Als wedstrijdvisser ben je altijd bezig met het maximale resultaat. Er zijn allerlei hulpmiddeltjes te bedenken die je daarbij kunnen helpen en zowel stopwatches als vistellers zijn bijvoorbeeld van die ruggensteuntjes die mij telkens weer pushen naar net die paar extra vissen meer, die het verschil kunnen maken tussen winnen of niet.

HET GAAT OM HET RESULTAAT

Ik ben zelf helemaal een wedstrijdvisser en bij wedstrijden gaat het natuurlijk om een zo goed mogelijk resultaat. Ik kan dan ook weinig met de opmerking die je vaak hoort in ons wereldje: ‘Ik hoef niks te winnen als ik maar een mooi netje vis vang’. Begrijp me niet verkeerd, ik vang zelf ook heel graag veel vis. Als dat echter mijn grootste motivatie zou moeten zijn dan ging ik uitsluitend nog alleen of met enkele vrienden vissen. Je hoeft dan de aanwezige vissen met niemand of vrijwel niemand te delen en dan is zo’n mooi netje vis echt veel en veel gemakkelijker te vangen dan tijdens een wedstrijd.

METEN IS WETEN

Een echt juweeltje dit. Jawel, een timer en dubbele visteller in een. Zo kan je de meest belangrijke vissoorten apart tellen of zelfs je eigen vissen en die van een concurrent naast je.

Het gaat voor mij dus om het resultaat en dan is ieder extra hulpmiddel wat daarbij kan helpen van belang. Dat je daarbij alle mogelijk te gebruiken vislijnen gereed hebt lijkt me duidelijk. Ook is het heel belangrijk om gedurende de gehele wedstrijd zo goed mogelijk te weten wat je aan het doen bent. Bij grote wedstrijden kunnen eventuele begeleiders (bankrunners) daarbij een belangrijke rol spelen, maar bij normale wedstrijden zijn die er meestal niet. In ieder geval is het op de hoogte zijn van de tijd belangrijk en ik tel ook heel vaak mijn vissen. Dit helpt gewoon om zo goed mogelijk te weten of je goed bezig bent of misschien niet goed genoeg waardoor je tactisch andere beslissingen kunt nemen of soms ook niet. Ook ben ik ervan overtuigd dat dit altijd net precies enkele vissen meer oplevert wanneer er goed vis is te vangen.

Timen hoe lang je de voerkorf op de bodem laat liggen voordat je opnieuw inwerpt kan heel belangrijk zijn.

TIMEN EN TELLEN

Met name in de feedervisserij worden tegenwoordig door topvissers vaak stopwatches gebruikt om bijvoorbeeld precies te timen hoe lang men de voerkorf op de bodem laat liggen voordat men opnieuw inwerpt en ik kan dat iedereen aanraden. Ook in het dobbervissen kan dat goed van pas komen. Het is heel gemakkelijk om tijdens de wedstrijd je concentratie te verliezen, met name wanneer je lang moet wachten op een aanbeet. Een stopwatch kan je helpen om dat te voorkomen. Een ander voorbeeld is wanneer je juist heel snel de vissen kunt vangen.

Op verschillende manieren in te stellen en te positioneren en ook op verschillende diameters van plateaupoten te plaatsen.

ENKELE GRAMMEN MEER OF MINDER

Zowel een stopwatch als een visteller zullen je helpen om er net dat beetje extra uit te persen en dat is super belangrijk natuurlijk wanneer iedereen veel vis vangt en de onderlinge verschillen heel klein zijn. Enkele tientallen grammen kunnen het verschil maken zelfs bij hele hoge vangstgewichten. Logisch dus dat alle kleine beetjes kunnen helpen!

Kijk voor meer Tips & Tricks van Jan van Schendel:

https://beet.nl/drijvende-maden/

https://beet.nl/diepte-markeren/

https://beet.nl/dobbersillicones/

https://beet.nl/de-juiste-dobberafstelling/

https://beet.nl/kunstaas-imitatieaas/