REDACTIE – Het vissen op een rivier als de IJssel vraagt om een speciale aanpak, zeker met de feeder. Lukraak ergens ingooien en het er beste van hopen is vragen om een teleurstelling. Materiaal, voer en manier van vissen is allesbepalend voor succes. Koppelmaatjes Jan Willem Plekkenpol en Martijn Kroes, beide vissend voor Shimano, weten daar alles van. En zelfs dan kan het soms lastig zijn. De rivier en de vissen kunnen wispelturig zijn… zeker aan het begin van de zomer!
De periode eind mei/begin juni staat bekend als lastig als het gaat om de visserij op de grote rivieren als de Waal en IJssel. Dat heeft alles te maken met de paaitrek van de vissen en soms nog smeltwater wat wordt afgevoerd, waardoor de watertemperatuur zo maar enkele graden kan zakken. Maar vanaf half juni stijgen de kansen weer en wordt met name de visserij op brasem, kolblei en barbeel met de week beter. Gek genoeg laten de (grote) voorns vaak langer op zich wachten tot het najaar.
Een week voor deze reportage hadden Jan Willem en Martijn nog een mooie dag gehad met ieder zo’n 30 vissen, meest brasem en kolblei, maar ook twee barbelen verspeeld op het scherpe talud. Dat zal vandaag niet nog een keer gebeuren, zo verzekert Martijn mij. Een gewaarschuwd man telt voor twee!
GOED VOORBEREID
De weersvoorspellingen voor vandaag zien er top uit. Zonnig en warm met in de middag wat meer bewolking. Het is een paar honderd meter lopen naar de stek, maar daar zijn de mannen goed op voorbereid. Martijn heeft zelfs speciaal hiervoor een elektrische hulpmotor van een scootmobiel in zijn kar ingebouwd en met twee vingers in de neus ‘duwt’ hij zijn volgepakte kar richting de stek, terwijl Jan Willem al wat begint te zweten.
INTERNATIONALE TOPPER
Jan Willem Plekkenpol draait al heel lang mee in het (internationale) wedstrijdcircuit en heeft al heel wat mooie resultaten behaald. Zo won hij de King of Clubs in Ierland al drie keer (in 2006, 2008 en 2017), werd hij 2e tijdens de Van der Valk Challenge in Duitsland in 2013 en werd hij met het Nederlands Team wereldkampioen in 2017 in Spanje en won hij datzelfde jaar ook de Nationale Topcompetitie Feeder. Afgelopen jaar 3e in de Week of The Lake (Ketelmeer) en 3e tijdens de Grand National: een 4-daagse wedstrijd aan de IJssel.
Op de IJssel vist hij vaak koppelwedstrijden met vaste koppelmaat Martijn Kroes met vaak prima resultaten. “Tegenwoordig vis ik veel met de feeder, het liefst op groot water zoals de IJssel en het Ketelmeer. In de winter vis ik graag met de vaste stok in de havens van Elburg, Urk en Harderwijk, snelheid en grote aantallen vis vangen met de stok vind ik een leuke uitdaging.”
FEEDERSPECIALIST
Martijn Kroes woont niet ver van de IJssel af en het is dus niet zo verwonderlijk dat hij daar vaak vist, met name in het najaar wanner de grote (meerdaagse) wedstrijden gevist worden. Hij heeft ondertussen een indrukwekkend lijstje aan top-3 uitslagen staan. Zo won hij de Grand National al drie keer (in 2009, 2012 en 2013), was hij in 2016 winnaar van de Week of the Lake, werd hij in 2017 2e in de Topcompetitie Feeder en in 2018 won hij de 3-daagse wedstrijd aan de IJssel van HSV Ons Belang Zutphen. Afgelopen jaar werd hij ook nog eens Nederlands Kampioen Feeder en werd met het team 2e.
Maar ook internationaal staat Martijn zijn mannetje. Zo werd hij in 2018 3e tijdens het WK Feeder voor clubs in Wit-Rusland, in datzelfde jaar 2e tijdens de 3-daagse van Abbendorf en 3e tijdens de Beet Van der Valk Challenge in 2014.
Aangekomen bij de stek van vorige week, een wat dieper stuk in een buitenbocht van de IJssel, blijkt dat de waterstand toch wel een kleine meter is gestegen, waarschijnlijk als gevolg van de regenval in Duitsland de afgelopen dagen. Wat dat voor de visserij doet is de vraag… Maar met de ervaring van vorige week hebben de mannen er alle vertrouwen in. Toen duurde het ook even voordat de vis was gearriveerd, maar daarna werd het leefnet snel gevuld. Tijd om het materiaal in orde te maken en alles klaar te zetten aan de waterkant.
Duidelijk is te zien dat dat zeer georganiseerd en routinematig gaat met een vaste opstelling, zodat alles onder handbereik ligt zodat er zo min mogelijk tijd verloren gaat. Belangrijk als je wedstrijden vist! Jan Willem en Martijn maken allebei 4 feedersets klaar, zodat ze snel kunnen wisselen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij lijnbreuk of wanneer ze iets zwaarder of juist lichter willen vissen. De feederhengels zijn de nieuwe Shimano Aero X7 Distance Power Feeders 13 ft in 100 en 120 gram, die perfect geschikt zijn voor de visserij op de IJssel.
