DENNIS SCHMITT – Wie oude hengelsportmagazines en -boeken leest, kan er niet omheen: ruisvoorn was een echte cult-vis destijds. Hele volkstammen waren er dol op en trokken elke week opnieuw de polder in op zoek naar de vis die destijds ‘polderforel’ genoemd werd. Tegenwoordig lijkt ruisvoorn wat naar de achtergrond verdwenen te zijn, maar toch zijn er nog altijd genoeg vissers die ontzettend veel plezier beleven aan deze prachtige roodgevinde dieren. Dennis Schmitt, een van de beheerders van de bijna 1000 leden tellende Facebookgroep ‘Vlokvissen op ruisvoorn in Holland’, is zo’n 21ste-eeuwse ruisvoorvisser en vertelt in deze bijdrage over zijn visserij…

Stel dat een sportvisser zegt: ‘Ik doe aan vliegvissen.’ Dan weten de meeste vissers meteen waar hij het over heeft. Ook wanneer hij zeevissen of witvissen had gezegd, zou dat het geval zijn geweest. Maar wat gebeurt er als iemand zegt dat hij aan vlokvissen doet? Waar denkt men dan aan? Het eerste wat de meeste sportvissers dan door het hoofd schiet, is het vissen met een drijvende broodvlok op karper. Maar dat is slechts het tipje van de ijsberg: vlokvissen is zoveel meer dan dat, en daarover wil ik het in deze bijdrage hebben.

Jan Schreiner

Voor we dieper ingaan op vlokvissen, dienen we terug te gaan naar de jaren ’50 en ’60. De hengelsport was toen volop in ontwikkeling, met vooral hengelsportmateriaal uit het buitenland. We kochten artikelen op basis van wat we zagen in brochures en hengelsportmagazines die her en der te vinden waren. We belden naar de hengelsportwinkelier om te vragen of hij het artikel op voorraad had. Of we lieten ons in de winkel adviseren door de hengelsportwinkelier.

Één van de bekendste hengelsportwinkeliers, de man die het ultralichte sportvissen onder de aandacht bracht, was Jan Schreiner. Hij was een begenadigd auteur, die ontzettend veel hengelsportboeken heeft geschreven. Volgens Schreiner moest je je hengel aan de vissoort aanpassen. Nooit zwaarder vissen dan nodig was, dat was zijn devies. En daarmee heeft hij het vlokvissen een eigen gezicht gegeven.

Omdat hij ook hengelbouwer was, kon hij een vlokhengel afbouwen die voldeed aan alle eisen waaraan zo’n instrument moest voldoen. Hij bouwde specifieke werphengels die men ‘echte’ vlokhengels noemde. In diezelfde periode verschenen ook publicaties over vlokvissen van o.a. Kees Ketting en Henk Peeters, allebei beroemde iconen van de Nederlandse hengelsport. Dankzij hun expertise hebben zij ertoe bijgedragen dat vlokvissen een serieuze discipline werd die zijn mannetje kon staan naast de meer gevestigde technieken en methodes. Tot op de dag van vandaag zijn er de nodige aanhangers van hun geesteskind.

Een oer-Hollandse manier van vissen: met de vlok op ruisvoorn.

Anno vandaag

We maken een sprong van het verleden naar het heden: vlokvissen anno 2024. Wat is het verschil tussen deze visserij 50 jaar geleden en nu? De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken, is de volgende: vlokvissen is tijdloos. Over de vissoorten kunnen we bijvoorbeeld kort zijn: die bestaan nog steeds.

Toch moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. Vergeleken met een halve eeuw geleden, is de populatie van een aantal vissoorten afgenomen. Daar zijn diverse oorzaken voor te noemen, zoals het ontbreken van een goed beheer van de waterkwaliteit en visstand, de aalscholver en de herindeling van het landschap door nieuwbouw. Er zijn ongetwijfeld nog wel meer oorzaken te bedenken, maar daar zal ik in dit artikel geen aandacht aan besteden. Laten we ons in plaats daarvan focussen op de vissoorten zelf.

Denken we aan vlokvissen, dan denken we voornamelijk aan de ruisvoorn, de rooie rijer of de rietvoorn. Deze vissoort staat symbool voor het ultieme vlokvissen. Ook onder vliegvissers is het een zeer gewaardeerde sportvis. Die smullen wanneer de ruisvoorn een kunstvlieg van het oppervlak plukt. Precies daarom wordt de ruisvoorn ook de polderforel genoemd. Qua presentatie van drijvend aas, kunstvlieg versus broodkorst, lijken vlokvissen en vliegvissen veel op elkaar.

|> Verder Lezen? “Vlokvissen op ruisvoorn” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.