Zeevissen Start-up: wat neem je mee naar de zee?

In de eerdere delen van de serie Start-up, die in Beet en Zeehengelsport verschenen, is er al heel wat besproken wat je als beginnend zeevisser op weg kan helpen om je vangsten wat op te krikken. Maar er blijven nog vragen natuurlijk, zoals: moeten we de hengel in onze handen houden? Wat gebruiken we als aas? Wat neem ik mee naar de waterkant? Onze vraagbaak Martijn Dekkers geeft de antwoorden.

Probeer het meest noodzakelijke bij je te hebben…

 

Een hot item, waar ik me nog wel eens over druk kan maken, gaat over de spullen die je meeneemt naar de waterkant. Voor een beginnend zeevisser is dat eigenlijk helemaal niet zo veel.

En wat is dan dat nodige? Uiteraard kom je er niet onderuit een of twee hengels mee te nemen, een hengelsteun, een tas of koffer en een emmer, al het andere is vaak overbodig. Nu heb ik alle begrip voor een stoel, zeker als je het lastig vind om een paar uur te blijven staan. Een koelbox is ook nog te doen, maar kijk uit, nu heb je ineens handen te kort. We pakken dus maar een karretje, maar met dit karretje hebben we plots ruimte over, we leggen er dus nog wat bij. Die vergissing komt je duur te staan, de duinen zijn namelijk hoog en een karretje omhoog trekken is toch een redelijk zware onderneming, zelfs omlaag is lastig en trekken door het mulle zand op het strand is niet te doen. En daar sta je dan. Het advies luidt dan ook: neem mee wat je kan dragen, alle rest laat je thuis!

Aas  is wel noodzakelijk natuurlijk! 

 

Driepoot

Bij hengelsteunen hebben we de keuze uit twee: de losse steun en de driepoot. Het grootste voordeel van een driepoot is dat deze overal neergezet kan worden. Op het strand, op een dijk of dat mooie graskantje langs een zoutwaterkanaal. Dan komt er ook nog eens bij dat, mits je een degelijke driepoot hebt aangeschaft, deze altijd stabiel staat. Zeker wanneer je er een halve emmer water aan hangt. Nog een voordeel is de transportlengte. Veel van deze driepootsteunen zijn voorzien van telescopisch verstelbare poten. Daardoor kan je de steun plaatsen zoals jij dat wilt.

Kies je aassoorten van tevoren uit, passend bij de vissoorten waar je op gaat vissen!

 

De viskoffer

Over wat er in een viskoffer of vistas behoort te zitten zijn de meningen nogal verdeeld! De koffer van een wedstrijdvisser is behoorlijk aan de maat en zit vaak tot de nok toe gevuld. Voorbereid op alle omstandigheden, verschillende disciplines en uiteenlopende vissoorten moet de wedstrijdvisser het allemaal bij zich hebben. Maar dit telt voor ons niet, wij kunnen met een klein deel hiervan al toe. Wanneer ik mijn waterdichte vistas leeg, kom ik veel tegen, maar ik houd het bij de noodzakelijke zaken.

Tot zover deel 4 van de Zeevissen Start-up die momenteel in Zeehengelsport editie 378 te lezen is. In het laatste deel 5 van deze serie, dat op 16 september 2021 verschijnt, gaat Martijn in een groot artikel in op de laatste prangende vragen. Wil je daar niks van missen, zorg dan voor een abonnement: klik hier.

gerelateerde artikelen

Instagram