IJSSEL MATERIAAL
- Hengels: Shimano Aero X7 Distance Power Feeders 13 ft 100 en 120 gram.
- Molens: Shimano Ultegra 5500 C14+ XTC.
- Hoofdlijn: 13/00 Powerpro Super 8 Slick V2 (soms ook 10/00).
- Voorslag: 25.5/00 mm Aero Technium, 2-3 hengellengtes lang.
- Onderlijn: 19/00 Aero (soms 17/00 mm), lengte zo’n 125 cm, soms korter tot 75 cm.
- Haken: Kamasan 711, maten 11, 13 en 15.
- Korf: gaas met ankers,120 gram.
TWEE AFSTANDEN
Wanneer Jan Willen en Martijn een koppelwedstrijd op de IJssel vissen, dan beginnen ze vaak ieder op een andere afstand te vissen om gedurende de wedstrijddag te kijken wel lijn het beste loopt, of welke lijn een bepaald slag/soort vissen oplevert. Aan de hand daarvan wordt de tactiek verder uitgestippeld: of beide één lijn bevissen, of toch ieder op zijn eigen afstand blijven vissen. Grote vis vangen is natuurlijk mooi, maar als je daar lang op moet wachten en ondertussen op een andere afstand veel meer kleinere vis kan vangen, zet dat in een wedstrijd vaak meer zoden aan de dijk. Snelheid is alles!
Martijn, die stroomopwaarts zit begint op 22 meter, Jan Willem op 28 meter. Beide afstanden worden zorgvuldig uitgelopen met behulp van zogenaamde ‘distance sticks’ en vervolgens geclipt. Hopelijk is er genoeg speelruimte om bij een gehaakte barbeel de lijn op tijd uit de clip te halen!
Dan is het hoog tijd om het voer en vooral het aas voor te bereiden. Het voer dient met name als drager voor het losse aas, wat bestaat uit hennep, blikmais, (dode) maden en de nodige hoeveelheden casters en (verknipte) wormen. Kortom, de vissen krijgen heel wat lekkers van topkwaliteit voorgeschoteld!
.
HOOPGEVEND BEGIN
Na een paar korven te hebben gevoerd wordt het tijd om de haken te beazen: in eerste instantie een paar maden. Zodra de lijn de clip raakt wordt er meegeven met de hengel en vervolgens wordt de korf naar de bodem ‘begeleidt’ totdat deze de bodem bereikt. Dan wordt er niet strakgedraaid, maar wordt de hengel op de steun gelegd, waarna de stroming de lijn meeneemt. Op deze manier komt er minder stroomdruk op de lijn te staan en blijft de korf beter op zijn plek liggen, maar komen de aanbeten toch goed door.
Het duurt niet lang of Martijn heeft de eerste vis binnen, een kolblei, even later gevolgd door een kleine winde. Dat belooft veel goeds! Zeker ook nadat Jan Willem kort achter elkaar twee brasems vangt. Maar gek genoeg komt er daarna geen lijn in en blijft het op beide afstanden sprokkelen voor een visje. Toch hebben beide mannen er na twee uur nog het volste vertrouwen in dat er meer vis op de voerstroken zal komen.
Het blijft op en af gaan, totdat er schijnbaar een school met gulzige baarzen is gearriveerd, maar ook dat duurt niet lang. Na vier uur vissen besluit Jan Willem het nog iets verder naar het midden te proberen en clipt zijn lijn op 32 meter. Misschien dat dat helpt… Inmiddels zijn de maden op de haak al vervangen door een stuk worm met een (kunst)caster. Dat levert toch meer vis op, net als het aas soms even sprayen met een lokstof voor extra attractie. Het lijkt er sterk op dat de vissen niet echt hongerig zijn vandaag…
RESULTATEN BEHAALD IN HET VERLEDEN…
Om een lang verhaal kort te houden: het is heerlijk toeven hier zo in het zonnetje met een prachtige rivier voor je neus en een paartje luidklepperende ooievaars in een grote boom achter ons. Maar ja, we zijn hier om vis te vangen, liefst veel, groot en sterk. Dat wil echter maar niet echt lukken, wat de beide mannen ook proberen. De verre lijn levert uiteindelijk wel meer vis met nog een paar mooie windes en zowaar een barbeel. Nou ja, barbeel… een kleintje, maar het is wel eentje!
Martijn kan het maar moeilijk begrijpen waarom het vandaag zo moeizaam gaat, ook al is het leefnet uiteindelijk toch nog redelijk gevuld met een mix aan kolblei, brasem, voorn, winde baars. Ook Jan Willem had het graag anders gezien maar ook dat is vissen. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst! Dat is een waarheid als een koe, zeker op een grillige rivier als de IJssel.
Beide mannen verheugen zich al op het najaar wanneer de IJssel zich van haar beste kant laat zien. Niet voor niets dat dan de meeste grote (meerdaagse) wedstrijden gevist worden. Ongetwijfeld zal het koppel Plekkenpol & Kroes dan weer hoge ogen gaan gooien!
|> DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER IN BEET AUGUSTUS 2020
Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.