Zeelt met de Methodfeeder

Tekst: redactie & Tim Janssen, foto’s: Tim Janssen

 De methodfeeder is een dodelijke techniek om zeelt mee te vangen, zo weet Tim Janssen. Door de korte onderlijn krijg je het perfecte boltrig effect. En je vist met de methodfeeder eigenlijk altijd met je haakaas op of net naast een gedekt tafeltje. Niet zo verwonderlijk dat dat de favoriet techniek is van deze Korum consultant, zeker in het voorjaar! Tijd om hem eens wat vragen te stellen over zijn aanpak; over zijn favoriete methodmix, haakaas, onderlijnmateriaal, haken en meer.

Waarom is het vissen met een methodfeeder zo effectief voor zeelt?

Op weinig wateren is er voor mij geen effectievere tactiek gebleken dan de zeeltvisserij met de methodfeeder. De voordelen van het vissen met de method feeder zijn groot. Je kunt er bijna op elke bodemstructuur mee vissen en je vist altijd vlak naast of op een gedekt tafeltje. Je gooit je onderlijn nooit in de war en doordat je het haakaas in het voer kunt verstoppen kun je gerust strak tegen rietkragen, lelievelden of obstakels vissen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je onderlijn ergens achter blijft hangen of vuil oppakt. Ideaal!

Ook is het een groot voordeel dat je met de methodfeeder een boltrig effect creëert en dat de kans groot is dat de zeelt bij het oppakken van je aas zichzelf direct haakt, met vaak een snoeiharde aanbeet als resultaat, prachtig!

Vissen met de methodfeeder is favoriet bij Tim Janssen als het gaat om zeelt.

Jij vist vaak met een pop-up, waarom? Hoe hoog van de bodem?

In het vroege voorjaar, wanneer de bodem er nog als een maanlandschap uit ziet omdat er nog geen plantengroei is, vis ik heel graag met een pop-up, net boven de bodem; zeg maar op zo’n 3 tot 5 cm. Zo vang ik jaarlijks mijn eerste vroege voorjaarszeelten.

Maar ook later in het voorjaar en zelfs in de zomermaanden blijft de pop-up een van mijn favorieten. Vaak worden pop-ups alleen toegepast op een zachte bodem, of op een bodem met draadalg, maar ik gebruik ze ook graag op een harde bodem. Een pop-up wekt nieuwsgierigheid op bij zeelt wat vaak leidt tot verassende vangsten!

Pop-ups scoren goed: zeelten zijn nieuwsgierige vissen!

Hoe ziet jouw method set-up/rig eruit? Lengte en soort onderlijn (gevlochten of mono), haak (type/maat),bevestiging? Hangt dat nog af van het water waar je vist, of tijd van het jaar?

Ik vis meestal met een Dura Method Feeder van 60 gram voor het zelfhaak-effect. Hier schuif ik een Semi Fix Bead in met een maat 8 quick change swivel. De bead zorgt voor een semi bolt rig effect, wat wil zeggen dat de bead bij veel weerstand uit de methodfeeder schiet. Zo kan een gehaakte zeelt het gewicht van je methodfeeder niet gebruiken om de haak te lossen.

Aan de quick change swivel wordt een korte onderlijn gemonteerd. Vaak gebruik ik hiervoor de kant-en-klare mono Korum Quickstop Hair Rigs in haakmaat 10. Voor deze onderlijnen zijn de Supersteel Allrounder haken gebruikt. Voor een zwaardere visserij met een grote kans op karper gebruik ik de Supersteel Grappler haken, deze worden dan geknoopt aan 15 lb soepele braid.

 

Hoe ziet jouw favoriete methodmix eruit? En hoe bereid je die?

Veel wateren waar ik op zeelt vis zijn helder en op die wateren gebruik ik het liefst een donkergekleurd voer. Sonubaits heeft enorm groot assortiment aan veelzijdige producten. Van losse ingrediënten, kant-en-klare mixen, attractoren tot allerhande pellets, ook voor de visserij op zeelt.

Sonubaits Worm is mijn basis zeeltmix geworden, het grondvoer bevat gemalen pellets, vismeel en het unieke ingrediënt: gedroogde wormen die het voer een unieke smaak, geur en attractie geven. Door de wormen te drogen wordt de geur en smaak sterker en intenser. Gedroogde wormen hebben een grote aantrekkingskracht op zeelt.

