Zonder zagers of zeepieren ben je niets aan het strand toch? Een misvatting! Uit noodzaak experimenteerden we met regenwormen. Je weet wel… Die dingen die je gewoon in je eigen achtertuin kunt oprapen. En dat werkt onverwacht goed.

’s Avonds in het donker struin ik met een hoofdlamp door mijn achtertuin. En hop! Weer een mooie pier die in de emmer verdwijnt. In het donker is het , zeker bij vochtig weer, enorm simpel om pieren te rapen. Een hoofdlampje met (niet te fel) licht en een emmertje zijn de enige dingen die je nodig hebt. In het donker komen deze wormen gedeeltelijk uit de grond. Hun achterlijf zit altijd verankerd onder de grond.

Regenwormen

Na een uurtje zoeken hebben we wel genoeg wormen voor een dagje vissen.

Hebbes!

Zie je een worm? Grijp hem dan vliegensvlug zo dicht mogelijk tegen de grond vast. En hou hem zo vast. Je zult voelen dat de worm zich aanspant en na een tijdje weer ontspant. Dan kun je hem zonder problemen uit de grond trekken. Na een uurtje zoeken heb ik denk ik wel voldoende wormen voor een dagje vissen. Morgen gaan we een dagje vissen vanaf het strand, helaas is de hengelsportwinkel gesloten en moet ik dus vindingrijk zijn voor wat betreft mijn zeeaas. Vandaar deze nachtelijke zoektocht naar regenwormen. Morgen ga ik dus met regenwormen op het zoute aan de slag! Het zal mij benieuwen.

Dauwwormen

Zoete wormen op zout water? Waarom ook niet!

Sceptisch

Ik moet toegeven dat ik er zelf ook sceptisch tegenaan kijk, maar aan de andere kant… Waarom niet? Qua vorm en kleur verschelen die dauwwormen niet veel van hun broeders en zusters van het zoute water. Ik vind het in elk geval het proberen waard. Die volgende ochtend vertrekken we, bewapend met heavy feederhengels en bijpassende molens naar het strand.

Haak beazen worm

Ik rijg de wormen op de haak net zoals ik dat met zagers of zeepieren zou doen.

Onderlijn platvis

Dit is de onderlijn die ik ga gebruiken! Met felgekleurde drijvertjes en kraaltjes om snel aandacht te trekken… Al ben ik nog wel wat sceptisch.

Zoetekauw

Wat er dan gebeurt kunnen we zelf nauwelijks bevatten. Meteen bij de eerste inworp staat de top al te tikken! Na het aanslaan kunnen we een mooie bot het strand opdraaien. Goed voor het vertrouwen dit en reden om het experiment door te zetten. Na nog een aantal aanbeten weten we het zeker: er is helemaal niets mis met deze huis-tuin-en keuken piertjes! Schol en bot hebben al aangegeven dauwwormen te lusten, maar wij zijn erg benieuwd of gullen ook zoetekauwen zijn. En… Jawel! Niet veel later komen er zelfs nog twee gulletjes tegelijkertijd de kant op. Een geslaagd experiment!

Bot

Al tijdens de eerste inzet een mooie bot!

Gul wormen

En ook gul vindt dauwwormen heerlijk!

Bekijk ook: Heilbot mania in Noors paradijs