s: John Willems & friends

Het seizoen 2022 liep ander dan ik doorgaans gewend ben. Door het warme voorjaar en de nog veel hetere zomer dan andere jaren, werd het een lastig jaar. Gelukkig is het wel gelukt om mooie vissen te vangen.

Tijdens een gemiddeld seizoen trek ik er vanaf half maart op uit met de Vislingboot, om actief vissend gul te vangen. In de periode tot half mei begin ik met zeepieren en mesheften als aas. Zodra het kan schakel ik echter over op kunstaas. In het havengebied doet de zeebaars het al goed op zagers, onder een dobber of slepend.

Vanaf mei tot en met half augustus valt er goed zeebaars te vangen op het strand.

Vanaf mei tot en met half augustus valt er goed zeebaars te vangen op het strand.

 

Ook op open zee dienen de eerste zeebaarzen zich aan terwijl de gullen ook nog aanwezig zijn. Van half augustus tot half september nemen de gulvangsten af. De zeebaars heeft het vooral voorzien op zwemkrab. Dit is vaak een periode van alles of niets. Van half september tot eind oktober kan het helemaal los gaan. De zeebaarzen werken nu aan hun vetlaag voor de winter. Ze vreten zoveel mogelijk. Deze gretige vissen laten zich relatief eenvoudig vangen op grotere shads (maat 3 en 4). De grotere exemplaren zijn van krab overgestapt naar vis en trekken regelmatig de hengels krom. Ook op het strand is het nu feest.

November is bij uitstek de maand om in het havengebied te vissen met grote pluggen. Waarom juist in november is mij een raadsel. Vaak liggen de grote jongens en meisjes ondiep tegen blokken en andere obstakels. Bij mooi weer vaar ik echter graag naar de wrakken. Daar verzamelen de zeebaarzen zich soms voordat ze naar de paaigronden in het Engels Kanaal gaan trekken. Het is even zoeken, maar eenmaal gevonden kan een novemberdag op zee geweldige vangsten opleveren.

Van december tot en met de start van het volgende seizoen doe ik lekker rustig aan door passief op schar en wijting te vissen. Lekker relaxen na al die dagen actief en vooral staand vissen. Het begint straks in maart wel weer te kriebelen.

Vroege start

Seizoen 2022 begon vroeg voor mij. In maart vingen we tijdens een leuke strandsessie met retro-vismaterialen de eerste zeebaarsjes. Heel eerlijk: dit slag zeebaars kun je tegenwoordig bijna jaarrond op het strand vangen. Je vangt ze op zeepieren, (slik)zagers, mesheften en andere soorten aas.

In april en mei, vroeger dan anders, kon ik al gericht op zeebaars vissen en ze ook vangen.

In april en mei, vroeger dan anders, kon ik al gericht op zeebaars vissen en ze ook vangen.

Op het strand jaagde de zeebaars actief onder de kant. Ik denk dat het zeewater daar wat sneller warm is. Met een worp van enkele tientallen meters maakte je al een goede kans. Als aas gebruikte ik grove zeepieren en zagers. Deze presenteerde ik aan wapperlijnen van pakweg 80 cm. Een haak in maat 2 met een ruime bocht was groot genoeg voor deze visserij. Ze waren nog erg mager, maar ze hadden wel honger.

 

De rest van het artikel lees je in de decemberuitgave van Beet die half december bij de abonnees op de deurmat lag en ongeveer vanaf dat tijdstip te koop is in de hengelsportzaken, boeken- en tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Beet – Magazine ga je naar shop.beet.nl/category/abonnementen/.