De tijd voor het doodaasvissen op snoek gaat weer komen. Winkeliers zorgen voor een voorraadje dood aas in de vriezer en de lange soepele hengels en takels komen weer tevoorschijn bij de die-hards. Ook Limburger Edwin Warnier bereidt zich voor en geeft je wat bruikbare tips om de snoeken dichterbij te lokken.
Gekoeld verstuurd
De koudere maanden komen eraan, dus tijd om je voor te bereiden! De aasvissen worden gevangen of besteld. Of het nu om voorn, horsmakreel of haring gaat, bestel op tijd anders vis je achter het net. Zelf bestel ik mijn aasvissen online. Er is een breed scala aan aasvissen, zodat er wel voor iedere visser iets bij zit. Je gekochte aassoort wordt netjes verpakt en gekoeld verstuurd.
Het is er weer tijd voor!Â
Daar de snoekpopulatie in het zuiden van Limburg minder is dan in het noorden des lands probeer ik mijn aas zo attractief mogelijk te maken. Het is intussen alom bekend dat de snoek ook graag met zijn neus op jacht gaat. Vooral de grote trage moeders leven vaak als pure aasvreters. Daarom is het tijd om je aasvis te pimpen zodat het sneller gevonden zal worden door die grote mama’s. Er bestaan een aantal mogelijkheden om je aasvis te prepareren en te presenteren. Een van deze is het aantrekkelijker maken door middel van geur en kleurstoffen. Hieronder geef ik wat voorbeelden.
Geurstof uit blik!
Sardientjesolie
Voor mij is de klassieker nog altijd sardientjesolie. Deze olie is zonder twijfel een van de beste lokstoffen voor snoek. Alleen in de winter wanneer het erg koud is wordt het moeilijker omdat de olie dan extreem dik wordt en moeilijk te injecteren is. Je kunt deze olie vaak kopen bij de betere hengelsportzaken of online. Wanneer je geen verse olie kunt vinden dan bestaat er nog de mogelijkheid om deze zelf uit een blikje sardientjes te halen. Dit is wat ik meestal doe zodat ik altijd verse olie heb.
Levertraan
Deze traan is rijk aan omega-3 vetzuren en overal verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Voor een fles van 500 ml betaal je ongeveer tien euro. Deze olie is lekker dun maar bijna reukloos. Hij is geschikt om met andere visoliën te mengen zodat deze wat vloeibaarder worden. Doordat de olie bijna reukloos is voeg ik wat snoekreukstof toe. Ik kocht ze van het merk Pikepro; deze heeft meerdere geuren op de markt. Tevens geven deze aroma’s een kleur aan je aasvis. Het is de bedoeling dat de olie zo dun mogelijk blijft, zeker in de wintermaanden. Hierdoor kan de olie zich beter verspreiden in het water. Bij een te dikke olie zal dit niet gebeuren en blijft het effect van de geurverspreiding uit.
Ook visueel kun je het dode aas aantrekkelijk maken met gekleurde plastic stripjes.
Melk
In melk, een water-vet-emulsie, laten oliën zich gemakkelijk oplossen. Het beste is om magere melk te gebruiken, deze bevat bijna geen vet waardoor de oliën beter worden opgenomen. Wanneer je de melk in je aasvis injecteert, dan zal zich in het water een witte wolk met een visgeur verspreiden. Bij het mengen van de olie en de melk zal je in het begin zien dat de olie boven op de melk blijft drijven, goed schudden voor het injecteren is dus noodzakelijk.
Pike flavours
Snoeklokstoffen bestaan voor een groot deel uit glycerine. Dat is de stof die ervoor zorgt dat olie wordt opgelost in water. Men kan dus deze flavours het beste met olie en water mengen. Het enige nadeel is dat glycerine erg dik van structuur is. Veel flavours zullen dan ook niet met een gewone injectienaald in te spuiten zijn. Ik heb het geluk dat ik gemakkelijk aan dikke injectienaalden kan komen via mijn (medische) beroep dus dit is voor mij geen probleem. Mocht je niet over dikke naalden beschikken dan raad ik je aan om de pike flavour te verdunnen met water. Zeker in de winter.
Veel aanbod online en bij de binnenlandse of buitenlandse hengelsportwinkeliers.
Pike clouds
Flavours, geurwolken en kleurwolken kunnen alle meewerken om de gevoelige ‘neus’ van de snoeken jouw kant op te laten wijzen. Naast de reeds genoemde kun je ook bij de karpermerken kijken, zoals de Goo dips van Korda, deze flavours geven naast hun (halibut, squid) geur ook een kleurwolk af in het water. Wat ik zelf graag toevoeg aan de visolie is de Monster Crab van Sonubaits. Deze flavour gebruik ik normaal om mijn pellets van een geur te voorzien bij het vissen op barbeel. De reuk is extreem Verder zijn er nog meer merken die flavours op de markt hebben gebracht. In Engeland, waar het ‘deadbait’ fishing populair is, zijn ook goede bewezen flavours te krijgen, zoals de Pike Clouds van Eddie Turner.
Zalmolie capsules
Deze mogelijkheid heb ik nog maar zelden toegepast maar het is zeker een manier om ervoor te zorgen dat de visolie langzaam oplost in het water. De gelatine capsule lost op in het water waardoor de oliën vrijkomen. Je kunt de capsule in de bek van je aasvis stoppen of aan een van je dreggen prikken. De capsules zijn bij iedere drogisterij of supermarkt te verkrijgen.
Voor iedere doodaasvisser is er wel iets van zijn gading te vinden, of je nu een doe-het-zelver bent of liever kant-en-klaar inkoopt als je weinig vrije tijd hebt om zelf te experimenteren en je eigen aasvis te vangen. Voor beide soorten doodaasvissers geldt echter: wees voorbereid dan kom je beslagen ten ijs als het zover is. Succes!
Edwin Warnier
=======================================================
Gastblog voor iedereen
Heb jij ook een leuke visserij, specialisme of tips voor je medevissers, of denk je een leuk visverhaal te hebben? De Beet.nl Blog staat open voor iedereen met een goed verhaal! Mail naar: info@publishinghouse.nlÂ
========================================================
Een leuke tak van (roofvis)sport!