Dit voer kun je puur gebruiken, maar ook mixen met andere soorten (method)voer. Dat laatste doe ik het liefst met Sonubaits F1 Dark; ook een voer op basis van verkruimelde pellets en vismeel, maar dan zoet van smaak. Net als de gedroogde wormen, werkt een zoet (vismeel) voertje als een magneet voor zeelt en deze twee mixen samen hebben mij al hele mooie resultaten opgeleverd. Je kunt hier ook nog (dode) maden, hennep, en/of Stiki Method Pellets aan toevoegen, de keuze hierin is oneindig.

 

Bereiden is simpel; op een kilo voer gaat 500 ml water. Ik meng het voer met de hand en laat het zo’n 20 minuten inwerken. Vervolgens druk ik het door een zeef, door het zeven krijg je geen klonten en word je voer mooi luchtig, maar plakt toch genoeg voor in de methodfeeder.

Wat is je favoriete haakaas (soort/type, grootte)? Hangt dat nog af van het water waar je vist, of tijd van het jaar?

Pop-up: mijn favoriet is een pineapple pop-up in de kleur geel of oranje, deze heeft zich voor mij al op vele wateren bewezen. Deze pop-ups knip ik meestal iets bij waardoor de attractors nog sneller uitlekken voor extra attractie. Ik gebruik standaard een 15 mm pop-up, door het bijknippen kun je zelf bepalen hoe groot je haakaas uiteindelijk wordt.

Maar ook andere zoete pop-ups in verschillende kleuren hebben zich wel bewezen, net als krill pop-ups. Vooral als je vaker op dezelfde stek terugkeert is wisselen vaak dressuur doorbrekend!

Pop-ups zijn favoriet, maar wafters kunnen ook heel goed werken.

Bodemaas: vroeger werd er bijna alleen maar met (blik)mais gevist op zeelt gevist, zo effectief was het. Ook karpervissers hadden met mais vaak veel (over)last van zeelt. Maar de laatste jaren is het gebruik van mais een stuk minder geworden naar mijn idee en ik denk onterecht, want het is nog steeds een fantastisch aas!

Of je nu gaat vissen met de methodfeeder of pen. Voer kleine hoeveelheden mais bij en probeer ook eens andere smaken mais zoals Aardbei of Banoffee en combineer dit eens met een mestpiertje. Dodelijk!

 

 Vis je weleens met andere systemen/technieken op zeelt? Helikopter rig met voerkorf, carp style etc?

In periodes dat de zeelt zich moeilijk laat vangen, zeker na de paai, vis ik graag met natuurlijk aas, denk hierbij aan maden en wormen. Dit zijn vaak wateren die bekend staan om hun hoog aanbod aan natuurlijk voedsel en/of een klein zeeltbestand. Of op wateren met een zachte modderbodem, dan vis ik vrijwel altijd met een helikopter systeem met een gewone open end voerkorf van tussen de 45 en 75 gram, aanvankelijk van de afstand die je vist.

Mijn voorkeur gaat uit naar een plastic korf, deze komt sneller van de bodem. Of ik gebruik dan een speciale Grub feeder.

De onderlijn is van mono met een lengte van 15-20 cm, die op zo’n 5-10 cm van de korf vandaan komt te zitten, waardoor het haakaas dicht bij het voer komt te liggen.

Twee stukjes worm aan een hair met quickstop (soms ook pop-up gevist in combinatie met bijvoorbeeld een drijvende imitatie maiskorrel) of een aantal maden geprikt op een klein, vlijmscherp haakje zijn dan mijn favorieten haakaasjes.

 

Gebruik je vaak extra vloeibare additieven/liquids in je voer en aas? Zo ja, welke en waarom?

In mijn voer gebruik ik zelden extra toevoegingen in de vorm van flavours of additieven, wel geef ik vaak mijn haakaas een extra boost! Sonubaits heeft een aantal jaar geleden de zogenaamde Lava-range op de markt gebracht en in de testfase was ik al snel groot fan. Ik voeg een goeie scheut Lava toe aan mijn potje met haakaasjes en schudt dit vervolgens een paar minuten.

De Lava kan nu mooi in je haakaas trekken en is klaar voor gebruik. Lava is een stevige gel, bij het oplossen is de vloeistof dichter/zwaarder dan water, hierdoor blijft de wolk rond het haakaas hangen. Zo krijg je een explosie aan geur, smaak en kleur rond het aas, waar de nieuwsgierige zeelten snel op af komen.

Voer je verder nog wat bij? Zo ja, wat dan en hoe?

