KUNSTAAS & IMITATIEAAS

Ik gebruik al mijn hele visleven lang kunstaas en imitatieaas. Waarom? Heel simpel, omdat dit soms heel doeltreffend kan zijn! Tegenwoordig is er heel veel op de markt op dat gebied, van nepmaden tot ‘spaghetti’.

Ik begon met wedstrijdvissen in een tijd dat het bij de meeste wedstrijden die ik viste niet ging om het hoogste vangstgewicht, maar om het hoogste aantal gevangen vissen of de grootste lengte ervan. Ik had in die tijd niet graag de bekende tubetjes Rubiver (jawel in verschillende kleuren) willen missen. Het meest gebruikte aas destijds? Deeg. Deeg is natuurlijk geen kunstaas, maar een natuurlijk aas is het ook niet echt. Geloof het of niet maar in mijn eerste jaren als wedstrijdvisser heb ik amper een made of pinkie op de haak geprikt en een muggenlarve of caster al helemaal niet. Rubiver dus wel en wat heb ik daar toen veel vis mee gevangen!

Rubiver gebruik ik al zo lang ik vis. Wat heb ik al veel vis gevangen met dit kunstaas!
Rubiver druk je uit de tube en ‘draai’ je om de haak. Zowel puur als in combinatie met levend aas werkt het vaak fantastisch.

DE KEUZE IS REUZE

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten kunstaas. Meestal zijn het allerlei imitaties van de meest gebruikte aassoorten. Maden, casters, wormen, muggenlarven, allemaal zijn ze verkrijgbaar in kunstvorm. Ook heb je tegenwoordig het zogenaamde ‘spaghetti’ en zijn er tevens allerlei ‘balletjes’ verkrijgbaar. Tenslotte speelt ook Rubiver nog steeds een rol.

Al deze kunstaasjes zitten in mijn viskist: imitaties van maden, casters, wormen of simpelweg zachte kunstaasballetjes of staafjes, voor allemaal is er een tijd en plaats.

DRIJVEND VOORDEEL

De meeste kunststof soorten kunstaas hebben veel drijfvermogen en dat is natuurlijk ideaal wanneer je het haakaas boven de bodem wilt aanbieden. Een combinatie van kunstaas en bijvoorbeeld enkele maden op de haak kan het hele aas boven de bodem laten zweven en dat kan een fantastische aasaanbieding zijn op wateren met een vuile bodem bijvoorbeeld.

Een drijvend kunstaasje in combinatie met enkele maden op de haak: ideaal om boven(op) een vuile bodem te vissen. Het diepe rood is de exacte kleur van een muggenlarve en ook van Rubiver trouwens. De fluo kleur is ideaal bij water dat sterk is gekleurd en waarbij er weinig zicht is voor de vissen

SNELHEID IS ALLES

Een ander groot voordeel van het gebruik van kunstaas kan zijn dat je er veel sneller door kunt vissen. Met name wanneer er ergens heel veel vis aanwezig is kun je met bijvoorbeeld zo’n plastic aasballetje op de haak wel 100 vissen vangen zonder het aas te hoeven verwisselen. Reken maar eens uit hoeveel tijdwinst en dus meer vis in het leefnet dit opleveren kan.

Zorg ervoor dat je altijd wat kunstaas in de viskist hebt. Vroeg of laat gaat je dat een hoop (meer) vis opleveren!

ZACHT EN ROOD

Kunstaas is er dus in allerlei vormen. Persoonlijk vind ik dat het zo zacht mogelijk moet zijn, zonder dat het van de haak gaat. Verder is ook de kleur belangrijk. Misschien is het een kwestie van vertrouwen, maar in negen van de tien gevallen heb ik of een rood of een fluo oranje kunstaas aan de haak. Fluo oranje meestal wanneer het water flink gekleurd is. Rood in bijna alle andere gevallen. Hoe meer dat rood lijkt op de kleur van een muggenlarve of laat ik zeggen op de rode kleur van Rubiver, hoe beter het is wat mij betreft.

Kijk voor meer Tips & Tricks van Jan van Schendel:

https://beet.nl/drijvende-maden/

https://beet.nl/diepte-markeren/

https://beet.nl/dobbersillicones/

https://beet.nl/de-juiste-dobberafstelling/

 

gerelateerde artikelen

Instagram