Bertus Rozemeijer, wie kent hem niet. Al jaar en dag staat hij bekend als dé expert op het gebied van roofvissen. Zijn vele publicaties onderschrijven dit nog maar eens. Voor ons heeft Bertus een artikel geschreven over het bootvissen op rovers, zoals alleen hij dat kan. Een artikel dat bol staat van tips en tricks, voor de beginnende maar ook doorgewinterde roofvisser!

Nee, natuurlijk niet. We gaan niet met een zeilboot op snoek, snoekbaars of baars vissen. Alhoewel… Een van mijn eerste “visboten” was een, laten we zeggen, gemodificeerde zeilboot en wanneer je niet beter weet ben je er toch blij mee. En toch gaan we zeilen. Niet met een mast op het dek van onze visboot, maar met een zeil onder het oppervlak om de boot zo goed mogelijk te sturen zonder dat je daar zelf veel voor moet doen.

Driften

Driftend vissen is voor mij nog steeds een van de mooiste manieren om bij de roofvis te komen. Driftend verticaalvissen bijvoorbeeld geeft me altijd veel meer voldoening dan doorlopend werken met een elektrische motor om daarmee tegen de wind in te ploeteren. Natuurlijk, die motor wordt wel gebruikt, maar ik probeer dat eigenlijk minimaal te houden. Een duwtje naar voren of naar achter om zo boven juiste bodemstructuur en diepte te blijven is het wel zo’n beetje. Vis ik driftend op snoek om zo werpend bij de vis te komen? Dan werk ik eigenlijk niet anders. De e-motor wordt gebruikt en soms gedwongen intensiever dan tijdens het verticaalvissen. Dat is het logische gevolg en verschil tussen zittend vissen tijdens het verticalen of staand in de boot om de vis aan te werpen. Staand, en dan vaak met twee, soms met drie in de boot, vang je duidelijk meer wind wat je drift behoorlijk kan versnellen en dat is vaak niet wat je wilt.

Een super bootje hoor, maar niet voor de grootste wateren.

Een snelle drift betekent vaak dat je meer moeite hebt met de controle van je kunstaas. Vooral wanneer een nauwkeurige presentatie gewenst is wordt dat lastig, en bij een echt snelle drift ondoenlijk. Denk maar aan het vissen met een jerkbait type glider waarover je de controle snel verliezen kan. Dit gaat ook weer op met een shad die je actief vissend dichtbij of op de bodem wilt presenteren. Ook daarover ben je de controle soms zomaar kwijt wanneer er een beetje wind staat. Zo kan ik de lijst nog aardig lang maken. Natuurlijk kan je een ongewenst snelle drift compenseren met eenvoudig te vissen kunstaas zoals een spinner of een doodgewone plug.

De druk die dit kunstaas op de hengel uitoefent en daarbij stevig door te draaien maakt het lang inzetbaar, maar wil je het zo? Met een spinner kom je nooit diep, maar wat als dat nou wel de wens of noodzaak is? Juist, dan moet je het anders aanpakken en dat geldt voor een aardig lange lijst kunstaas dat om meer finesse vraagt. Ik denk dat iedereen wel weet wat een driftanker is. Gewoon een zak die je overboord hangt om de snelheid uit de drift te halen. Maar wanneer heb je een driftanker nodig? Dat is eigenlijk afhankelijk van je boot, want de een heeft het vaker nodig dan de ander. Die snelheid van een drift hangt sterk af van het onderwaterschip.

|> Verder Lezen? “Zeilen op rovers” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.