Hennep is en blijft een geweldig aas om zeelt aan te trekken en vast te houden op de stek, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze er veel van eten. Ik heb het idee dat zeelt vaak hennep wel oppakt, maar het vervolgens weer uitblaast in plaats van op te eten. Dit heeft zeker invloed gehad op hoeveel hennep die ik tegenwoordig introduceer, nu gebruik ik nog zelden grote hoeveelheden.

Ik voer wel constant kleine hoeveelheden bij en probeer zo de zeelten op of rond mijn voerstek te houden. Vis ik op grotere afstanden dan stop ik ook wat hennep in de methodmix. Op kantstekjes voer ik vaak met de hand bij, een goeie hand is meer dan genoeg! Probeer ook eens Spicy-hennep of bijvoorbeeld de Krill-variant, daar zijn ze ook echt verzot op!

Zeelten zijn verzot op zoete blikmais en hennep.

Hoe ziet jouw zeelt set-up er verder uit? Hengel, molen, lijn etc  

Ik vis met gericht materiaal op zeelt, denk hierbij aan hengels van tussen de 1,25 lb en 1,75 lb. Op kanalen en stadsvijvers is 1,25 lb meestal ‘zwaar’ genoeg. Als ik op groot water en obstakelrijk water vis, dan gebruik ik mijn 12 ft stokken van 1,75 lb. Vaak vis je dan ook verder uit de kant en is de kans op karper ook vaak groter. In beide gevallen vis ik met een bigpit Zelos 4000 molen opgespoeld met 30/00 Korum Feeder line, deze lijn zinkt als een baksteen!

Mijn hengels worden op losse banksticks met beetmelders gepositioneerd, het voordeel daarvan is dat je dan altijd je hengels recht richting je stek kan vissen, wat de beetregistratie ten goede komt. Reden van elektronische beetmelders is dat ik graag alle kleine aanbeten, lijnzwemmers of andere actie wil meekrijgen.

Dril van een mooie zeelt aan aangepast materiaal.

 

Hoe lang laat je de methodfeeder liggen? Gooi je vaak opnieuw in?

In het verleden las en hoorde ik vaak dat mensen het hadden over een schuwe vis als het om zeelt ging. Ik heb het anders ervaren, ik heb juist het idee dat het een hele nieuwsgierige vis is. Ik vis meestal met twee hengels en deze probeer ik zover mogelijk uit elkaar te vissen. Het drillen van een zeelt gaat er soms hard aan toe, en de aanbeten zijn snoeihard, dus ik probeer te voorkomen dat een gehaakte zeelt door de lijn van de andere hengel zwemt. Bovendien wordt de andere stek dan niet verstoord en kun je zo ook verschillende groepjes zeelten sneller vinden.

In het eerste uur worden beide hengels actief gevist, denk daarbij aan elke 10 minuten opnieuw ingooien met de methodfeeder. Ik bouw zo graag een voerstekje op, en dat veelvuldig inwerpen zorgt voor ‘herrie’ op de stek wat vaak al snel succes oplevert. Naarmate mijn voerstek is opgebouwd wacht ik vaak wat langer, het is belangrijk dat je deze visserij probeert aan te voelen. Bij veel actie vis ik actief, bij minder actie wacht ik langer! Belangrijk is dan wel dat je het eerste uur wel je stek opbouwt.

 

 

 

Regelmatig opnieuw inwerpen is vaak de sleutel tot succes.

|> MEER ZEELT ARTIKELEN

Heb je verder nog tips?

Geef de methodvisserij met een pop-up eens een goede kans, ik weet zeker dat je verbaasd zult staan over de vangsten. Een brasem of een karper kan zijn bek ver uitstulpen, een zeelt echter niet. Een zeelt moet eigenlijk altijd in een 45 graden positie het aas oppakken. Dat is een van de redenen waarom in mijn ogen pop-ups zo goed werken voor zeelt; bij het opzuigen is de kans groot dat de haak in zijn onderlip verdwijnt!

Zeelt aast anders dan bijvoorbeeld brasem of karper…

Ben je nieuw in de zeeltvisserij en ben je opzoek naar wateren waar een goed bestand aan zeelt zwemt? Vraag het dan eens bij je lokale hengelsportzaak of benader je Hengelsportvereniging. Ook is er een fantastische Facebook-groep genaamd Tincahunters (Zeeltenjagers) waar een hoop mensen bereid zijn je vragen te beantwoorden over materiaal, technieken, rigs en aas en je verder willen helpen in je zeeltvisserij.

| DIT IS EEN PREMIUM ARTIKEL UIT BEET MAGAZINE 

Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram